Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Erjavčevi v zakleti bajti

Stop.si: Premiera družinskega filma Zakleta bajta
Mnenja

Se spominjate družine Erjavec iz filma Vlomilci delajo poleti, ki je lani odšla na razburljive počitnice na morje? Letos se vrača v novem filmu Zakleta bajta, počitnice pa tokrat preživljajo na prelepi Veliki planini. Seveda tudi tokrat ne gre brez prave pustolovščine!

Družinsko komedijo je ustvarila ista ekipa kot Vlomilce: režiser in scenarist je zopet Roman Končar, ki igra tudi glavo družine, poleg njega pa zopet nastopajo Nina Ivanič, Ondina Kerec in Črt Ernesto Perharič Bailey. Film je zopet posnet po literarni predlogi pisatelja Ivana Sivca. "O umestitvi celotnega dogajanja v planinski svet sva se odločila skupaj z Ivanom, Ivan je spisal knjigo, potem pa jaz scenarij," razlaga Roman, ki pravi, da se mu je zdelo smiselno, da se družina Erjavec premakne v novo privlačno okolje, ki je povrhu še zelo fotogenično.

Težavno snemanje na Planini
Snemanje na Veliki planini seveda ni mačji kašelj. "Tja gor, na planino, smo morali privleči malo goro tehnične opreme, poskrbeti smo morali za nastanitev igralk in igralcev, avtorske ekipe in tehnične ekipe, za prevoze, ki so v tem, z zakonom zaščitenem planinskem svetu, sila hudo omejeni ipd." Posebno poglavje so, pravi Roman, solastniška razmerja na tej planini. "Za kar nekaj pašnih skupnosti, stez in poti, ki so v lasti ne vem koga, smo vseeno morali plačati t. i. "uporabnino". Čisto drugo poglavje so pastirji in lastniki koč – ti so bili čudoviti, res gostoljubni, vedno in povsod so nam pomagali, z vsem, kar je bilo v njihovi moči."

Problem so pomenile tudi sanitarije. "Nastanitev na Veliki planini je beda od bede! Sam sem potem poskrbel in gor spravil posebne kemične WC-kabine in tudi posebne tuš kabine, da je ekipa sploh lahko živela človeku dostojno življenje v t. i. planinskem raju. No, gasilci so nam pomagali z vodo, brez njih se ne bi umivali!" Potem so bili tu še slabo vreme in krave. "Žival je pač žival: ko jo potrebuješ v kadru, je ni, ko je ne, se pojavi, kot bi padla z neba. In muka in se ne premakne nikamor. Groza! A smo se kar spoprijateljili in se navadili na drug drugega."

Družinski film Zakleta bajta bo na sporedu v sredo, 30. marca, na TVS 1.


Pisma bralcev in odmevi                                                     Delo, 06.04.2011

Ogledal sem si (v sredo, 30. marca t. l. na TVS 1) vnaprej reklamirani film Zakleta bajta. Pri tej omledni zgodbi sem pogrešal slovenske podnapise, saj so v njej vsi akterji tolkli poulično ljubljanščino, ki je – tako pač je – vsi le ne moremo večno prenašati. Razen tega igralci niso igrali, temveč pozirali (glej posamezne kadre!).
Sprašujem se, kako si dovolijo (drznejo!) na nacionalni televiziji predvajati filme in izvajati oddaje, ki niso v slovenskem knjižnem jeziku. Vsiljevanje narečnega govora žali TV gledalce in radijske poslušalce ter jih odvrača od tega, da bi oddajam prisluhnili.

Tadej Munih

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46031

Novosti