Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 21.04.1977

Večer - Inko Bajde: Za praznik dela v Paklenico; V 3,5 ure preplezal Gervasutijav steber; Stene so zametene - Na Kum.

Za praznik dela v Paklenico

Tudi letos bo med prvomajskimi prazniki dolina Velike Pakle-ice prizorišče velikega alpinističnega tabora, ki se ga bodo poleg slovenskih in hrvaških alpinistov udeležili tudi številni plezalci iz drugih republik in iz tujine.
Ravnica pod stenami Anica Kuka in Čuka bo zaživela v pisanih barvah platnenih streh majhnih in velikih šotorov. Alpinisti koroško-štajerske regije so se dogovorili, da bo letošnji tabor naslednja stopnica pri zbliževanju med odseki in načrtovanju prihodnjih skupnih akcij.

INKO BAJDE


V 3,5 ure preplezal Grevasutijev steber

Dominigue Marchal je v pičlih treh urah in pol preplezal Grevasutijev steber v Mont Blancu in se nekaj dni kasneje s prijateljema lotil še dveh drznih smučarskih  spustov po Gervasutijevem in Jagerjevem ozebniku. Dominique si tako z družabnikoma deli drugo ponovitev po Gervasutijevem in prvo po Jagerjevem ozebniku.
Da bi bila slika popolnejša, moramo dodati, da veljata oba kuloarja za dokaj zahtevni ledni alpinistični turi, saj strmina ledu v obeh ozebnikih čestokrat presega naklon 60 odstotkov. Zadnja leta je vse več alpinistov, ki se poskušajo tudi v ekstremnem smučanju po strmih zasneženih in zaledenelih stenah, zato navedeni primer ni osamljen. Spust s smučmi z vrha gore po uspešno opravljenem vzponu lahko veščemu in izkušenemu smučarju bistveno skrajša dolg in naporen sestop nazaj v tabor, zato ni čudno, da je med alpinisti vse več takih, ki se ogrevajo za letenje z zmaji.

INKO BAJDE

Stene so zametene

Vsem hribovcem in smučarjem, ki se bodo odpravljali na težkopričakovane spomladanske ture v visokogorje, velja naslednje opozorilo: Zaradi izdatnega sneženja v višjih legah so stene zametene, na strmih pobočjih pa neprestano
prežijo plazovi. Nov sneg se še ni popolnoma sprijel s podlago, zato je nevarnost plazov precejšnja. Pravilna izbira tur in seveda tudi opreme bo najučinkovitejše orožje zoper nevarnosti, ki tačas vladajo v gorah.

I. B.


 

21.04.1977

Na Kum
PD Maribor-matica priredi v nedeljo, 24. aprila, izlet na Kum. Odhod z vlakom ob 5.18 ! Vzpon iz Hrastnika, sestop v Trbovlje. Povratek v Maribor ob 20.25. Hoje bo 6 ur. Vodila bo Smiljana Škerjanc.
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti