Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PN - 20.04.11

Na 9b+ bo treba še počakati ...

Na prvi letošnji tekmi za SP v balvanskem plezanju v Milanu je pri moških zmagal Avstrijec Kilian Fischhuber pred rojakom Schubertom in Rusom Gelmanovom. Pri dekletih je bila najboljša Korejka Jain Kim pred Avstrijko Stohr in Francozinjo Le Neve. Od naših je šlo najbolje Mini Markovič (na sliki), ki je bila peta in Klemenu Bečanu, ki je bil deveti. 

Matej Sova je v Kompanju  preplezal Hard sun (8c) in Rocket Max (8b) ter Marmots at work (8b) v Pandori. Domen Škofic je v Bitnjah ponovil Mene iščeš, sonce (8b), Naš Tito (8a+) in Silent alarm (8a, NP). Izidor Zupan je preplezal  Freemana (8a+) v Warmbadu in pred tem Firmament (8b) v Kotečniku, Uroš Perko v Glinščici L'ombra del vento (8a), Miha Jarm v Retovjah Pokraculjo (8a) in Dominik Fon Guernico (8a) v Kotečniku.

V Vitovljah je Boštjan Weingerl preplezal Selekcijo (8A), Miha Hribar pa Rože zla (7C). Na Hublju je Katja Vidmar ponovila Srce teme (7B) in Long Jackson (7B).

Že v zadnjih PN smo napovedali ponovitev atraktivne, neobičajne in sporne 80 m dolge smeri Chilam Balam (9b+, Villanueva, Španija). Sporne zato, ker avtor Bernabe Fernandez ni imel nobenih dokazov o svojem vzponu, varujočega ni hotel razkriti in je nasploh zavračal komunikacijo z mediji. Poleg tega je bila smer ob nastanku po oceni izrazito težja od vseh ostalih. No, vsaj dvomov o težavah ni več, Adam Ondra je Chilam Balam zmogel v vsega nekaj poizkusih (video) in znižal oceno na 9b. To pomeni, da bo na novo stopnjo 9b+ treba še malo počakati ... 

Prihaja poletje, zato dve iztočnici za DWS. Prva je Berry Head v Devonu v Angliji, ki ga UKC ga naslavlja kar "Najboljša britanska plezarija?". Fotografije kažejo pionirske čase, ko se se pri odkrivanju Velike votline pomagali s  tirolsko prečnico in dajejo nekaj koristnih informacij za današnjo rabo. In še DWS galerija iz Brazilije.

 

 

 

 

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

 

Najboljša britanska plezarija?


Doslej objavljene Plezalske novice

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti