Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 13.04.11

Še tri 8a na pogled, tudi za Lucijo Franko ...

Še vedno prihajajo novice o dobrih vzponih iz Španije. Lucija Franko je plezala v Terradetsu in Margalefu in na pogled ponovila Doctor Feelgood (8a, NP), Transilvanio (8a, flash), Viote, my friend (7c+, flash) in Millenium (8a). Po povratku domov je na pogled preplezala še Pijavko (7c, NP) v Bohinju. Miha Škof je v Chulili na uspel v El ramallar (8a, NP) in Cap i cupa (7c+, NP). Na enak način je v Kompanju pri Buzetu Matej Sova ponovil Realitat Verlust (8a, NP). V Goltschachu pri Celovcu je Tim Unuk preplezal Duft der Frauen (8a).

Doma je bilo precej živahno v Bitnjah, kjer so Kačjega pastirja (8a+) ponovili Katarina Kejžar, Borut Rus in Domen Škofic. Živela Slovenija (8a+) je preplezal Borut Rus. Mr. Big Hand (8b+) v Mišji peči je ponovil Matic Obid, Flosfest (8a+) v Teru pa Rajko Zajc.

Tri 8A v vsega petih dneh je precej nad slovenskim balvanskim povprečjem. David Stepanjan je v Rosenbachu preplezal Demotivatorja (8A), Boštjan Weingerl na Hublju Zero History (8A), Miha Britovšek pa v Golobovih pečinah Techno (8A).

Švicarska naveza, Nina Caprez in Cedric Lachat, oba odlična tekmovalca in svetovna plezalna popotnika, sta v Oliani ponovila dve znani Sharmini smeri. On Papichulo (9a+), ona Fish eye (8c), pri čemer je potrebovala vsega pet poskusov v dveh dneh. Še višje pa je pred tem segla ameriška plezalka Američanka Sasha DiGiulian. V drugi polovici marca je v Red River Gorge (Kentucky, ZDA) preplezala smeri Southern Smoke (8c+, slika levo) in Lucifer (8c+) ter Omaha Beach (8b+, NP), kar je prva ameriška ženska 8b+ on sight. 

Kje je meja med balvanskim high ball in "klasičnim" solo plezanjem? Vprašanje se postavlja samo po sebi ob vse višjih boulderjih, ki jih od solo plezanja ločijo le še blazine pod njimi. Tak primer je tudi prva ponovitev starega problema Transporter Room iz leta 1980 v balvanu Grandpa Peabody v Bishopu v Kaliforniji, levo od znane Ambrosie. Podobne primere prikazuje tudi video z nekaj kar globokimi padci.

Leseni Campus Board je vse od leta 1988, ko ga je za trening smeri Action Directe v Frankenjuri razvil Wolfgang Güllich, eno najbolj priljubljenih plezalnih orodij.  In tudi eno najbolj nevarnih, vsaj kar se členkov tiče (slika levo). BMC je pripravil nekaj nasvetov, kako se jim izogniti in obenem hitro napredovati. S poškodbami ali brez njih, na Campus Boardu je treniralo veliko najboljših plezalcev "prejšnje" generacije, tudi Ben Monn (slika desno). No, danes imamo umetne stene ...

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

 

Doslej objavljene Plezalske novice

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Plezalske novicePN - 13.04.11"

Srečo Rehberger,

Ob "prvi" ameriški ženski 8b+ na pogled nam je Martina Čufar poslal naslednje pojasnilo: Smer Omaha Beach je že leta 1999 preplezala Katie Brown, res pa je, da je smer takrat še imela oceno 8b. Sicer pa ima prvo žensko 8b+ na pogled Španka Josune Bereziartu http://www.gore-ljudje.net/novosti/6121/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti