Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.05.11

Še nekaj izstopajočih vzponov v Paklenici

Še Paklenica
Že v prejšnjih AN sem pisaril v glavnem o Paklenici. Ker sem pač bil tam in sem lahko že med počitniškim (kakor za koga ...) obdobjem pisaril o tamkajšnjem dogajanju. Tudi tokratne novice izhajajo na prvi popraznični dan, kar je glavni vzrok za boren šopek novic. Spet sem malo povprašal okoli in izvedel za nekaj dobrih vzponov.

Kot stare šole fant naj začnem z ženskim vzponom. Nastja Davidova – Nasty je očitno iz dneva v dan v vse boljši plezalni formi. V steni Aniča Kuka je uspela prosto, na fleš preplezati smer Rumeni strah. Smer ima en raztežaj ocenjen s 7c, ostali pa so težki do 7a. Izvzemši Martinine vzpone skoraj ne pomnim kdaj je kaka alpinistka opravila kak podoben vzpon v dolgih športnih smereh.

Prav na zadnji dan praznikov se je še enkrat izkazal tudi mladi primorski as, Matic Obid. Tokrat je opravil s smerjo Cupido. Tudi ta ima, podobno kot prej omenjeni Rumeni strah, raztežaj, ki občutno izstopa; 8a, ostalo do 7b pri dolžini 350 metrov.

V levem delu Aniča kuka je plezala mednarodna naveza Uroš Brecelj in Mickey Schaffer (ZDA). Prosto sta preplezala pakleniško lepotico Vila Velebita (7b+, 300 m). Najbolj jima jo je zagodel prvi raztežaj, ki nima nič skupnega z oceno 6c+ zapisano v vodniku. Kakor se spomnim, je vreden najmanj 7a+. Uroš pa mi njegovih občutkov še ni sporočil.

Karakorum Khush
Ker imam prostor in, ker me je ravno pred nekaj minutami Boštjan Virc opozoril na nov prispevek na portalu You Tube in ker sem malo vpleten, bom napisal nekaj o tem. Leta 2004 smo bili s Klemnom Malijem in Miho Valičem v pogorju Trango. Imeli smo se nenadkriljivo dobro, pri tem pa se še dobro naplezali. Opravili smo prvo ponovitev v alpskem slogu smeri Eternal Flame v Trango Towerju, prvi vzpon na zadnji neosvojeni vrh v skupini, Trango Monk, ter še nekaj novih krajših smeri okoli baze. Klemen je vseskozi snemal in potem dal gradivo Boštjanu Vircu, ki je potem zmontiral film in pripravili smo predavanje v Domu španskih borcev z naslovom Karakorum Khush kar v jeziku urdu pomeni Uživancija v Karakorumu. Skromni kot smo bili, nismo pričakovali, da bo pred dvorano ostalo toliko ljudi brez kart. A dober napovednik je (kot ponavadi) naredil svoje. No, da ne dolgovezim oziroma se hvalisam preveč, povedal sem le toliko, kot je nujno potrebno za gledanje filma, ki je od danes cel na YouTube (objavljeno na Informacije).  Kot je rekel režiser Boštjan, tudi v spomin Mihu Valiču, ki je bil precej več kot samo fant od fare. In vsem njegovim prijateljem bo ob gledanju filma ponovno težko!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti