Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Omejitve ali omejenost

Planinski glas: Kdaj bo konec nesmislov, ki jih prinaša »odredba« o prepovedi vožnje v naravnem okolju?

Poslušamo in beremo takšne stvari: »Vzel je 18 evrov in bil obsojen na štiri mesece zaporne kazni!« »Pogoljufal je za 180 milijonov €, vendar mu kaznivega dejanja ne morejo dokazati!«
Stara ženica potoži: »Mi kradejo smreke iz gozda, pokličem policijo pa mi ne pomagajo!«
Kmet, ki mu je narava že tako ali tako podrla skorajda ves gozd pravi takole: »Ti frdamani ti! U frat mi je nekdo posekal in odpeljal trideset smrek. Pokličem gozdarja, pokličem policijo in po treh tednih me gozdar le vpraša, a si kaj zvedel! Policisti se niti ne pripeljejo pogledat!«
In na drug strani prisluhnemo: »Zadnjič, ko sva se peljala proti planini in sva hotela parkirat na zgornjem parkirišču, se je ravno za nama pripeljal policist in nama ter drugim avtomobilom nalepil kazen za vožnjo in parkiranje v naravnem okolju!«
»A veš, da so nalepil listke tistim, ki so parkirali ob cesti …!«
»Poleti z jadralnimi padali, BASE skoki … so v TNP prepovedani, kaznujmo ga!«

Predpis o prepovedi vožnje v naravnem okolju je zagotovo eden od najbolj zlorabljenih primerov državnega poizkusa urejanja zadev. Uradniki, parkovni nadzorniki, policisti in raznorazni inšpektorji, občinski, gozdarski … so si predpis razložili po svoje in povzročajo veliko moralno škodo. Materialno kaznujejo predvsem navadne državljane, ki se na ta ali drug način gibljejo po gozdnih cestah. Kaznuje se populacijo, ki v bistvu sploh ne ogroža narave, pravi kršilci ostajajo nekaznovani.

Odgovore na vprašanja ne more in ne zmore podajati »stroka«, ki je padla na celem področju. Vprašanje je široko, kot ga razumemo, ostaja nam le filozofsko gledišče, ki zanika biologijo in biotehnologijo, podre ekonomijo in spregovori o etičnosti početja, spoznavnoteoretskih zmožnostih in ontologiji.

- Kaj je naravno okolje? Opredelitev tega pojma, ki zopet čaka na odgovor, je težko a ne nerešljivo vprašanje.
- Predpis mora veljati za vse enako? Izjem pri tem ne sme biti! Edino opravičilo je ogroženo človeško življenje!
- Prepoved gradnje vlak in cest v občutljivem planinskem in gorskem svetu. Ukinitev subvencij, ki so gradnjam namenjene, do takrat, ko se razjasnijo vsi škodljivi vplivi in posledice teh dejanj na okolje.
- Komu sploh še zaupati?
- Postavljanje znakov o prepovedi vožnje ob cesti, ki vodi naprej od gostinskega objekta, je plehko dejanje, izvedeno v pridobitniške namene.
- Vožnja helikopterjev po gorah ob raznoraznih vojaških vajah! Zakaj se temu nihče ne upre! Kje so ob tem organizacije MW, Cipra, Zeleni, Planinska zveza, Lovska zveza … Tudi TNP naj sprejme določene obremenitve.
- …

Zapletena družbena situacija, ki je nastala iz predvsem izkoriščevalskih odnosov med ljudmi, ne bo pripeljala do boljšega stanja družbe. Ta oblika izkoriščanja nas bo postavila v negotovost, poveznila in prisilila nas bo k drugačnim odnosom.

Boris Štupar

 

Vožnja v naravnem okolju?

 G-L: Koga kaznovati?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti