Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 04.08.1977

Večer - Milan Cilenšek: Več ležišč v Kamniških Alpah - Izleti: PD Mariborski tisk; PD Lenart v Slovenskih goricah; Planinska sekcija Certus Maribor.

Prijetna novica za planince

Več ležišč v Kamniških Alpah


PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK INTENZIVNO OBNAVLJA IN ŠIRI KAMNIŠKO KOČO NA KAMNIŠKEM SEDLU TER PRENAVLJA COJZOVO KOČO NA KOKRŠKEM SEDLU - OBČUTNA POMOČ KAMNIŠKIH DELOVNIH ORGANIZACIJ, PREDVSEM TOVARN TITAN IN STOL


Kdor je že bil na Kamniškem ali Kokrškem sedlu, ve, da je ob petkih in sobotah v postojankah na teh dveh sedlih tak drenj, da skorajda ni več mogoče najti niti prostorčka, na tleh, kamor bi se lahko zapozneli planinec zleknil, da bi prebil noč. Zmogljivosti teh dveh visokogorskih postojank - nedvomno najpomembnejših v Kamniških in Savinjskih Alpah - sta namreč dokaj skromni: v Kamniški koči na Kamniškem sedlu (1885 m) je 56, v Cojzovi koči na Kokrškem sedlu (1793 m) 52 ležišč.
Obe postojanki upravlja planinsko društvo Kamnik. In ker so kamniški planinci želeli omogočiti prenočišče več planincem, so se odločili za temeljito obnovo obeh svojih postojank. Triinpetdesetletni Jože Rajh, predsednik PD Kamnik, sicer pa vodja nabave v tovarni kovinskih izdelkov Titan, nam je o preureditvi postojank povedal:
"Najprej moramo rekonstruirati tovorni žičnici, s katerima oskrbujemo naši postojanki. Žičnici sta namreč stari že 12 oziroma 14 let in sta že povsem izrabljeni.
Pri Cojzovi koči, ki smo jo pred leti prenovili, bomo uredili rezervoar za vodo in čistilne naprave, v postojanki pa sanitarije. V Kamniški koči bomo prav tako dokončali rezervoar za vodo ter zgradili prizidek h koči. S tem bomo pridobili boljše prostore za osebje, kuhinja bo sodobnejša, enako sanitarije, najpomembnejše pa je, da bomo pridobili dvajset prepotrebnih dodatnih ležišč. In ko bomo zagotovili rezervoar, bomo planincem lahko zjutraj zagotovili vsaj tisto najpotrebnejšo količino vode, da si bodo lahko umili oči."
VELIK ZALOGAJ
Tako obsežna dela so seveda za planinsko društvo izredno velik zalogaj. Žal moramo ob tem zapisati, da so lani prejeli 150, letos pa le 65 tisoč dinarjev dotacije. Seveda tega denarja ne morejo porabiti za investicijska dela pri postojankah, saj zaradi tega druga društvena dejavnost ne more zamreti; dotacijo SIS so v celoti namenili za izredno delavna in močna odseka — mladinski in alpinistični.
"Pomagamo si pač, kakor vemo in znamo," je dejal Slavko Rajh. "Žicarija — kaj bi drugega! Oslanjamo se na delovne organizacije v Kamniku in okolici, in reči moram, da skoraj zmeraj najdemo razumevanje. Največ pomoči smo deležni v tovarnah Stol in Titan, ki bosta nasploh prevzeli patronat nad našima postojankama."
Kamniški planinci, ki jih poleg gospodarskih tarejo še kadrovske težave, so že doslej opravili veliko dela. Pod Kokrškim sedlom so zavarovali plaz, na sedlu so zgradili priročno skladišče, mladinci so na ramenih znosili na sedlo poltretjo tono gradbenega materiala, na Kamniško sedlo so transportirali z žičnico že 400 ton materiala, in samo v sidro žičnice so vgradili 60 kubičnih metrov armiranega betona.
DO 10. OKTOBRA
Cojzovo kočo so letos odprli 17., Kamniško pa 22. junija. V tem času je postojanki obiskalo po 1200 planincev. "Domnevamo, da bosta postojanki odprti do 10. oktobra; le če bi bilo kasneje še izredno lepo vreme, bomo ob koncih tedna uvedli dežurno službo v postojankah — zelo verjetno do 29. novembra, kajti takrat je v postojankah vselej močan obisk," je za sklep dejal Slavko Rajh.
Gneča v obeh osrednjih visokogorskih postojankah v Kamniških in Savinjskih Alpah po končanih delih resda ne bo odpravljena, toda manj je bo, poleg tega pa bodo prizadevni kamniški planinci v Cojzovi in Kamniški koči omogočili obiskovalcem svojih postojank v prihodnjem letu kulturnejše bivanje. A tudi 20 ležišč je že pridobitev, ki jo velja še kako pozdraviti.

MILAN CILENŠEK


 

04.08.1977

PD MARIBORSKI TISK priredi v soboto, 13. avgusta, izlet na Obir — avstrijska Koroška. Odhod ob 5. uri z osebnimi avtomobili. Prijave in informacije pri Silvi Donko (tel. 35 141, uit. 37) in Zori Fleisinger (tel. 26 951, int. 247) najkasneje do 9. avgusta. Vodil bo Srečko Panič.
PD LENART V SLOVENSKIH GORICAH priredi v soboto in nedeljo, 13. in 14. avgusta, izlet na Jalovec. Odhod z avtobusom v soboto ob 5.30. Vodil bo Franci Meke.
PLANINSKA SEKCIJA CERTUS MARIBOR priredi od petka, 19., do nedelje, 21. avgusta, izlet na Stol. Odhod v petek z rednim avtobusom ob 5. uri, povratek v nedeljo ob 20.18. Vodil bo Ivan Breznik.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti