Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 31.05.11

so spet pred vami, ne sicer še čisto take, kot si jih želimo, ohranjamo pa kontinuiteto.

Potrebujemo pa zato več vaše pomoči: nove sodelavce (javite se!), sprotna (s)poročila ... pa tudi več konstruktivnih komentarjev na naše objave; le s skupnimi močmi bomo lahko prebrodili prehod na novo shemo ... sem zapisal pred tednom dni.
In dobili smo kar nekaj vzpodbudnih sporočil, obljub pa tudi predlogov - ne moremo (in ne smemo!) se jim odreći.

Gremo dalje!

Urednik: Franci Savenc 

Sive vragolije …

… sta uganjala Andreg Erceg – Crni (AO Črnuče) in Peter Juvan (AAO) v samotni in divji steni Križevnika nad Robanovim kotom. Odločila sta se za ponovitev ene od Frančkovih mojstrovin, ki jih je v tej steni malo morje, in verjetno opravila tretjo prosto ponovitev smeri Sivi vrag (VIII/VII, 300 m). Oba sta uspela z vzponom na pogled. Izbrala sta si tudi zelo zanimiv način dostopa, saj sta štartala s planine Ravni in se do pod stene spustila po Resnikovi smeri. Smer odlikuje odlična skala in je po besedah Luke Kranjca, ki je lanskega julija opravil prvo prosto ponovitev, ena boljših smeri pri nas. Galerijo slik je objavil Crni na AO Črnuče.

Rušica

Po sobotnem deževju je bila nedelja sončna s prijetnimi temperaturami. Samo še suho steno je bilo potrebno najti. V upanju na suho južno steno Rušice se nas je pod steno nabralo kar nekaj navez. Najbolj sta se potrudila Gregor Malenšek in Neda Podergajs (oba AO Matica) in splezala oba prosto Smer za prijateljice (VIII+/VI, 250 m), Gregor na flash, Neda najtežji raztežaj v drugem poizkusu. Kot pravi Gregor ni bil problem v težavnosti, ampak v starih »Rio Mare« svedrovcih, ki verjetno za daljše padce niso najbolj trpežni.  Priporočata še kakšnega manjšega frenda, sicer pa je smer solidno opremljena. Spustila sta po smeri po vrvi.

Za vogalom smo Monika Weingerl in Blaž Tehovnik ter Marko Albreht in Bor Šumrada (vsi ŠD Freeapproved) iskali suhe linije v nekoliko lažjih smereh. In sicer nam je uspelo preplezati Zahodno zajedo (V, 200 m), Kuštrasto (V/IV, 250 m) in kombinacijo Lijaka s Kuštrasto (VI-, 250 m). Izognili smo se edino izstopnemu kaminu Kuštraste, saj je bilo plezanje bolj podobno soteskanju v vzponu z številnimi tolmunčki.
Galerija slik trenutnih razmer je na povezavi; naj dodam še, da smo ves dan poslušali kamnite izstrelke iz sten Špika in Frdamanih polic, kjer je še kar nekaj snega.

Nad dolino Krme

Prve vzpone je bilo pretekli teden zaslediti tudi že v večjih severnih stenah. Eno prvih ponovitev smer Summerbrejk (VI+/V+, 300 m), so v Trapezu Debele peči opravili Matic Košir (AO Jesenice), Maja Lobnik (AO TAM) in Neli Pegan (AAO). Nad skalo v celoti niso bili ravno navdušeni, pravijo da je za naše slovenske stene »srednje krušljiva«. Smer so prvi preplezali sredi lanskega septembra fantje iz radovljiškega odseka, kar je bilo objavljeno tudi tukaj, odlična skica smeri pa se nahaja v takratnih AN.

Malo dlje po dolini v steni Trapeza Velikega Draškega vrha pa je Jan Podgornik (AAO) v navezi z Mitjo Šornom (AO Jesenice) opravljal izpitno turo za alpinista in sicer v Lomski smeri (VI+/V, 400 m). Skico in liniijo te redko plezane smeri najdete na plezanje.net.

Od tod in od tam

Ostali vzponi so potekali po več ali manj običajnih plezalnih destinacijah za ta letni čas in sicer je bilo največ prometa v Koglu (Zupanova, Češnovar-Srakar, Virensova, Rumena zajeda …), prav tako je bilo zaslediti vzpon v južni steni Skute v smer Freestyler (7a, 350 m), pa vzponi v klasikah Vežice (Geršak-Grčar, Akademska), ter Nad Šitom glavo (Steber ob Kamenkovem kaminu, Stoletje, Jeseniška smer, Smer Boba Marleya).

Prav tako nekateri še niso postavili smuči v kot in je bilo zaslediti še smučanje v krnici Za Akom (Jugova grapa, Kačji jezik), prav tako pa se je ponekod v Avstriji zaradi novega snega v nedeljo dalo smučati po omehčanem pršiču.

Visok nivo

Luka Kranjc (AO Celje Matica) pridno trenira in nabira moči za vrhunske skalne vzpone za prihajajoče mesece. Tako je v preteklem tednu svoj visok skalni nivo obnavljal v sektorju Oboki v Kotečniku, kjer je uspel preplezati zanimive kombinacije smeri in sicer Masaker (8b), ki je kombinacija Guernice in zgornjega dela Butnskale, ter še kombinacijo Specialist za življenje/Guernica/Masaker (8b+).

Zaključek in pobuda

Torej alpinističe novice se vračajo in upam, da bodo izhajale še dolgo časa, saj se je v tem dvotedenskem neizhajanju pojavilo veliko razočaranosti in nestrpnosti med bralci, saj ste večina navajeni, da v eno tedenskem pregledu že nekaj let preletite kaj se aktualnega dogaja v stenah, kaj se je novega splezalo, kam sežejo kvalitetni vzponi naših najboljših,  izveste za kakšno novo nepoznano smer ali celo steno, ki je izven Miheličevega vodnika top 150 slovenskih smeri, vidite aktualne razmere, itd…

Nasploh je zdaj v dobi interneta, internet nekaj brez česa si življenja ne znamo več predstavljati in tako je tudi v alpinizmu. Včasih se je za večino vzponov izvedelo po ustnem izročilu, zdaj večino zvemo po raznih spletnih portalih tako slovenskih kot tujih. Zato so tako kot od nekdaj alpinistične novice odvisne od Vas bralcev – alpinistov, pripravnikov, tečajnikov in vseh ostalih ljubiteljev sten in gora, da pošiljate novice na alp.ple@planid.org o vaših vzponih in avanturah. Dobrodošli so prav vsi vzponi, objavljeni bodo tudi vsi, ki bodo prišli v poštni predal.

Do naslednjega tedna pa lep plezalni pozdrav!

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Južna stena Rušice

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Luka Krajnc - Masaker, foto Urban Golob

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN - 31.05.11"

Igor Radovič,

Bravo Franci in Bor. Še en dokaz več, da nihče ni nenadomestljiv.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti