Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osemdeset let celjskih gorskih reševalcev

Večer, Celjsko, Slovenska kronika - Mateja Jazbec: Začetki organiziranega reševanja segajo v leto 1931, ko je savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva ustanovila prvo "rešilno" postajo v Celju.

V Solčavi, od koder so v gorovje Kamniško-Savinjskih Alp na pomoč ponesrečenim odhajali prvi reševalci, so odprli razstavo ob 80-letnici delovanja celjskih gorskih reševalcev. V tem času so opravili več kot 460 posredovanj od hrvaške meje do Okrešlja ter na območju Pohorja in zasavskih hribov. Izmenjalo se je nekaj generacij, ki so delovale v Gorski reševalni službi Postaja Celje - Društvo in s svojim delom in znanjem zagotavljale reševalno službo in varnost v gorah in v zadnjem času tudi širše.

Začetki organiziranega reševanja segajo v leto 1931, ko je savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva ustanovila prvo "rešilno" postajo v Celju ter oddelke v Lučah, Solčavi in Logarski dolini. Prvi načelnik postaje je bil Andrino Kopinšek. Ob skromni reševalni opremi, pomanjkanju tehničnega znanja in komunikacij so bili reševalci polni idealizma in skrbi za ponesrečene planince, se spominjajo najstarejši člani, zdravnik dr. Jože Četina, Dušan Kukovec, Lojze Golob in Elč Prezelj, vsi izkušeni alpinisti in reševalci ter inštruktorji. Ko so kolesa in motorje zamenjali avtomobili, so na reševalne akcije hiteli s predelanim vozilom, imenovanim "leteči kozolec", v 60-ih letih prejšnjega stoletja ga je nasledila "modra ptica", kot polet na Luno pa je bil zanje - in obenem za ponesrečence - začetek reševanja s helikopterjem pred več kot desetletjem.

Od lani dalje Gorsko reševalno službo Postaja Celje - Društvo vodi Brane Povše, šteje več kot 40 članov, od tega je v stalni pripravljenosti 26 članov. Letos so posredovali v že osmih primerih, pri čemer se je pomoč planincu pri sestopu s Turske gore in jadralnemu padalcu nad pobočjem Lisce končala tragično. Ne le pot v gore, posredovanje reševalcev terjajo v zadnjem času tudi adrenalinski športi, pri čemer domišljija vse pogosteje nima meja. Z razstavo bodo celjski gorski reševalci gostovali na širšem celjskem območju in drugod po Sloveniji. 80-letnico obstoja bodo proslavili novembra s slovesno prireditvijo v Celju.

Mateja Jazbec

 

Vecer.si 20.05.2011

Odprtja razstave v Turističnoinformativnem centru Rinka v Solčavi so se udeležili tudi najstarejši člani Gorske reševalne službe Postaja Celje - Društvo in ponovno obudili spomine na začetke reševanja v Kamniško-Savinjskih Alpah (od leve Elč Prezelj, Dušan Kukovec, dr. Jože Četina in Lojze Golob).

Odprtja razstave v Turističnoinformativnem centru Rinka v Solčavi so se udeležili tudi najstarejši člani Gorske reševalne službe Postaja Celje - Društvo in ponovno obudili spomine na začetke reševanja v Kamniško-Savinjskih Alpah (od leve Elč Prezelj, Dušan Kukovec, dr. Jože Četina in Lojze Golob). (Mateja Jazbec)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti