Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer. 30.06.1977

Večer - Milan Cilenšek: Vodnik po Kamniških in Savinjskih Alpah (2. izdaja) - Inko Bajde: Čas neusmiljeno priganja; Alpinistični tečaj za začetnike - Izleti: Na trdinov vrh; Izlet v Dolomite; Izlet Certusa; V visoke Tatre; Na Krofičko in Strelovec.

Dragocena pridobitev za planince:

Vodnik po Kamniških in Savinjskih Alpah (2. izdaja)


VČERAJ JE - NATANKO PO DOLOČILIH POGODBE - IZŠLA DRUGA IZDAJA PLANINSKEGA VODNIKA KAMNIŠKE IN SAVINJSKE ALPE. KNJIGA, KI JO JE IZDALA PLANINSKA ZALOŽBA PRI PLANINSKI ZVEZI SLOVENIJE, NATISNILA PA TISKARNA ČGP MARIBORSKI TISK, OBSEGA 368 STRANI + 16 STRANI PRILOG NA UMETNIŠKEM PAPIRJU. KNJIGA ZAJEMA CELOTNE KAMNIŠKE IN SAVINJSKE ALPE - OD STORŽIČA NA ZAHODU DO RADUHE
IN DOBROVELJ NA VZHODU.


Avtor knjige - Peter Ficko, profesor zemljepisa iz Velenja - je v uvodnem poglavju prikazal poglavitne značilnosti Kamniških in Savinjskih Alp (nastanek in zgradbo tega gorstva, podnebje in vreme, rastje in živalstvo, kulturno-zgodovinske značilnosti, glavne značilnosti prebivalstva ter, kratko zgodovino planinstva), zatem pa nanizal praktične napotke planincem (nekaj besed o opremi, gorsko reševalno službo, planinske postojanke, pota in markacije, smučarsko zanimive predele, gibanje v obmejnem pasu, karte in vodnike ter navodila za uporabo vodnika).
V naslednjem poglavju je opisal doline in naselja, in to vseh pet dolin, ki izhajajo iz Kamniških Alp - na jugoslovanskem in avstrijskem ozemlju (dolino Tržiš-e Bistrice, dolino Kokre, dolino Kamniške Bistrice, Savinjsko dolino, Mežiško dolino ter dolino Bele).
Glavnina vodnika obsega opis koč, prehodov in vrhov. Avtor je razvrstil poglavja takole: I. Zahodna skupina Kamniških in Savinjskih Alp - skupina Storziča. II. Skupine zahodnega dela osrednjih Kamniških in Savinjskih Alp: II. A Grintovčeva skupina; II. B skupina Krvavca; II. C skupina Mrzle gore. III. Skupine vzhodnega dela osrednjih Kamniških in Savinjskih Alp: III. A skupina Planjave in Ojstrice; III. B skupina Krofičke ali Grofičke; III. C skupina Velike planine. IV. Skupine vzhodnih Kamniških in Savinjskih Alp: IV. A Rogačeva skupina; IV. B skupina Menine in Dobrovelj; IV. C skupina Raduhe.
Knjiga je za 120 dinarjev na voljo v ekonomatu planinske zveze Slovenije, Ljubljana, Dvoržakova ulica 9.

M. CILENŠEK

Čas neusmiljeno priganja
O tržiški odpravi v Karakorum smo v Večeru že pisali, ko se je pripravljala na odhod. Odpotovala je 8. maja in je pred nekaj dnevi dosegla bazno taborišče.
Kakor lahko povzamemo iz pisem članov odprave, so 8. maja že dosegli bolgarsko mejo in naslednjega dne na bolgarsko-turški meji odšteli prvih dvesto dolarjev carinskih in drugih dajatev. Na poti skozi Turčijo so jih precej ovirali
pogosti gorski prelazi in slabe makadamske ceste. V Iranu so lahko sicer hitreje potovali, vendar so spet izgubili mnogo časa, ko so s kombijem in tovornjakom v neurejenem prometu Teherana iskali tretje vozilo. 16. maja so morali na meji z Afganistanom ponovno podkupovati, vendar jim je snidenje z Markom Čibejem, ki jih je na drugi strani meje pričakal z uvoznimi dovoljenji za opremo, vlilo novih moči in poguma. Isti večer so prispeli na gradbišče mariborske Hidromontaže Tarbela—Dam, kjer so jih naši delavci zdo lepo sprejeli. Kljub posredovanjem so morali kar 17 dni čakati na polet v Skardu, kamor bodo prispeli 6. julija in dan zatem nadaljevali pot proti 8068 m visokemu Gasherbrunu I, na katerega se
nameravajo povzpeti po JZ smeri, ki so jo leta 1936 začeli Francozi. Nadaljnjih vesti o vzponu ne bo pred začetkom avgusta, ko se bodo člani odprave vrnili v bazno taborišče. Pošto odpravi je treba pošiljati na naslov: YUGOSLAV KARAKORUM EXPEDITION c/o Marko Čibej, CO-EM Hidromontaža, P.O.BOX No. 10, District Hazara — Tarbela Dam Colony, PAKISTAN.

I. BAJDE


Alpinistični tečaj za začetnike
Komisija za alpinizem pri planinski zvezi Slovenije bo letos organizirala letni tečaj za začetnike od 24. do 31. julija.
Planinska društva, odseki in sekcije morajo na planinsko zvezo v Dvorakovi 9 v Ljubljani poslati potrjene prijave s podatki o tečajnikih, ki morajo biti zdravi in nezgodno zavarovani za tiste pa, ki so mlajši od 18 let, mora društvo priložiti tudi pismeno odobritev staršev. Prijave bo pisarna planinske zveze sprejemala do 8. julija.
Vsak udeleženec sam poravna del stroškov v višini 500 din, prav toliko zanj prispeva matično društvo, ostale stroške pa krije planinska zveza.

I. BAJDE



 

 


 

30.06.1977

Na Trdinov vrh
Planinsko društvo Maribor matica priredi 3. in 4. julija izlet na TRDINOV VRH v Gorjancih do GOSPODIČNE, kjer bomo prespali. Drugi dan peš do Novega mesta in z vlakom do SEMIČA ter vzpon na MIRNO GORO. Zbirališče na kolodvoru 3. 7. ob 4.10, odhod z vlakom ob 4.28 do Brežic (nedeljska vozovnica). Vrnitev 4. 7. ob 20.25 z vlakom iz Semiča. Hoje bo vsak dan okrog 7 ur. Če bo slabo vreme, izleta ne bo. Izlet bo vodil Jože Dolinšek.
Izlet v Dolomite
PD Maribor matica vabi na sestanek 20. julija ob 18. uri v društvenih prostorih vse, ki se nameravajo udeležiti izleta z osebnimi vozili v DOLOMITE. Izlet bo v začetku avgusta. Vodja izleta bo Tone Korošec.
Izlet Certusa
Planinska sekcija Certusa iz Maribora bo priredila v nedeljo izlet na Kornikovo domačijo pod Gozdnikom — Kamnik in planinski dom na Homu.
Odhod iz Maribora bo z rednim avtobusom za Ljubljano št. 14 ob 5. uri z glavnega kolodvora do Celja. Hrana iz nahrbtnika ali v planinskem domu. Hoje bo okoli šest ur. Povratek istega dne ob 20.25. Izlet bo vodil Tone Mervič.
V Visoke Tatre
PD Železničar Maribor sporoča, da je za izlet v Visoke Tatre (od 18. do 24. julija) na voljo še nekaj prostih mest. Hkrati sklicuje vodstvo izleta sestanek vseh udeležencev; sestanek bo v četrtek, 7. julija, ob 17. uri v društvenih prostorih, Valvasorjeva 19.
Na Krofičko in Strelovec
PD Železničar Maribor priredi v petek in soboto, 9. in 10. julija, izlet na Krofičko in Strelovec. Zbor ob 5. uri na avtobusni postaji pred glavnim kolodvorom. Obutev planinska, hrana iz nahrbtnika. Vodila bo Miroslava Štruc.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti