Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 23.06.1977

Večer -Inko Bajde: Vzponi kot za stavo; Radovljiška odprava - milan Cilenšek: Planinske postojanke - J.N.: Planinnsko društvo Smrekovec vabi! - Izleti: Urban; Pohorje - Jubilej rogaških planincev.

Vzponi kot za stavo

Toplo junijsko vreme omogoča, da so mnoge naveze izredno delovne, čeprav je v gorah še veliko snega. Alpinisti se pripravljajo na glavno poletno plezalsko sezono, ko se bodo udeležili obsežnejših akcij (odprav večjega formata), odprav svojih odsekov, ali pa se bodo v tujino napotili kot samostojne naveze. Tečajniki AO Celje so imeli pred 14 dnevi na Okrešlju tabor, ki ga je vodil Ciril Debeljak, medtem ko so se nekatere individualne naveze odpravile v Julijske Alpe in tam opravile nekaj težjih ponovitev. Tako sta npr. Knez in Zupan preplezala Jugovo grapo z obrazom sfinge v Severni triglavski steni, ki velja za eno najtežjih smeri pri nas. Zupan je v navezi z Zupancem preplezal še skalaško s Čopovim stebrom. Dan kasneje sta Bornšek in Zupanc po-ovila še dolgo nemško smer v Triglavu. Zupan in Knez, ki se vneto pripravljata za kandidaturo na naši prihodnji (doslej največji) jugoslovanski alpinistični himalajski odravi Everest '79, sta pred nedavnim ponovila tudi steber Šit, ki prav tako velja za eno težjih smeri. Obseg svojih plezalskih dosežkov pa bosta bržkone dopolnila še na alpinističnem taboru v Centralnih Alpah, kamor se bodo celjski alpinisti odpravili sredi letošnjega poletja.
Tudi preteklo soboto in nedeljo so bili celjski alpinisti delavni in plezalsko uspešni. Dom na Korošici so pomagali usposobiti za redno obratovanje. Poleg tega so Celjani čez vikend opravili skupno čez 33 vzponov. Plezali so v Vršičih, Dedcu in Ojstrici. Udarna naveza Knez—Zupan je v Dedcu preplezala novo
smer "preko sulice", ki poteka med Šarino počjo, in "evo" (ocena IV-V, A 1). Dan zatem se je Zupan lotil še solo prvenstvenega vzpona v Ojstrici. "Smer miru", kakor jo je imenoval, poteka med ,,"desno" in severozahodnim razom" in je ocenjena s III—IV A 1.
Več kot deset udeležencev druge mariborske alpinistične odprave v turške gore Taurus '77 se je v soboto in nedeljo zbralo na prvem skupnem treningu na Okrešlju. Poleg "Igličeve", in stebra v Štajerski Rinki je trojna naveza Darkuš-Jeza-Kavnik preplezala tudi direktno smer v Štajerski Rinki. Načelnik odseka Drago Kavnik je povedal, da priprave na odpravo dobro potekajo in da ni bojazni, da 29. julija odprava ne bi krenila na pot. Pri pomoči odpravi se je med drugimi delovnimi organizacijami izkazala tudi tovarna pletenin Rašica, ki je vso ekipo opremila s svojimi puloverji.

INKO BAJDE


Radovljiška odprava
Radovljičani se konec avgusta prvič odpravljajo na svojo samostojno, enajstčlansko alpinistično odpravo v Perzijo, kateri se bo pridružilo tudi nekaj planincev. Odpravo bo vodil Jože Mihelič, njen cilj pa so stene v skupini Alam Kun (4840 m), kjer je znani Salamonov prestol (4650 m). Stene so visoke tudi do 700 m, smeri v njih pa dosegajo najvišjo težavnostno stopnjo. Razmere v Alam Kuhu pogorju so zelo podobne alpskim, čeprav je oddaljen od Kaspijskega jezera vsega 40 km. Odpravo bodo sklenili z vzponom na Demavent.

INKO BAJDE


Planinske postojanke

V nedeljo, 19. junija, so odprti Kocbekov dom na Korošici (PD Celje) in dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (PD Podbrdo).
PD Idrija, ki upravlja kar štiri planinske postojanke, sporoča: Koča na Hlevišah je do konca septembra odprta neprekinjeno. Na Hlevišah so obnovili ludi staro planinsko kočo, s čimer se je število prenočišč občutno zvečalo. Neprekinjeno sta odprta tudi planinski dom Rudar na Vojskem ter zavetišče na Jelenku. Pirnatov dom na Javorniku bo do konca junija odprt le ob sobotah in nedeljah, medtem ko. bo od l. julija do 10. avgusta odprt vsak dan razen ob torkih.
V nedeljo, 26. junija, pa bodo odprli kočo na Smrekovcu PD Črna na Koroškem).


M. C.




 





 

23.06.1977

Izlet na Urban
PD Mariborski tisk prireja za otroke svojih članov v nedeljo, 26. junija, izlet na Urban. Izlet je namenjen za mladino od 4. do 12. leta. Zbirališče ob 8. uri pred restavracijo Ljudski vrt v Mladinski ulici. Vrnitev in prevzem otrok ob 17. uri na istem mestu. Izleta se lahko udeleže tudi starši. Obvezno prijavo in vplačilo 25 din sprejemata Silva Donko in Tone Bende, ki izlet vodi.
Izlet na Pohorje
Planinsko društvo Maribor matica bo priredilo v nedeljo, dne 26. 6. izlet na POHORJE. Zbor ob 6.45. Hoje bo 6 ur.


Planinsko društvo Smrekovec Vabi!
Upravni odbor planinskega društva Smrekovec je leta 1975 sklenil prenoviti planinsko kočo na Smrekovcu. S pomočjo članov društva, ki so opravili veliko dela prostovoljno, so kočo obnovili v dveh letih. Odprli jo bodo v nedeljo, 26. junija, ob 11. uri. Planinsko društvo Smrekovec vabi planinke in planince, da se otvoritve koče udeležijo v velikem številu.

J.N.


Jubilej rogaških planincev
V nedeljo bodo rogaški planinci proslavili 10. obletnico ustanovitve planinskega društva v Rogaški Slatini. Razvili bodo društveni prapor. Prireditev bo na Rogaški gori (Donačka gora): začetek ob 10.30.




 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti