Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Butinarjeva grapa

Gorenjski glas, Planinski kotiček - Jelena Justin: Mala Mojstrovka (2332 m) - Mala Mojstrovka je tudi pozimi priljubljen gorniški cilj. Če je cesta do Vršiča kopna, je izhodišče ture precej visoko, zato tura tudi ni pretirano naporna, vendar so pobočja nad Vršičem precej plazovita.

Zimski vzpon na Malo Mojstrovko je priljubljen gorniški cilj. Zaradi možnosti visokega izhodišča je njen vrh pogosto obiskan, a ne smemo pozabiti, da so poletna melišča nad Vršičem pozimi plazovita in zato precej nevarna. A če spremljamo vremensko napoved in opozorila gorskih reševalcev, je vzpon na vrh lahko en sam užitek.
 
Večina gornikov se na vrh povzpne čez Grebenc, oz. po smeri poletnega, normalnega vzpona, po smeri markacij. Če z Vršiča pogledamo proti Mojstrovki in Nad Šitom glavi, je na levi strani velik plaz, ki poleti predstavlja več kot udoben sestop po melišču. Po tem plazu se vzpnemo do vrha, kjer stopimo na Grebenc. Tik pod vrhom je najbolj strmo in pozimi tudi nevarno, ker je sneg običajno napihan, zato je nevarnost plazu še toliko večja. Ko stopimo na Grebenc, nadaljujemo desno skozi ruševnat svet, ki ga morda zaradi količine snega niti ne bomo opazili, po grebenu proti vrhu Male Mojstrovke.
 
Mojstrovka je tudi gora številnih grap. Najbolj znana in najlažja med njimi je Pripravniška grapa; druge pa so še Sestopna, Loška, Župančičeva, Butinarjeva, Srednja. Mi se bomo danes povzpeli po Butinarjevi grapi. Grapa je ime dobila po Marku Butinarju, ki je grapo prvi preplezal 15. februarja 1958. leta. Naklon grape je 40 stopinj, najstrmejši del pa ima 50 stopinj.
 
Z Vršiča se odpravimo po plazu v smeri proti Nad Šitom glavi. Na naši levi strani poteka veliki plaz, ki nas po običajni poti pripelje na Grebenc, medtem ko je Butinarjeva grapa prva, ki jo vidimo v steni Grebenca pred nami. Zavijemo proti grapi, ki v spodnjem delu še ni tako strma, potem pa se postavlja vse bolj pokonci. Skalni skok, ki ga vidimo pred seboj, obidemo po levi strani, kjer je strmina tudi največja. Na vrhu, ko je pred nami na naši levi strani ogromna skala in primerno mesto za stoječi počitek, prečimo v desno in sestopimo na Grebenc. Nadaljujemo po grebenu proti vrhu Male Mojstrovke. Gremo mimo izstopa iz Pripravniške grape in se po vršnem slemenu povzpnemo na vrh.
 
Vrh Mojstrovke nam ponudi čudovit razgled, sploh če imamo srečo z vremenom. Gore v svoji zimski, deviško beli preobleki so še lepše. Na dosegu roke imamo kolos Julijskih Alp - Prisojnik, na njegovi levi strani so Dolkova Špica, Škrlatica, Oltarji, Ponce, Lipnica, Frdamane police, Rigljica, Rušica. V ozadju Prisojnika se pokaže slovenski očak Triglav. Pogled proti jugu se ustavi na Bavškem Grintovcu, pred nami pa greben Velike in Zadnje Mojstrovke, ki daje slutiti, da so za njima Travnik, Šite in prelep Jalovec, ki mu družbo dela Mangart. Spodaj, pod nami na severni strani, sta Slemenova špica in Ciprnik.
 
Z vrha sestopimo po poti vzpona, po Grebencu, vendar nadaljujemo naprej do velikega plazu, poleti znanega melišča, in sestopimo po njem. Odvisno sicer od snežnih razmer, vendar sestop po velikem plazu zahteva nekaj previdnosti zaradi plazovitega terena, predvsem na vrhu, kjer je sneg napihan, in padajočega kamenja.
 
Opisani vzpon po Butinarjevi grapi je alpinistični, plezalni vzpon, zato so za vzpon po njem potrebni določeno znanje, izkušnje in alpinistična oprema.
 
Nadmorska višina: 2332 m
Višinska razlika: 721 m
Trajanje: 4 do 5 ur
Zahtevnost: 5 zvezdic

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti