Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vikend za vse, ki ljubijo stik z adrenalinom

Dejan Koren: Minuli vikend se je na Gradiški Turi odvijal plezalni vikend, ki ga že šesto leto zapored organizira Planinsko društvo Vipava. Vikend, namenjen vsem plezalnim navdušencem.

Pred šestimi leti sem zapisal nekako takole: Prišla je nova generacija plezalcev in po petindvajsetih letih smo ponovno organizirali tabor, srečanje plezalcev pod stenami Gradiške Ture.

Od takrat se je tu, kakor tudi drugod veliko spremenilo. Občina je s pomočjo evropskih sredstev zgradila zgleden sklop objektov, ki so nam lahko v ponos in hkrati nam plezalcev v veliko korist. Prireditev z leti dobiva na razsežnosti in upam si trditi, da tudi na kvaliteti. Rastemo in še hočemo! In prav tu bom skočil nazaj na začetek tega uvoda, generacije prihajajo in odhajajo, letošnja generacija novih tečajnikov in zlasti tečajnic je pokazala tako zanimanje, da se človek res razveseli, ko vidi na kupu toliko pridnih rok in vedno nasmejanih obrazov. Hvala vam, vsem!

No, pa pojdimo po vrsti. Že v petek popoldan so se plezalci začeli zbirati pod Turo. Začelo se je s predavanjem Matica Obida, enega najperspektivnejših slovenskih alpinistov. Preprosto, ne visoko leteče in z veliko bero lanskih dobrih vzponov in doživetij je lepi množici popestril uvodni večer.
Z dvigom temperatur v soboto pa se je začela dvigovati tudi temperatura na prizorišču. Na tekmah, ki so dopoldan potekale za najmlajše se je zbralo 71 tekmovalcev iz vse Slovenije. Pod steno so privabili veliko število glasnih navijačev, ki so z glasnim »bravo«, »ajde« in stisni« podpirali svoje favorite. Na momente je bilo noro, kako tako mali otročički iz sebe stisnejo toliko glasu iz srca, za veliko vzpodbude drugim. Bravo!

Po popoldanskih kvalifikacijah za državno prvenstvo v lednem plezanju se je šest finalistov zvečer pomerilo v smeri, ki sta jo postavila Andrej Pečjak in Klemen Premrl. Tekmovalcem sta postavila izziv, zaradi katerega je mnogim gledalcem pod steno zastajal dih. Z derezami na nogah in cepini v rokah ga je lahko premagal le Luka Kranjc, eden najboljših slovenskih plezalcev, iz alpinističnega odseka Celje. Drugo mesto je zasedel domačin Dejan Koren, tretje pa Hrvat Aleksander Mataruga.
Večerno predavanje vrhunskega alpinista in gorskega vodnika Tomaža Jakofčiča pa je gotovo mnogim prebudila hrepenenje in apetite po tem, da obujejo gojzarje in dopolnijo svoj nabor smeri v visokih gorstvih. V svojem predavanju je poslušalcem predstavil svojo zgodbo, ter kraje in vzpone, ki so ga najbolj zaznamovali. Predavanje ima zares lepo »postavljeno« obdela po obdobjih, stenah, krajih in prijateljih ... Občinstvo je bilo nadvse navdušeno. Hvala Jaka.

Novost letošnjega plezalnega vikenda pa je bila nedeljska tekma Adventure race. Na 38 kilometrov dolgo avanturo po pogorju Nanosa so se tekmovalci odpravili s karto in kompasom v roki. Osvajali so kontrolne točke ter razdaljo premagovali s plezanjem, tekom in kolesarjenjem. Preizkusili so se tudi na spretnostnem poligonu, v streljanju z lokom in prečenju razdalje na višini po vrvi. Med trinajstimi ekipami sta zmago slavila brata Marjan in Mitja Slejko iz Lokavca.

Poleg tega so v soboto plezalci, lahko tekmovali v številu preplezanih smeri v Turi in si prisvojili nagrado. Največ smeri je preplezal Peter Mrak iz Nove Gorice in si s tem priborila prvo mesto.
Tisti pa, ki do sedaj še niso bili v neposrednem stiku s plezalkami, pasom in oprimki, pa so lahko svoje prve plezalske korake pod strokovnim vodstvom naredili v nedeljo. Organizatorji so jim tako odstrli vpogled v plezanje in ti so izpod stene odšli polni vtisov, z novimi cilji in ambicijami.

Za nami je torej pester plezalni vikend, na katerem so obiskovalci lahko opazovali plezalce, kako premikajo meje vzdržljivosti, premagujejo nove smeri in detajle, ter osvajajo kolajne. In spet je bilo tako preprosto lepo, da enostavno ne moreš verjeti, da lahko vidiš na enem samem mestu toliko parov iskrivih in sreče nabito polnih oči. Prav zares, mogoče se še vedno malo tresem od navdušenja, a to še moram zapisati. Rad grem na okoli, rad plezam na vseh koncih sveta in se dotikam mojih meja, a splača se žrtvovati nekaj dni, vikendov za tale dogodek in prepričan sem, da jih ta organizacjiski team sposoben narediti še veliko, veliko več.

Dejan KorenDeKo
AO Vipava

Zahvala pa gre vsekakor tudi našim donatorjem: DuMo, Singing Rock, Triglav Zavarovalnica, Sports Direct, CityWall, Mlinotest, Fructal, FAMA Vipava, Nova Oprema – salon pohištva in občini VIPAVA.

 

Rezultati ...

 

 

 
 



SLOVENSKI POKAL v lednem plezanju

Moški: 1. Luka Krajnc, 2. Dejan Koren, 3. Aleksander Mataruga
Ženske: 1. Nastja Davidova, 2. Tjaša Kosič, 3. Nadja Kosič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti