Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Policijska akcija v gorah

Žurnal 24: V soboto preventivna akcija novogoriške Gorske policijske enote na Kaninskem pogorju v zahodnih Julijskih Alpah z namenom zagotavljanja splošne varnosti in preprečevanja nesreč v gorah.

Policisti Posebne policijske enote - Gorske enote Policijske uprave Nova Gorica (PU Nova Gorica) opozarjajo, da v visokogorju še vedno prevladujejo zimske razmere. V soboto bodo zato v preventivni akciji, ki bo potekala v zahodnih Julijskih Alpah na smučišču Kanin in izven urejenih prog na Kaninskem pogorju, opozarjali in ozaveščali obiskovalce gora – pohodnike, gornike, turne smučarje in druge izletnike – na številne dodatne nevarnosti v visokogorju v tem letnem času.

Poudarek bo na varnosti pred snežnimi plazovi, saj je v gorah še veliko snega, obiskovalcem pa bodo tudi svetovali, kaj storiti v primeru, če bi se znašli v težavah, in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot.

Nujna primerna oprema
V okviru preventivne akcije bodo policisti gorske enote na območju Kanina preverjali tudi smučanje izven urejenih prog in ustreznost opreme obiskovalcev gora, kot so dereze, cepin, plazna žolna, snežna lopata z zdrsomerom in plazna sonda, vse z namenom varnega obiska gora v tem času. V ekstremnih snežnih razmerah in neugodnih vremenskih okoliščinah je namreč ta oprema nujno potrebna, je še sporočil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Vse več turnih smučarjev
Policisti Gorske enote PU Nova Gorica, ki poleg rednih del in nalog opravljajo tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči v gorah, ugotavljajo tudi, da je v porastu število turnih smučarjev, ki na lastno odgovornost smučajo izven urejenih smučišč in se ne zmenijo za ograje in table, ki opozarjajo na nevarnost snežnih plazov, ter opozorila žičničarjev in nadzornikov smučišč.

Letos že iskali pogrešane alpiniste
Letos so novogoriški policisti januarja že beležili primer iskanja pogrešanega alpinista na območju Vršiča. Policisti gorske enote pa so bili vključeni tudi v iskanje dveh alpinistov, ki sta marca sestopala z vrhov Travnika in Šita, sestop pa se je za enega od njiju končal tragično, ter obravnavali dogodek s smrtnim primerom, ko se je pri turnem smučanju po južnem grebenu Jalovca letos smrtno ponesrečil turni smučar. (N. Re.)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti