Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 05.05.1977

Večer, Gore in ljudje - Inko Bajde: Kdo na Himalajo - Izleti: Po Kozjaku; Izle v Haloze - Orientacijsko tekmovanje.

Kdo na Himalajo?


V PROSTORIH PZS JE ZASEDALA KOMISIJA ZA ALPINIZEM IN PREDELALA NEKAJ SPROTNE ALPINISTIČNE PROBLEMATIKE


O pogojih za prvo selekcijo kandidatov za jugoslovansko alpinistično himalajsko odpravo Everest '79 smo sicer že poročali, vendar je prav, da omenimo tudi nekatere podrobnosti. Predlog tričlanske komisije, ki ji je bilo poverjeno, da določi način izbora kandidatov, je v celoti sprejela in potrdila tudi komisija za alpinizem, ki je med drugim na predlog Staneta Belaka sklenila, da morajo člani odprave imeti dovolj vrhunskih alpinističnih dosežkov, skratka čimveč izjemnih (kvalitetnih) pleza¬nih vzponov. Termin druge selekcije še ni določen, toda kandidati bodo s pogoji tega natečaja pravočasno seznanjeni. Komisija meni, da preskus fizične zmogljivosti ne more biti merilo pri ocenjevanju kandidatov za odpravo. Druga selekcija bo vsebovala vse pogoje prve in še dodatne. Tisti alpinisti, ki bodo komisiji za odprave v tuja gorstva posredovali lažne podatke o svojem alpinističnem stažu in dosežkih, bodo izgubili kandidaturo za odpravo.
Ponovno je tekla beseda o klasifikaciji alpinističnih dosežkov in klasifikaciji alpinistov. Bojan Pollak, avtor tega dokumenta, je predlagal, da bi klasifikacijo alpinističnih dosežkov in klasifikacijo alpinistov ločili. Pri slednji je treba upoštevati dvoje: število točk in kvaliteto vzponov. Tako bi se na osnovi zbranega števila točk alpinisti razvrščali v republiški razred (500-1000 točk) zvezni (1000-1500) in mednarodni razred z več kot 1500 točkami. Načelnik komisije Tone Sazonov je poročal o uspelem instruktorskem tečaju alpinistov koroško - štajerske regije, ki je bil na Grohatu, ter se zavzel za to, da bi podkomisija za vodnike organizirala letošnjo jesen, izpite za alpinistične inštruktorje in gorske vodnike skupaj z obnovitvenim seminarjem.
Letos poteče mandatna doba dosedanji komisiji za alpinizem, zato se morajo alpinistični odseki še posebej pripraviti na zbor načelnikov, ki bo v Ljubljani, predvidoma maja.

INKO BAJDE

 

05.05.1977

• Po Kozjaku
PD Mariborski tisk priredi v soboto, 14. maja enodnevni pohod po kozjaški transverzali v smeri Bresternica-Žavcarjev vrh-Duh na Ostrem vrhu-Zg. Kapla-Sršenov vrh-Ožbolt. Odhod ob 7. uri od žage v Bresternici. Hrana iz nahrbtnika, kosilo je mogoče dobiti tudi na Ostrem vrhu. Zaradi pravočasne nabave obmejnega dovoljenja in drugih informacij se javite pri Albini Pirker, tel. štev. 26-951, interno 265, najpozneje ponedeljka, 9. maja.

• Izlet v Haloze
Planinsko društvo Maribor matica priredi v nedeljo, 8. maja, izlet na JANŠKI VRH. Zbirališče ob 5. uri pred glavno avtobusno postajo, odhod ob 5.15 z avtobusom do Ptuja. Hoje bo 4 do 4,5 ure. Povratek ob 19. uri. Hrana iz nahrbtnika. Vodil bo Danilo Jarh.


Orientacijsko tekmovanje
MO PD Maribor matica organizira 15. maja področno orientacijsko tekmovanje v okolici Ribnice na Pohorju. Članske, mladinske in pionirske ekipe bodo tekmovale po pravilniku PZS o orientaciji. Začetek tekmovanja bo ob 7.30 v Ribnici. Prijavite se do 10. maja na naslov: PD Maribor matica, V. Kraigerja 2, 62000 Maribor.





 


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti