Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.05.11

Južne stene in Paklenica

Južne stene
Južne stene so bile tudi minuli vikend dobro plezljive. Na spletu sem našel podatke o gneči v južni steni Kogla, plezali so v južnih stenah primorskih Julijcev, nad Logarsko dolino, Beli peči nad Tržičem ipd. Poleg teh sem opazil tudi nekaj novic, ki jih nisem omenil prejšnji teden pa bi si to zaslužile saj gre za redkeje ponavljane smeri, v manj obljudenih krajih. Blaž Navršnik in Matej Kladnik sta odšla v južno steno Jerebice in tam preplezala Steber svetega Martina (VII/VI, V, 400 m). Vtise in slike lahko vidite na Matejevi spletni strani.

Grega Lačen in Andrej Gradišnik sta odšla na domačo Peco, natančneje v južno steno Kordeževe glave. Cel dan sta bila v steni sama in tudi ime smeri, ki sta jo plezala je bilo temu primerno; Samotni jezdec (VII/VI, IV+, 200 m). Opravila sta eno redkih ponovitev smeri. Pravita, da smer premore v srednjem delu odlično skalo, le izstopna zajeda je majava. Ocena težav pa malenkost previsoka.

Še Paklenica
Med 13. in 15.05. so se člani Akademskega AO zbrali v Paklenici, kjer je potekala skupna tura alpinistične šole. Peter Juvan se je tabora udeležil in en dan plezal z mlajšim članom odseka, prva dva dneva pa se je moral utruditi v težjih smereh z Jernejem Arčonom. V petek sta se “ogrela” v Vili Velebita (7b+, 300 m), ki poteka preko velike luknje na levem delu SZ dela stene. Najbolj atraktivni so začetni raztežaji, ki s svojo previsnostjo in dobrimi oprimki od plezalca zahtevajo predvsem vzdržljivost. Navdušena sta bila tudi nad atraktivnim raztežajem preko velike luknje. Do popolnega uspeha v smeri jima je zmanjkalo v dveh, ne najtežjih raztežajih, obeh z oceno 6c+.  V soboto sta z Borutom Demšarjem preplezala The show must go on (6c) in Ljubljansko (6b+), “predvsem slednja zahteva od plezalca nekaj iznajdljivosti in je dober preizkusni kamen za vsakega mladega nadebudneža”, je Peter pohvalil Boruta.
V nedeljo sta se ponovno navezala z Jernejem v smeri Rumeni strah in za razliko od večine navez , po El Condor Pasa nadaljevala do vrha. Jernej je najtežji raztežaj prosto preplezal v prvo (poznal ga ke že od prej), Petru je uspelo v drugo.

Makalu
Med novostmi je bila objavljena novice o končani aklimatizaciji naših junakov na Makaluju. Rok Blagus in Luka Lindič sta bila na višini 8200 metrov po normalni smeri, Marko Prezelj in Steve House pa na 7000 metrih v zahodni steni. Sedaj bodo nekaj dni počivali nato pa krenili zares.V teh dneh bodo komercialne odprave verjetno osvojile vrh in tako označile smer in jo zavarovale z vrvmi do vrha. To bo našim močno koristilo na sestopu. Držimo pesti!

Srečno!

Tomaž Jakofčič  

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti