Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 04.04.11

8a in 8b na pogled je tudi slovenska realnost.

Ko se na turnejo odpravijo slovenski mladi reprezentantje je kriterij o poročanju seveda drugačen kot sicer. Tokrat so obiskali osrednja španska plezališča kot Margalef, Terradets in Oliana. Ob številnih super vzponih je težko naštevati imena preplezanih smeri, zato poglejmo le bilanco vzponov na pogled, ki so za tekmovalce tudi najbolj pomembni: Domen Škofic dvakrat 8b, štirikrat 8a+ in osemkrat 8a, Gašper Pintar dvakrat 8a+ in petkrat 8a, Tim Unuk petkrat 8a NP, Izidor Zupan enkrat 8a+ in petkrat 8a. Dominik Fon in Jakob Šparovec sta prvič uspela v 8a na pogled, pri dekletih jeTina Šušteršič opravila svoj prvi vzpon v 8a (RP), vse pa so plezale do 7b+ na pogled. Z mladinsko ekipo sta bila tudi Jernej Kruder ter Jure Bečan, prvi je na pogled plezal do 8a+, drugi do 8b.
Poročilo selektorja Boruta Kavzarja.

Poleg te odlične serije mladih reprezentantov smo zasledili še nekaj dobrih "običajnih" vzponov. V Pandori pri Buzetu je Matej Sova preplezal Avatarja (8b, NP), v Mišji peči Gašper Pintar Kaj ti je deklica (8b+) in Peter Mrak Galaktiko (8a+), v Kotečniku Mitja Peternelj Impulz (8a/a+).

8a in 8b na pogled postajajo torej tudi slovenska realnost. Do najboljših on sightov je pravzaprav le še stopnička, če seveda izvzamemo Adama Ondro. Ob preplezanem projektu Chaxi Raxi (9b) dodajmo njegovo sliko (levo) iz prvega vzpona  in video Chrisa Sharme iz enega izmed poizkusov. Ter seveda napoved, da se Ondra in Sharma nameravata skupaj lotiti razvpite smeri Chilam Balam (9b+, 80 m) v Villanueva del Rosario pri Malagi. Sporen avtor smeri z verjetnimi težavami je Bernabè Fernandéz (na sliki desno).


  

 

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na: gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

 


 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti