Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PN - 04.05.11

Pri nas do 8c, v Španiji konstantno 9a in več.

Pregled vzponov preteklega tedna: v Vipavski Beli je Boštjan Weingerl preplezal Glisto z direktnim vstopom (8c), v Kozji jami je Jernej Kruder ponovil Lepotico (8b+), v Mišji peči pa Tim Unuk  Marjetico (8b). Tri dobre vzpone so tu opravila dekleta. Ana Šerbinek je ponovila Giljotino (8a), Ana Ogrinc Iglu (8a), Karin Tomažič pa Samsaro (8a) in tudi Runa (7b+, NP). V Paklenici je Uroš Brecelj, ob dveh daljših športnih smereh Rumeni strah (7c) in Vila Velebita (7b+), preplezal Winetouja (8a).

V razredu najtežjih smeri se to pomlad vseskozi kaj dogaja. Papichulo (9a+, slika levo) je sedaj ponovil še Jakob Schubert. Ta Sharmina smer v Oliani je ena najbolj priljubljenih 9a+ nasploh in ima že šest vzponov. Od čistih 9a+ ima enega več le Realization (9a+) v Ceuse, prav tako Chrisa Sharme. Sicer je trenutno že približno trideset smeri z oceno 9a+ in deset z oceno 9b. Slovenskega vzpona zaenkrat še nismo zasledili ...

Svoji prvo 9a sta v Margalefu preplezala 15 letni David Firnenburg in leto starejši Enzo Oddo Oba sta uspela v 45 metrov dolgi in močno previsni smeri Era bella (9a). Na sliki desno je Sharma po prvem vzponu. Oddo je plezal tudi v Maroku in (v navezi še Americ Clouet in Arnaud Petit) potegnil novo smer v soteski Taghia: Walou Bass (obvezno 7b, verjetno 8c, 165 m).

Naslov za sporočanje: alp.ple@planid.org

Do sedaj objavljene Plezalske novice

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti