Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Španija 2011

Friko.si - Nejc Potrebuješ: Priprave mladinske reprezentance
Ko jih vidiš kako se ogrevajo v 8a ali 8a+, ti je jasno da imaš opravka s plezalnimi vesoljci

Že nekaj let mi načrtovanje skalnih priprav v Španiji ni najbolj dišalo zaradi dolge vožnje do tamkajšnjih plezališč. Po drugi strani so informacije »naturalizirane Francozinje« Martine (Čufar) vedno nekako pripeljale do nepozabnih plezalnih dogodivščin v plezališčih južne Francije. Martina oz. Martina in njen balonček (trenutno je Martina v petem mesecu nosečnosti) je bila tudi tokrat z nami.

Seveda pa se ob gledanju plezalnih filmov Chrisa Sharme ne moraš dolgo zadržati, da bi se upiral obiskati plezališča, kjer se zadnjih petnajst let piše plezalna zgodovina.

Po drugi strani me tudi naši mladci nekako s svojim napredkom silijo, da iščem plezališča, kjer je večina smeri v rangu 8a nivoja in višje. Ko smo prišli v plezališče Terradetes so ga praktično podelali v enem dnevu.




Ko jih vidiš kako se ogrevajo v 8a ali 8a+, ti je jasno da imaš opravka s plezalnimi vesoljci, ki jim tempo narekuje Adam Ondra. Ko sem imel zadnjih 14 dni možnost spremljati Domna (Škofica) pri plezanju na pogled smeri 8b in 8b+, mi je bilo kar fino pri srcu, ker fant neverjetno napreduje in ni več daleč dan, ko bo tudi njemu uspelo v smereh 8c in upam trditi tudi 8c+. Seveda pa gre vse s svojim ritmom, in ta pot ne pozna bližnjic.

Da ne bo preveč besed namenjenih samo našemu »ta glavnemu«, tudi ostali fantje so doživeli neverjeten napredk. Tako so Gašper Pintar, Gregor Vezonik, Izidor Zupan uspeli v 8a+ NP. O »hat tricku« Tima Unuka (3 x 8a NP) v enem dnevu ste verjetno že brali. Tudi Dominik Fon in Jakob Šparovec sta prvič uspela v 8a NP. Seveda naši trenerji Anže Štremfelj, Gorazd Hren in Lučka Franko so prav tako sledili fantom z dvigovanjem svojih osebnih rekordov.

Tina Šušteršič je tako opravila tudi svoj prvi vzpon v 8a (RP), njeno kričanje na vrhu smeri ste verjetno slišali tudi v Sloveniji. Vse udeleženke priprav (Julija Kruder, Tjaša Kalan, Urška Blejec, Jera Lenardič, Živa Ledinek, Tina Šušteršič, Katarina Fon) so preplezale kar nekaj smeri 7b+ NP, Anja Šerbinek tudi v 7c. Z nami sta bila tudi »večna« mladinca Jernej Kruder in Jure Bečan, prvi je uspel v 8a+ NP, Jure pa je svoje meje premikal do 8b NP.

Toliko o številkah in rekordih, no ja z Jernejem sva dodala še enega, ko sva druščino nahranila s palačinkami, s štetjem smo končali, ko jih je bilo več kot 120 v trebuhih Drugače pa so naša druženja postala nepozabne dogodivščine za »tamale«, ki so kot neke vrste čudežni napoj in motivacija za treninge na »plastiki«.

Nepozabna je bila tudi predstava v Darwin Dixit 8b+ v sektorju Laboratorij v Margalefu. Gre za zelo previsno smer dolgo malo več kot 15 gibov. Vedno se naše plezanje konča z lučkami na glavah, a tokrat smo šli še korak dlje. Z Anžetom sva ob cca 22-ih luči najinih kombijev usmerila v »buhtelj«, fantje Jure, Izi in Domen pa so se zagnali v smer kot bi bila ura 10 zjutraj. Ko je vse kazalo, da bo to le prevelik zalogaj za konec tretjega plezalnega dne, je Domnu uspelo v drugem poskusu in besede Žive na to: »zame je bil to nepozaben šov!«. Res bilo je tako kot na kakšni eksibicijski tekmi. Seveda so si fantje zaslužili tudi nepozaben ramsteak čez nekaj dni.

Predvsem dekleta so bila čisto iz sebe, ko smo v Oliani opazovali Chrisa Sharmo na delu, no ja fantje smo raje oči spočili na njegovem dekletu Dajli (Ojeda). Sam sem ravno te dni preučeval fotografije njegovega oprode – Keitha Ladzinskega, ki je tudi tega dne dokumetiral Chrisa v njegovem verjetnem novem 9b-ju.

Skratka spet smo se domov vrnili polni vtisov in stkanih novih prijateljstev in komaj čakam, da jo naslednje leto spet mahnem, nikamor drugam kot v Španijo. Fotke si lahko pogledate tudi na našem FB profilu.

Tekst in foto: Borut Kavzar

Kategorije:
Novosti PLE MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46099

Novosti