Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PN - 27.04.11

Dve novi 9b ...

Pregled vzponov naših plezalcev v zadnjem tednu: v Kompanju je Matej Sova ponovil Reinini (8b), v Kanjonu Uroš Perko Graceland (8b), v Warmbadu Domen Škofic Stairway to heaven (8a, NP), v Retovjah Urban Primožič Pokraculjo (8a, NP) in Brdavsa (8a), v Bitnjah pa Dejan Ristič Kačjega pastirja (8a+). Že pred časom je v Mišji peči Matevž Kunšič ponovil Kaj ti je deklica (8b+). Tu je 16 letna Anja Šerbinek v enem dnevu preplezala Mozaik (7c+) in Samsaro (8a), Ana Ogrinc pa Iglu (8a).

Balvani: David Stepanjan je v Dolžanovi soteski dodal novo smer Magnetic man (7C), na Južnem Tirolskem (Gais, Aufhofen) pa je ob dveh 7c preplezal tudi Parodontose (7C+). Katja Vidmar je v v Maltatalu ponovila Outside (7C).

Iz ZDA se je oglasil David Debeljak, kjer sta si s Kristianom Klajnščkom za prvo postajo izbrala značilne poči v atraktivnih stolpih zvezne države Utah. »Začela sva v Indian Creeku, prve poči so bile zabavne, toda počasi je šlo na bolje, v slabih 14 dneh sva preplezala množico poči tja do 5.12. Na poti v Zion sva preplezala North Face route (5.11) na Castleton Tower (levo), nič težkega, toda super astetsko. Zion je čisto nora scena. Preplezal sem super linijo z odličnimi počmi Monkeyfinger (IV, 5.12b, 350 m) in zabavno offwidth plezarijo Rite of Passage (IV, 5.11+), Kristian pa Made to be Broken (III, 5.10+, 170 m). Torej totalno dogaja!« navdušeno poroča David.

Dva najboljša plezalca zadnjih let, Sharma in Ondra sta realizirala dve novi smeri s trenutno najvišjo možno oceno 9b, tako da jih ima vsak od njiju že po pet. Sharma je svoj projekt v Margalefu First Round First Minute (9b, slika levo) začel že leta 2009. Smer je s 13 metri dolžine in 25 gibi relativno kratka. Sharma je več kot 50 padcev na zadnjem gibu obrazložil s čisto »psihično blokado«. Uspeh je prišel na dan, ko smeri prvotno sploh ni nameraval poizkusiti in že mesec dni ni bil v njej. Čeprav je FRFM kot projekt vseskozi imel oceno 9b, Sharma uradne ocene ni podal in jo prepustil ponavljalcem. Video. Ondra je v Villanueva del Rosario pri Malagi, nedaleč od Chilam Balam dodal podobno dolgo (45 m) in težko smer. Planta de Shiva (9b, slika desno) je pravzaprav podaljšanje obstoječe 8c, katere drugi raztežaj je bil navrtan in ne preplezan vse od leta 2007. Video.

Približno enakovredna omenjenima vzponoma z vrvjo je balvanska serija Daniela Woodsa v švicarskem Magic Woodu. Američan je v enem tednu ponovil tri 8C: Practice of the Wild, Ill Trill in Believe in two. Za zadnji dve predlaga oceno 8b+.

In za konec: Avstrijec Jakob Schubert je v Margalefu med drugim ponovil Aitzol (8c, NP).

Naslov za sporočanje: alp.ple@planid.org

Do sedaj objavljene Plezalske novice

Navdih za ime First Round, First Minute (9b) ali FRFM je Sharma dobil v velikem dvoboju med Alijem in Listonom: prAna > video

Chris Sharma in Adam Ondra sta trenutno prav gotovo ključni imeni plezalnega sveta. Prvi preteklega desetletja, drugi pa prihajajočega. Vsak od njiju ima pet smeri z oceno 9b.

9b Chrisa Sharme: Pontas, Jumbo Love, Golpe de Estado, Neanderthal, FRFM.

9b Adama Ondre: Golpe de estado, La capella, Chaxi raxi, Chilam balam, La planta de shiva.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti