Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer,22.08.1977

Večer - Divji toda lepi Taurus.

Na pot so se odpravili 30. julija, včeraj so se vrnili v Maribor po dolgi in dokaj naporni poti. Ob 15-letnici alpinističnega odseka pri planinskem društvu TAM se je napotila v turško pogorje Taurus 19-članska odprava, ki je opravila več kot sto vzponov, od tega 26 prvenstvenih vseh težavnostnih stopenj.
Pot jih je vodila najprej z osebnimi avtomobili do Karsuntija (okoli 2500 km), kraja okoli 130 km severno od Adane, nato so se prepeljali s kamionom do Barazame, naprej — do baze — pa so prtljago in opremo prenesli sami ter s pomočno oslov. Baza je bila na višini 3000 m pri jezeru Karagol. Lepo vreme (čez dan je bilo tudi več kot 30 stopinj, toda ponoči je jezero zmrzovalo), je omogočilo načrtovane vzpone, med drugimi tudi na 3654 metrov visoki Kizilvar, odkoder se vidi tja do Sredozemskega morja. Odprava se je vrnila domov po osmih dneh taborjenja v bazi, in kot nam je povedal namestnik vodje ekspedicije Edo Bedenik, ni bilo posebnih težav.

"Bili smo zelo dobro opremljeni, vzdržali so tudi avtomobili, nihče ni resno zbolel, domačini pa so bili sila prijazni, čeprav so malce čudno gledali Olgo, edino žensko udeleženko odprave. Stroški so bili okoli 8000 dinarjev na osebo plus oprema; pomagali so TAM, mariborska TTKS, razna podjetja pa tudi posamezniki. V tej divjini, malo raziskani in bolj redko obiskani pokrajini smo si pridobili veliko izkušenj." Odprava Taurus '77 je torej povsem uspela.

(bs)

 

22.08.1977

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti