Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.04.11

Odlični vzponi v Paklenici

Paklenica, Paklenica ...
Medpraznične novice niso nikoli zelo brane in tudi nikoli jih ni veliko saj so v nastajanju. Večina slovenskih plezalcev in alpinistov se je odpravila v tradicionalno velikonočno in prvomajasko destinacijo, Paklenico. Tam sem sam na lastna ušesa lahko slišal o nekaterih odličnih vzponih o katerih bo tokrat tekla beseda.

Pri najboljšem sem bil skorajda priča. V zgornjem delu stene sem zaslišal glasno robantenje Luke Krajnca v predzadnjem raztežaju Spiderja (8a, 350 m). Kot je v navadi med alpinisti, je potrebno nekomu v zagati ali hudi jezi pri tem še malo pomagati s kako pametno, sem tudi sam navrgel eno ali dve. In Luka se ni smejal. Užaljen sem bil nekaj časa tiho, na naslednjem stojišču pa sem se le pozanimal za kaj gre in izvedel, da je Luki šele v predzadnjem raztežaju spodletel vzpon v prvem poizkusu. Čez nekaj minut je, ob ponovnem poizkusu, tudi ta raztežaj seveda preplezal prosto. V smeri je sicer že bil pred leti, ko je pri uspešnem vzponu varoval Andreja Grmovška a takrat se ob precej nižjem nivoju ni kaj dosti odnesel od smeri. Sedaj se je v vrhunski formi vrnil in ob prijateljskem varovanju in napotkih, Igorja Čorka, ki je smer prav tako že uspešno preplezal, vse najtežje raztežaje preplezal v prvem poizkusu. Zares odličen dosežek.

Še en mlad mišičnjak je plezal nedaleč stran. Matic Obid je uspešno preplezal smer Agricantus (8a, 200 m) v desnem delu Anića Kuka. Kolikokrat je bil v steni in kdo ga je pri vzponu varoval nisem izvedel, a že gol podatek govori o odlični formi mladega alpinista. Kaj bo šele poleti ...

Če se spustimo za dve težavnostni stopnički, sem izvedel za dva vzpona v smeri Rumeni strah (7c, 200 + 150 m). Smer, ki je bila nekdaj preizkusni kamen tehničnih plezalcev se je v smislu tresenja hlač precej razvrednotila z dodajanjem številnih svedrovcev. Ko je bilo svedrovcev za silo dovolj, je Marko Lukić, kot se zanj spodobi,  smer  preplezal prosto. Sedaj so stare svedrovce zamenjali z novimi in nastala je športnoplezalna smer. Podobna usoda, kot pri 98 odstotkih ostalih smeri v Anića Kuku. Smer sta za Veliko noč prosto preplezala Uroš Brecelj v navezi z Mojco Žerjav ter Igor Žerjal v navezi s Klemnom Premrlom. V sosednjem Waterworldu (7b+, 350 m) je prosto plezal Peter Juvan v navezi z Nastjo Davidovo. Smer je bila ena od prvih športnih smeri v Anića Kuku, nastala je le nekaj let za prvima znanilkama propada alpinizma v kanjonu, smerema Rajna in Welcome to Hell or Paradise. Slišal sem še za Nedo Podergajs, ki je v navezi z Gregorjem Malenškom prosto preplezala Zenit (7b, 350 m) v klinu Anića Kuka. Ostalih vzponov je bilo neskončno a omenjenis o najbolj odmevali po kempih in sem jih zato tokrat omenil. Upam, da bo po praznikih prišlo na naš naslov tudi kako poročilo o prvomajskih taborih.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti