Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Eden huje in eden lažje poškodovan

Žurnal 24: Andraž Sodja: Kranjskogorski gorski reševalci so danes zjutraj posredovali na območju Pripravniške grape na Mali Mojstrovki, kjer sta se ponesrečila dva planinca.
Reševalci pot v gore, še posebej skozi grape, odsvetujejo.
24 ur: Gorski reševalci pred plazom rešili planinca
Slovenske novice: Plaz odnesel dva planinca, eden hudo poškodovan
Dnevnik: Plazovi so še nevarni

Žurnal 24 - Andraž Sodja: Po informacijah vodje reševanja Aleša Robiča, se je na planinca pri vzponu skozi Pripravniško grapo podrla opast in ju odnesla okoli 300 metrov v globino.

Gmota snega jih na srečo ni prekrila, zaradi zdrsa pa je eden izmed njiju huje poškodovan (poškodbe hrbtenice in nog) drugi pa lažje, vendar se ni mogel premikati.

Reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa za reševanje v gorah so hudo poškodovanega planinca oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na zdravljenje v Jeseniško bolnišnico, nato pa je helikopter v dolino prepeljal tudi lažje poškodovanega planinca.

Gorski reševalci odsvetujejo pot v hribe, saj razmere niso primerne. Po besedah Aleša Robiča, je vreme varljivo lepo, sneg je gnil, udira se, zaradi sorazmerno visokih temperatur pa tudi sneg ponoči ne zmrzuje več, zato je nevarnost podorov opasti, predvsem v grapah velika, tako da posebej odsvetujejo vzpone po grapah.


24 ur: Med vzponom na Malo Mojstrovko je snežni plaz zasul dva planinca, ki so ju pripadniki Gorske reševalne službe Kranjska Gora rešili s helikopterjem Slovenske vojske. Eden je huje poškodovan.

Danes okoli 7.30 se je tik pod vrhom Male Mojstrovke na dva planinca – 54-letnika iz Mošenj in 31-letnika iz Tržiča, ki sta peš krenila iz Vršiča, udrl opast (snežni plaz). Predstavnik kranjskogorske gorske reševalne službe je pojasnil, da ju je odneslo po Pripravniški grapi okoli 300 metrov nižje, pri tem pa je bil eden težje poškodovan, drugi pa lažje. Težje poškodovanega so odpeljali v jeseniško bolnišnico, verjetno pa bo zdravniško pomoč potreboval tudi drugi poškodovanec.

Pri reševanju je sodelovala omenjene gorska reševalna služba in tudi helikopter Slovenske vojske. Po besedah gorskega reševalca sta bila oba planinca primerno opremljena za vzpon.

Policisti bodo o nesreči s poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo.


Slovenske novice: V Pripravniški grapi v Mali Mojstrovki sta plezala dva planinca. Ko sta bila malo pod vrhom, se je sprožil plaz in ju odnesel 300 metrov nižje.

Oba so gorski reševalci že našli. Starejšega, ki ima okoli 50 let, so hudo poškodovanega odpeljali v jeseniško bolnišnico, mlajši pa ima lažje poškodbe in je še v Kranjski Gori, a bodo tudi njega odpeljali na Jesenice.


Dnevnik: Proti Mali Mojstrovki sta včeraj zjutraj z Vršiča krenila dva planinca - 54-letnik iz Mošenj in 31-letni Tržičan. Policija je bila malo pred osmo zjutraj obveščena, da ju je odnesel plaz. Pod vrhom Pripravniške grape se jima je namreč utrgala plast snega in sprožil se je plaz, ki ju je odnesel 300 metrov navzdol.

Po telefonu sta pristojne takoj obvestila o nesreči, gorski reševalci pa so jima pomagali in s helikopterjem starejšega odpeljali v bolnišnico na Jesenice, mlajšega pa v dolino. Oba sta bila dobro opremljena za tak obisk hribov in v nesreči sicer poškodovana, a ne usodno. Opozorilo glede obiskovanja gora kljub lepemu vremenu še velja. 

08.04.2011

08.04.2011

08.04.2011

www.dnevnik.si/  09.04.2011


Hribi.net: Mala Mojstrovka

... heinz: Dopoldne sem izvedel za reševalno akcijo.. Upam, da bo kar se da v redu z njima! Moram reči, da ko sem včeraj gledal zgornje slike, sem si mislil: ko vsaj ne bi bilo koga blizu, ko se bo,- v zelo kratkem zrušila. Žal, kot slišimo, ni bilo temu tako.
Tudi jaz držim pesti zanju!

 

... ladko: V soboto bi šel po pripravniški,je bil kdo ta teden gor, je še snega dovolj za normalno iti po grapi?

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti