Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 09.06.1977

Večer - Milan Cilenšek: Kredarica od 1. julija - J.Š.: Pustite srnice pri miru - Opravičilo.

  • planinske postojanke

Kredarica do 1. julija

V soboto, 11. junija, bodo odprli Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica); v nedeljo 12. junija, bodo odprli Prešernovo kočo na Stolu (PD Javanrik- Koroška Bela), medtem ko bodo visokogorski postojanki v Julijcih, ki ju upravlja PD Ljubljana-matica, odprli takole: kočo pri Triglavskih jezerih v soboto, 18. junija, Triglavski dom na Kredarici pa v petek, 1. julija.
Planinski društvi Mojstrana in PTT Ljubljana prosita za strpnost. Mojstrančani namreč obnavljajo Aijažev dom v Vratih; zaradi tega je moč prenočiti le na skupnih ležiščih, medtem ko je hrana na voljo v bližnji Šlajmarjevi vili. Planinci poštarji pa opravljajo večja preureditvena deia na Poštarski koči na Vršiču, zaradi česar v tej postojanki za sedaj planinci ne morejo najti gostoljublja.

M. C.

Pustite srnice pri miru!

Lovci so nad obnašanjem in nevednostjo občanov presenečeni in razočaram. Te dni namreč prejemajo iz nekaterih lovskih družin obvestila, da so posamezniki mlade srnjačke odnesli s seboj. Mogoče so hoteli srnjačku pomagati a storili so prav nasprotno. Tak srnjaček prej ali slej pogine; ljudje ga hranijo napačno, lovci pa si ga ne upajo poslati več nazaj v gozd ker razvajen ne bo mogel preživeti Lovci še posebej poudarjajo, da "udomačen" srnjak v drugem letu starosti postane napadalen in nevaren za okolico, zato so ga prisiljeni pokončati.
"Največ škode je prav pri srnjačkih. Mati - srna jih pusti v zavetju, da se napase, a ko pride nazaj po mladička, ga pogosto ni več. Ljudje so ga v prepričanju, da se je izgubil, odnesli s seboj domov. Tako so storili prav nasprotno — veliko škodo, ta srnjaček je namreč odpisan, za naravo izgubljen. Lovska organizacija lahko v takih primerih zahteva odškodninski zahtevek 3000 dinarjev."
Lovci zato prosijo vse obiskovalce gozdov, naj pustijo srnjačke pri miru in se jih tudi ne dotikajo. Življenje v naravi ima svoje zakonitosti, in če ne želimo uničiti še preostalega dela narave, moramo te naravne zakonitosti spoštovati tudi mi . Kolikor torej opazite v gozdu mladega srnjačka, ga le glejte in se mu ne približujte!
Lovci pa opozarjajo še na nekaj. Tudi hitra cesta je kljub ograji nevarna, saj je ponekod postavljena neustrezno. Srnjak jo lahko preskoči brez večjih težav Pri trčenjih ob večji hitrosti pa je bilo že tudi nekaj mrtvih. Podoben problem je tudi na mariborskem letališču. "Rešitev ni v tem, da pridemo na hitro cesto ali na letališče streljat. Ob tem nam je hudo pri srcu, a moramo rešiti srnjaka. Edina pravilna rešitev je, da ograje primerno zvišajo, odvisno od terena. Na ravnem bi naj bila ograja visoka vsaj 1,6 metra, najbolje dva metra; v nagibih bi morala biti še višja. Dovolj bi bila že ravna žica, ki bi jo napeli nad ograjo," meni Franjo Ledinek.
 

J.Š.



 

 

09.06.1977


Opravičilo

Opravičujemo se za neljubo pomoto v članku z naslovom „Deset dni v gorah", objavljenem prejšnji četrtek. Alpinistični odsek PD TAM, Maribor, ki letos organizira odpravo v Taurus,- prodaja značke odprave po 15 din, vplačila za
razglednice pa sprejema v višini 20 dinarjev, in ne 150 oziroma 200, kot je bilo zapisano. Napačno je bila napisana tudi številka žiro računa PD TAM, pravilno se glasi:
51800-678-80394, in ne 5/800-678-80394.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti