Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Climb For Life - Darujmo kostni mozeg

Peter Podgornik: Pred časom sem od prijateljice Leile Meroi iz Trbiža dobil zanimivo, a neobičajno, pošto, v kateri me sprašuje, če je mogoče našo javnost seznaniti z mednarodno akcijo, ki promovira darovanje kostnega mozga.

... Leila me je o tem spraševala na prošnjo znanega italijanskega plezalca Pietra Dal Pra, darovalca kostnega mozga, ki to humano dejanje širi med plezalci.

Pietro Dal Pra in Adam Ondra

Pietro že dolga leta sodi v sam vrh skalnih plezalcev pri naših zahodnih sosedih. Poleg številnih vrhunskih vzponov na balvanih in v plezališčih so mu znane tudi dolge skalne stene in gorsko vodništvo, s katerim se preživlja.

Ker je za večino nas to dokaj neznana in verjetno tudi pomislekov polna tema, je najbolje, da se o tem seznanite na spletišču Slovenija transplant, kjer boste izvedeli vse kar vas zanima.
V skopih besedah pa je postopek sledeč: opravimo laboratorijsko analizo krvi, uvrščeni smo v svetovni register možnih darovalcev in ostanemo na razpolago do 55. leta starosti za kogarkoli, ki bi potreboval naš kostni mozeg za preživetje. Verjetnost, da dejansko postanemo darovalci, je sicer majhna, vendar je storjen prvi korak: tu smo, pripravljeni darovati ko bo potrebno, čeprav ne vemo komu in kje.

* * *

Z velikim veseljem lahko predstavim slogan Climb For Life - darujmo kostni mozeg, s katerim promoviramo darovanje kostnega mozga v mednarodni plezalni in gorniški skupnosti. Nastal je zahvaljujoč energiji in navdušenju mladega plezalca Giovannija Spitaleja, ki trenutno čaka na presaditev kostnega mozga.

S tem sloganom bi radi ustvarili zavedanje o pomembnosti darovanja kostnega mozga in upamo, da bomo vključili čim več ljudi, da bi postali darovalci. Večje kot je število darovalcev, večje so možnosti za bolnike, ki so zboleli za levkemijo, talasemijo in aplastično anemijo ..., da prejmejo ustrezen mozeg.
Veliko bolezni lahko namreč ozdravimo le s presaditvijo kostnega mozga.

Zakaj narašča število teh bolezni, ne vemo. (Morda kot posledica povečanega sevanja po Černobilski nesreči, zaradi onesnaženosti okolja, elektromagnetnih polj ali zaradi današnjega norega načina življenja.) Kar gotovo vemo je, da se število donacij kostnega mozga zmanjšuje, vzorci darovanega mozga pa postajajo vse starejši.

Vsak lahko pomaga obrniti ta negativni trend v pozitivno smer, če se odloči za akcijo.

Prepričan sem, da se plezalci in gorniki še posebej zavedajo pomembnosti tega problema in zato je Climb For Life – darujmo kostni mozeg pravzaprav ustvarjen. Ne gre zgolj za slogan, ampak je to predvsem zbirališče za plezalce vsega sveta, ki so se odločili za ukrepanje, da naredijo nekaj dobrega in skušajo rešiti življenja.

Postati darovalec kostnega mozga je preprosto, hitro in neboleče. Z darovanjem kostnega mozga ustvarimo otipljivo življenjsko črto, možnost ozdravitve vseh teh ljudi, ki čakajo na ustreznega in ujemajočega darovalca. Zavedanje o pomembnosti takšne pomoči izboljša tudi kakovost našega življenja. Sam se počutim precej »bolj živega« odkar sem daroval kostni mozeg. Moje življenje nima vrednosti le zame, ampak potencialno za veliko drugih ljudi.

Plezalci, gorniki in sočustvojoči prijatelji, združimo se pod geslom Climb for Life, saj to ni le podoba temveč čista vsebina. Postanite darovalci kostnega mozga, pridružite se CLIMB FOR LIFE. Več kot nas je, več življenj lahko rešimo.

CLIMB FOR LIFE daje edinstveno možnost, da prepoznamo eden drugega, da smo posamezniki s skupno zavestjo. Naša namera je preprosta: rešiti življenje nekoga drugega. In tako nekoliko izboljšati tudi svojega lastnega.

Pietro Dal Pra - prevod Urban Golob

  

 

 

 

Register darovalcev KMC: Najpogostejša vprašanja in odgovori


Climb for lifeG-L - Adam Ondra: Postati možni darovalec kostnega mozga mi je bilo nekako samoumevno. Morda obstajajo ljudje na svetu, ki resnično potrebujejo mojo pomoč. ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

7 komentarjev na članku "Climb For Life - Darujmo kostni mozeg"

Igor Pavlič,

S tem kostnim mozgom smo se obilo ukvarjali v časih, ko nam je očitala, da se ne zganemo dovolj, naša flavtistka Irena Grafenauerjeva, pritegnil ji je pa še Janez Drnovšek, takrat "kao" njen oboževalec oz. nekaj podobnega. In se nismo dovolj zganili, nismo imeli ustrezne baze, organizacije zbiranja, strokovnjakov, denarja itd.

V zdravstvu oziroma okoli njega je bilo pa vedno tako, da so razne "eksotične" zadeve mnogo atraktivnejše, kot pa to, ali so ti pravilno naravnali nogo, pravočasno opazili vnetje slepiča ali ileus, to so popolnoma banalne zadeve, ki naj bi tekel kar same po sebi, vso pa vemo, da ni tako!! Res je, presaditev kostnega mozga oziroma krvotvornih matičnih celic za bolnike pomeni preživetje, darovanje kostnega mozga pa plemenito dejanje, s katerim darovalec da življenju priložnost. Presaditev krvotvornih matičnih celic je učinkovita metoda zdravljenja malignih in nekaterih nemalignih bolezni kostnega mozga ter drugih krvotvornih organov, denimo levkemije, mielodisplastičnih sindromov, diseminiranega plazmocitoma, malignih limfomov in hudih oblik aplastične anemije.

Najpogosteje so darovalci bratje ali sestre, redkeje pa starši, vsaj v Sloveniji je takih primerov zelo malo!! Ker je vse več družin le z enim otrokom, so vse manjše tudi možnosti, da bi našli ustreznega sorodnega darovalca. Če ga ne najdejo, morajo poiskati ustreznega darovalca v registru nesorodnih darovalcev. Pri nas vsako leto prek registra darovalcev Slovenija Donor iščejo kostni mozeg nesorodnih darovalcev za nekaj deset bolnikov. V bistvu gre za podobno zadevo, kot je krvodajalstvo, le da je komplementarnost mnogo manjša kot pri krvi, kjer je nekaj skupin in Rh faktor, na srečo pa je ljudi, ki potrebujejo ustrezen mozeg mnogo manj kot tistih, ki rabijo transfuzijo! Zakaj to pišem? Ker se zdi mešanje alpinizma in javne osebe s pozivanjem na darovanje kostnega mozga zelo vprašljivo! Bolni ljudje imajo različne bolezni ter potrebe, zakaj zdaj ravno ta mozeg, če pa vemo, da na dan po svetu umre na deset tisoče otrok zaradi pomanjkanja pitne vode in bakterijskih okužb, ker tri četrt svetovne populacije nima niti stranišč! Zakaj to mirno gledamo, gremo s epa akcije darovanja kostnega mozga, pri tem pa se ne lotimo popolnoma banalnih, mnogo cenejših in mega učinkovitejših ukrepov, ki bi rešili na milijone življenj!? Pa kdo od stotin milijonom ljudi v Afriki in Aziji pomisli, da bi bilo dobro imeti nekajmiljonsko bazo oz. banko za presajanje kostnega mozga?! Globalno gledano je to popolna eksotika, problem za naslednje generacije! In čudim se, da nekdo, ki je bil že marsikje po svetu in videl veliko, nazadnje postane aktivist darovanja kostnega mozga. Sorry! No, bolje nekaj kot nič!


Igor Pavlič,

Žal je tako, da obstajajo prioritete in od nas je odvisno, česa se bomo lotili! Človek očitno nis posoben preprečiti niti vojn in medsebojnega pobijanja, na tisoče ljudi, predvsem otrok vsak dan umre zaradi tefga, ker niamjo pitne neoporečne vode, stranišč ne uporablaj več kot pol svetovne populacije, vse to bi alhko rešili, če bi se šli primerne "akcije!, imamo pa jedrskih bomb za uničenje nekaj planetov naše velikosti in ostalega orožja za uničenje nekaj dest miljard ljudi! Ampak s tem s ene ukvarjamo, morda smo že obupali nad človeško perverznostjo in se raje zatekamo v niše z zbiranjem zamaškov od plastičnih steklenic, ustanavljanjem genertskih bank, matičnih celic, anksioznosti s pomankanji vitaminov, mineralov, esencialnih amino in maščobnih kislin in podobnih, kajti očitno je, d abika ne moremo zgrabiti za roge, ampak ga lahko le praskamo! In v tem je vsa poanta mojega pisanja, nikakor ne v tem, da bi reševali posamezna življenja!! menda tisti stotisoči, ki umirajo po svetu zaradi vojn in in revčine niso posamezniki? So to orda le eksoti? Nikakor, vsi so! Am,pam Tudi v prometu je razsodneje, če postavimo semafor in luči, kot pa da desetkrat večji denar vložimo v nevrokirurške kadre in opremo, s čimer bomo "zdravili" povožene! Gre za zdrav razum, prioritete! To je bila poanta vsega mojega pisanja in če nisem bil dovolj jasen,

se opravičujem! Dokler lahko za 100 mio dolarjev zgradimo kak vodovod ali skrete, je miljarda za razvoj medikamentov v svrho zdravljenja altzheimerja ali brezpilotnih letal, ki zadevajo na 10 metrov natančno (koga in zakaj sploh ni pomembno) popolnoma izprevržena dilema! Gre za to, kolikoko življenj rešiš z enim dolarjem, kajti če rešiš enega, pri tem pa jih je umrlo na stotine, gre le za teološko vprašanje, ne pa za vsebinsko! Ampak ne, mi iščemo svetopisems ke prilike o izgubljeni ovci, kaj s epa emd tem dogaja s čredo, nas pa ne zanima! Seve je pa tako, da s epolitiki najraje hvalijo in kažejo on kakšni presaditvi srvca ali ozdravljenem onkološkim bolnikom, češ poglejte, kako smo vse omogolčili, število samomorov pa skrivajo, nikoli ne navajajo podatkov, koliko organov izvozimo, koliko jih presadimo sami, kajti vsako življenje je pomembno. In vsi vemo, da temu ni tako. Če to poveš na glas, si takorekoč sovražnik ljudstva, morda celo življenja! In potemtakem je tisti, ki je uničil eno življenje, uničil vse človeštvo? A gre za analogijo mogoče? Dogaja se seveda oboje. Za širino priporočam klasiko Henrika Ibsena - SOVRAŽNIK LJUDSTVA (En folkefiende)!

In če opozoriš na to kratkovidnost, je že vse narobe! Pa saj tako je povsod, na enem preimeru se izživimo, d ane bi videli malce dlje!


Dejan Inkret,

Pa dobro Igor, saj si že povedal svoje mnenje in zaradi njega te res ne bo noben linčal. Ali je res treba sedaj še eno celo stran (od tega 30% pravopisnih napak) da nam to ponovno poveš?


Iztok Omejc,

Tudi sam sem v registru darovalca kostnega mozga in mislim, da je to nekaj zelo plemenitega! Če pa imaš srečo in nekoč lahko komu dejansko pomagaš - neprecenljivo!

Imam pa eno drugo vprašanje: slišal sem, da so ti pregledi mozga dokaj dragi in da zaradi tega mnogo vzorcev ostane nepregledanih in zato tudi neuporabnih. Ve kdo kaj več o tem?


Andrej Mašera,

Neprijetno me je presenetil zgornji komentar, saj si težko predstavljam, da lahko nekdo zabavlja čez predlog o humani akciji, ki bi lahko nekomu rešila življenje. Uvodni stavki pa so naravnost žaljivi do Irene Grafenauer, pok. predsednika J. Drnovška do zdravstva na splošno. O tem se mi sploh ne zdi vredno polemizirati. Vsaka bolezen, spoštovani g. Pavlič, pa tudi če se zelo redko pojavlja, je za konkretnega bolnika hud problem, in edini, ki ga zanima, posebno če mu ogroža življenje. Vse kar ste napisali o revščini in neenakosti na svetu drži, svet je strahotno neenakopraven in bogastvo je krivično porazdeljeno, za to so gotovo bolj krivi brezobzirni in pogoltni politiki, velekapitalisti in njihovi opričniki, kot pa zdravniki. Res me zanima, če bi npr. vi (bognedaj!) kdaj zboleli za kako boleznijo, pri kateri bi rabili transplantacijo primernega kostnega mozga, tudi tako zviška govorili o akcijah za zbiranje tega dragocenega tkiva. Močno dvomim! Znano je vodilo tistih, ki podeljujejo častni naziv "Pravičnika med narodi", tistim ki so rešili vsaj eno judovsko življenje pred pošastjo holokavsta: "Kdor je rešil eno samo življenje, je rešil vse človeštvo". Tako naj bi bilo tudi vodilo za delovanje in ravnanje vseh dobrih ljudi!

dr. Andrej Mašera


Matevž Fazarinc,

Zanimivo, do kakšnih odzivov prihaja ob temi, ki naj bi bila v sami osnovi izredno dobronamerna. Darovanje nečesa, kar imamo, kar lahko damo, brez nekih pretiranih odrekanj, v času, ko nam žal šteje vsak evro (vsaj meni...)

Problematika revščine je žal daleč nad zmožnostmi posameznikov in je v naslednjih nekaj generacijah še sigurno ne bomo rešili. Kot omenja dr. Mašera, je to problem ureditve sveta in ne posameznika. Ko bomo postali samovzdržni in bomo nehali zapravljati naravna bogastva, kot da jih je neomejeno, se bomo lahko začeli pogovarjati o odpravi revščine na svetu. Do takrat pa lahko pa z osebnimi dejanji, kot so krvodajalske akcije, darovanje kostnega mozga in organov,..., naredimo precej koristi in prav se mi zdi, da nas ljudje, ki imajo precejšen (predvsem medijski) vpliv, opozarjajo na te možnosti, saj se jih mnogi sploh ne zavedajo, čeprav so vsakemu, ki jih potrebuje, tako zelo očitne.

In ne, ne mislite, da mi je vseeno za revščino in podobno, samo včasih se mi zdi bolje, da bi ljudje delovali na lokalnem nivoju in se malo manj obremenjevali s stvarmi, ki se dogajajo na drugem koncu sveta. V končni fazi lahko z gotovostjo trdim, da prvotna plemena v Afriki nikoli niso bila lačna in niso trpela pomanjkanja, dokler ni vmes prišla politika, države, meje,...vse tisto čemur sedaj pravimo civilizacija.

Pa en lep pozdrav,

Matevž


Lea Lampret,

Darovalca v register lahko vključijo le na podlagi tipizacije HLA. Več o ceni in financiranju programa http://www.ztm.si/sl/register_darovalcev_kmc/podprite_naso_dejavnost_8211_sklad_hipokrat/

Več o razkoraku med vpisanimi in vključenimi člani pa na

http://www.slovenija-transplant.si/index.php?id=statistike

Podnaslov: Register SLOVENIJA-DONOR, register nesorodnih prostovoljnih darovalcev KMC

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti