Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na slovenskem krstu heliskija

Delo, Trip - Uroš Praš: Na Stol se je usedel helikopter s smučarji

Kjer ni smučarskih množic, vrst pred žičnicami in kjer je v osrčju gora neokrnjena narava, tam je doma pristno smučanje, ki ga lahko s pomočjo helikopterja odslej doživite tudi pri nas

Medtem ko je v dolini kraljevala megla, se je ekipa sedmih smučarjev odpravila v Lesce, kjer so začeli svojo avanturo. Namesto gnetenja na smučišču in čakanja pred žičnicami so se odpravili na »heliski«. Z dolgoletnim odličnim pilotom helikopterja Francijem Lajovicem, ki mu letenje v gorah nikakor ni tuje, so poleteli na Stol, z 2236 metri najvišjo goro v Karavankah.

Na njihove obraze se je prikradel nasmešek, kakor hitro so se izza sive koprene oblakov prikazali sonce in s snegom obdarjena pobočja Karavank. V vsega nekaj minutah se je četica brez običajnega napora prebila na vrh, kjer je sledilo hitro izkrcanje, Franci pa je odletel nazaj v dolino. V pričakovanju smučanja v osrčju gora, na nedotaknjenih strminah, daleč stran od množic in vsakdanjih skrbi so sledile zadnje priprave ... In akcija.

Kot nam je povedal gorski vodnik Rok Zalokar, je smeri, primernih za spust v dolino, več, vsem pa je skupno to, da imajo približno enako višinsko razliko, 1200 metrov. Zaradi pomanjkanja snega je pot namesto proti Tinčkovi koči vodila najprej po cesti proti Završnici na avstrijsko stran. Prej se je bilo treba še 20 minut vzpenjati na Vrtaško sedlo in pred očmi vseh se je odprla pot proti Podnarjevi domačiji. Prav to stran je zaradi severne lege v spodnjem delu možno presmučati tudi spomladi.

Tisti turni smučarji, ki prisegajo na smučanje brez helikopterja, se ob besedi heliski kar naježijo, čeprav najbrž vedo, da se tudi pri pomoči helikopterja spoštujejo pravila vedenja v hribih. Prav zaradi tega, obzirnosti do drugih obiskovalcev gora in bližnje helikopterske baze, se heliski lahko izvede prav v Karavankah. »Tudi mi preživimo ogromno časa v hribih, med vodenjem, plezanjem, smučanjem, tako da znamo ceniti samoto,« pravi Rok in dodaja, da v Triglavskem narodnem parku velja splošna prepoved takšnih komercialnih poletov, kar je vsekakor treba upoštevati.

V pogovoru z organizatorjem smo izvedeli, da se trudijo sestaviti skupino približno enakovrednih smučarjev. Najbolje je, če se prijavi skupina prijateljev z enakim smučarskim znanjem. Od gostov pričakuje, da nimajo težav s progami, ki imajo na smučiščih črno oznako, da jih ne motijo popoldanske grbine ali poledenela podlaga. Izkušnje smučanja zunaj urejenih prog ali turnega smučanja so dobrodošle, niso pa nujne, saj se gorski vodnik prilagodi znanju skupine in posameznika. Za vse, ki želijo svoje znanje smučanja in deskanja zunaj urejenih smučišč izpopolniti, pripravlja tudi delavnice, na katerih se poleg tehnike posvetijo poznavanju snega in plazov, gorskega okolja ter uporabi plazovne opreme.

Za kandidate
Vsak udeleženec mora imeti urejeno zavarovanje za turno smuko v tujini (velja tudi članstvo A pri Planinski zvezi Slovenije s kartico evropskega zavarovanja), smučarsko opremo, čelado, nahrbtnik z možnostjo pritrditve smuči ali deske in seveda plazovno opremo. Če tega nima, si lahko po vnaprejšnjem dogovoru manjkajoče stvari sposodi.

Po več kot uri in pol dolgi avanturi je bilo pri počitku pri Podnarjevi domačiji med srebanjem okrepčilnega čaja na zadovoljnih obrazih opaziti, da ni izkušnja nikogar pustila ravnodušnega, saj že sama okolica in polet s helikopterjem pri večini prebudita prvinsko veselje. Vsi pa so v en glas zatrdili, da je skupek vsega tega z ekipo helikopterja Flycoma in Vertical adventures, ki edini v Sloveniji organizirajo heliski, nepozabno doživetje.

Trenutno je snežna podlaga zelo podobna tisti na smučišču, se pa vmes najdejo predeli s celcem, zato je bilo smučanje zelo zabavno, raznovrstno in ne pretirano zahtevno. Heliski prvič, heliski še kdaj!

Uroš Praš 

www.delo.si  09.03.2011


G-L, 01.03.11: Helikski v Karavankah

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

12 komentarjev na članku "Na slovenskem krstu heliskija"

Klemen Gričar,

Oglašam se z malce zakasnitve, delal sem v Alpah.

Glede zavarovanja gorski vodniki priporočamo svojim gostom, da so zavarovani za reševanje v gorah. Heli ski s Stola poteka v Avstrijo, v dolino Poden (Bodental), se pravi v tujini in za reševanje v Avstriji se izstavi račun. Zavedamo se, da se kadarkoli in komurkoli lahko naredi nesreča in zato je dobro imeti zavarovanje. Seveda ni obvezno, če je gost pripravljen sam plačati stroške reševanja.

Heli ski ni dovoljen v Triglavskem Narodnem Parku in to spoštujemo.

Tekom šolanja za gorske vodnike izobražujemo poleg turnega smučanja tudi smučanje izven urejenih smučišč in delo s helikopterjem (heli ski), kar sta v bistvu pod-obliki turne smuke. V nekaterih Alpskih državah (Švica, Italija) to redno delamo. In ne vidim nobenih problemov kar se tega tiče. Tudi komentatorji se peljejo plezat ali smučat z vozilom na motorni pogon, naj bo v Vrata, Tamar…

V članku, katerega avtor ni Rok, je kot ste ugotovili nekaj nepravilnosti: ni bil ravno krst slovenskega heli skija in Rok Zalokar je gorski vodnik – pripravnik. Toda tudi kot pripravnik ima vse potrebne licence za opravljanje zgoraj opisanih dejavnosti. Pri podjetju Flycom je opravil izpit za operaterja, skratka zadeve se je lotil na profesionalni način.


Igor Zlodej,

Heli ski je sicer dobra zadeva in se ga kljub opravljenih okoli 70 turnih smukov v sezoni, občasno ne bi branil. V razvitih Alpskih deželah je to že stara stvar, v naši podalpski balkanski deželici pa je šele v povojih, čeprav so razni poskusi pred tem tudi že bili, nekateri pa se za helikopterski transport v zimske gore sicer silno redko celo poklicno usposabljamo. Ravno prejšnjo soboto pa sem na avtomobilu na parkirišču kaninske žičnice našel prospekt agencije, ki se s tem ukvarja. Vodenje takšne dejavnosti ni enostavno. Za dotičnega organizatorja sem opazil, da je na seznamu GV zaveden kot pripravnik za GV, če je v tem času zaključil šolanje se mu seveda že vnaprej opravičujem.


Dejan Inkret,

Zanimivo kako ljudje različno dojemamo vse, pa naj bodo hribi, denar ali reklamiranje. Eni bi prepovedali promet 20 km do izhodišč in pobrisali označene poti, da bi lahko uživali kot v časih pred Kugyjem, drugi se srčno radi udeležujejo vseh množičnih pohodov povezanih z veselicami, tretji pa vse leto tekajo po vseh obstoječih obhodnicah v lovu za žigi in značkami, ki jih dobijo za nagrado.

Kdo lahko dokaže, kateri od teh treh vrst ljudi ima raje hribe od ostalih?

Ga ni, niti Žižek ne bi spacal na to temo nič uporabnega - razen tega, da se ti ljudje med seboj težko razumejo, zato si gredo na jetra in tisti ki se imajo za nezmotljive, morajo to še na glas povedati. Najhuje pa je, da se vsem ostalim za to sladko fučka.


Jure Frelih,

HAHAHAHAH "heliski" s Stola!!!!! Pa dajte strici, ki imate helikopterje prodajat heliski s Krvavca, če je edina reč, ki te vrle smučarje moti dren/gužva/gneča na smučiščih.

In da ne klobasam preveč, se le podpisujem pod Zdešarjev komentar.


Blaž Grapar,

Pripomba na vsebino v okvirčku:

Za smučanje po sloveniji ne potrebuješ nikakršnega članstva A pri PZS niti "zavarovanja za turno smuko" pa naj to pomeni karkoli. Vsa ta zavarovanja so prostovoljna, reševanje v Sloveniji (kot naši matični državi) pa za Slovence ni možno, saj je pokrito z obveznim zavarovanjem.

Torej če vam hoče nekdo s tem pogojevati udeležbo na heliskiju v Sloveniji, potem je nekaj s tem narobe.


Marko Kern,

Po eni strani gorsko kolesarjenje izven cest ni dovoljeno, heliski pa po tem prispeku očitno ni problematičen. Čudna logika...


Andrej Pečjak,

To, če ima tako izživljanje v visokogorskem okolju kakršno koli vezo z doživljanjem narave, gorništvom, turnim smučanjem, planinstvom ali gorskim vodništvom vemo vsi - tudi tisti, ki so pri tem udeleženi. Za denar se danes kupuje prav vse (oz.skoraj vse, vsega se ne da), zato tudi pristop na vrhove s helikopterjem ali z motornimi sanmi nekako paše skupaj s trenutnimi časi pri nas in še kje drugje.

Ne izplača se izgubljati časa z moraliziranjem, bolj se bomo morali potruditi, da se te in take moteče dejavnosti prepove oz omeji na kakšno naravi že čisto iztrgano in degradirano goro ali vrh.

Eno pripombo pa vseeno imam: za reklamo se plačuje in ta članek ni nič drugega kot reklama. Glede na to, da tisti, ki to organizirajo ne stradajo (ker se sicer ne bi vozili na Stol s helikopterjem), bi bilo lepo, če bi tistim, kjer se tak "članek" objavi tudi ustrezno plačali reklamiranje.


Jure Noč,

"Trenutno je snežna podlaga zelo podobna tisti na smučišču, se pa vmes najdejo predeli s celcem, zato je bilo smučanje zelo zabavno, raznovrstno in ne pretirano zahtevno. Heliski prvič, heliski še kdaj!"

Kakšen citat strokovnjaka za snežne razmere!!


Gregor Šetina,

Samo še tega nam je manjkalo!


Matej Perkuš,

Reklama, ki pretirava in zavaja. Poglejmo letnice v povezavi:

http://www.mountainwilderness.si/sl/delovanje-drustva/publikacije/publikacije-v-letu-2003/martin-solar-helikoptersko-smucanje-ne-hvala

Lanski zapis klienta:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/52270/ "Po zraku na Stol"

Naj bo "heliski" ali motorne sanke, nauk je: Denar je sveta vladar.

Ta članek je bil res dober!

http://www.gore-ljudje.net/informacije/63790/


Aleš Zdešar,

Pred kratkim je bil na tem spletišču že objavljen prispevek o tem: http://www.gore-ljudje.net/informacije/63753/. Izgleda, da se načrtno dela reklama za tovrstno doživljanje Karavank.

Le zakaj je potrebno vso navlako in vse negativne priboljške ponavljati od zahodnih in severnih sosedov (izjema so Nemčija, Francija in Liechtenstein, ki so popolnoma prepovedale heliski, Avstrija pa je pristajalna mesta za heliski znižala iz 42 na vsega 2, kar je eno pristajalno mesto več kot Slovenija)? Zakaj na Stol, ki komajda seže nad 2000m in ki je povsem lahko dostopen peš ali na smučeh? Kaj ima "heliski" skupnega z osnovnimi vrednostnimi, etičnimi, zgodovinskimi, skratka osnovnimi normami gorskega vodništva? Po zakonu o gorskem vodništvu in pravilniku nisem nikjer zasledil, da je heliski med vsebinami, ki jih gorski vodnik lahko izvaja.

Privoščim tistim, ki znajo poiskati tržno nišo in s tem tudi zaslužiti, poleg tega pa vse to tudi vrhunsko, profesionalno opraviti. Ampak ne morem pa si kaj, da ne bi označil heliski kot dejavnost, ki nima nobene veze z gorskim vodništvom, z gorništvom, turno smuko, planinstvom v njihovih osnovnih namenih.

Če imate tisti, ki izvajate heliski res tako radi naše gore in naravo, kot to opisujete s presežniki v prispevku, vam ne bi nikoli na pamet padlo, da bi se šli heliski. Seveda do trenutko, ko zašumi pod prsti.


Stojan Torkar,

Še boljši pa današnji komentarji.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti