Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 10.03.1977

Večer - TK.L.: Mozirska koča začasno zaprta - Inko Bajde: Mariborčani v turških gorah; Kjer je volja, je pot - Drugo: Planinci "Mariborskega tiska"; Predavanje; Občni zbor; Izlet na Boč; Ruška koča zaprta.


Mozirska koča začasno zaprta

Mozirska koča je do nadaljnjega zaprta. Tak je sklep sanitarnega inšpektorja skupščine občine, Mozirje, ki je kočo dal zapreti zaradi določenih pomanjkljivosti, med drugim tudi zaradi nečistoče.

Vse namreč kaže, da so ljudje, ki so bili zapolseni v Mozirski koči zanemarili osnovne higienske predpise, ki jih je sicer treba spoštovati v takšnem objektu. Ko smo si kočo minulo soboto ogledali, so delavci pospravljali notranje prostore.
Medtem so delavci tudi že s spodnje kamnite ploščadi odstrranili odpadke, žal pa dokaj površno. Na tleh so namreč ležali hlebci kruha, nekoliko naprej pa je odpadke nekdo nameraval zakriti med kamenjem, kar pa mu očitno ni uspelo.
Sedaj kočo urejujejo, ker bi jo želeli kar najhitreje odpreti gostom. Sedaj je na Golteh še precej snega, zato je zares škoda, ker je koča zaprta. V koči pa bo treba urediti tudi nekatere naprave. O tem, ali bodo Mozirsko kočo v kratkem odprli, bo kajpak odločal sanitarni inšpektor.
Na rob zapisa bi dodali, da Mozirska koča že od nekdaj velja za priljubljeno planinsko postojanko. Planinci se jezijo zaradi slabega gospodarjenja upravljalca. Pravijo, da je bila planinska koča poprej, ko so z njo upravljali planinci, bolj čista in urejena. Bo pa tudi držalo, da je koča potrebna obnove, pa tudi nove opreme potrebuje.

TK. L.


Mariborčani v turških gorah

TAURUS *77 2. MARIBORSKA ALPINISTIČNA ODPRAVA

Tečejo priprave na drugo organizirano alpinistično mariborsko odpravo v tuje gorstvo, ki jo ob svoji 15 letnici letos pripravlja alplinistični odsek PD TAM Maribor. To bo odprava TAURUS '77.
Odprava AO TAM bo štela od 18 do 20 članov. Vodja odprave, član alpinističnega odseka Davorin Podrepšek, je o njej povedal naslednje: "Pogorje Taurus se razprostira v jugovzhodnem delu Turčije; imenujejo ga tudi Turški Dolomiti. Stene so iz apnenca in segajo do nadmorske višine 3700 m. Ker so za to območje značilne visoke temperature in suho ozračje, so torej stene kopne in brez snega. Pogorje Taurusa so nekatere jugoslovanske naveze že obiskale, vendar vsega o njem še ne vemo. Odprava bo med drugim tudi raziskovalnega značaja, njeni udeleženci pa se bodo naučili marsičesa glede organizacije in timskega dela. Pridobljene izkušnje naj bi postale dovolj čvrsta stopnička k še višjim in zahtevnješim ciljem. Več kot 3000 km dolgo pot prek Carigrada in Ankare bodo člani odprave prevozili z osebnimi avtomobili in kombijem TAM, ki jim ga bo tovarna posodila za to priložnost. Iz izhodiščne točke - Čukar Baka - bodo pot do baznega taborišča nadaljevali peš (10 do 12 ur hoje z vso opremo). Odprava bo na poti od 30. julija do 22. avgusta."

INKO BAJDE

Kjer je volja, je pot

V četrtek, 3. marca, je Franček Knez opravil solo prvenstveni vzpon v centralni grapi jugovzhodne stene Mrzle Gore. Toda to še ni vse, že naslednji dan se je skupaj z JožetomZupanom odpravil v steno Štajerske Rinke z namenom, da poskušata v celoti izpeljati zimski vzpon po Modec-Režkovi smeri, ki sta jo naskočila že 18. februarja, vendar sta se morala zaradi neugodnih vremenskih razmer v zgornji tretjini stene umakniti.
Po treh dneh sta dosegla vrh, kjer so ju pričakali začetniki letošnje alpinistične šole AO Celje in načelnik alpinističnega odseka Ciril Debeljak-Cic, ki je ves čas nadzoroval njun vzpon.
Alpinista, člana AO Celje, sta torej dokončala izjemen podvig, ki so se ga lotevali mnogi alpinisti že pred petnajstimi in desetimi leti, vendar so se morali zaradi neugodnih razmer v steni vselej umakniti. Mimogrede naj omenimo, da je načelnik AO Celje Cic pred nedavnim opravil sedemstoti plezalni vzpon, s čimer se lahko postavi pred mnogimi alpinisti znotraj in zunaj meja naše domovine. Le malo jih je, ki so vzdržali tako strmo in naporno stopnišče alpinistične kariere, ne da bi se umaknili v senco slave.

I.B.



 

10.03.1977


Planinci "Mariborskega tiska"

Planinsko društvo „Mariborski tisk" bo imelo jutri, v petek, 11. marca letos ob 17. uri enajsti redni občni zbor. Zbor bo v sindikalni dvorani na Tržaški cesti 14 z običajnim dnevnim redom, po zboru pa bo v prostorih družbene prehrane prosta zabava s plesom.


• Predavanje
V torek, 15. marca, bo ob 19.30 v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici predaval MIRKO ŠOŠTARIČ. Vodil nas bo po zelo odmaknjenih predelih naše domovine IZ RAŠKE DO JADRANA ter nam približal njihove pokrajinske, naravne in kulturne znamenitosti in lepote. Predvajal bo 160 barvnih diapozitivov.


• Občni zbor

Občni zbor planinskega društva Ruše bo v soboto, 19. marca 1977, ob 18. uri v dvorani kluba delavcev Tovarne dušika v Rušah. Po zboru bo družabni večer .


Izlet na Boč
PD Maribor matica priredi v nedeljo dne 13. marca izlet na Boč. Odhod bo ob 6.20 uri z avtobusom za smer Rogaška Slatina (vozovnice do Podpla¬ta). Prihod v Maribor z vlakom ob 17.30 uri. Hoje bo 4—5 ur._ Izlet bo vodila Smiljana Škerjanc. V primeru slabega vremena ne bo izleta.


Ruška koča zaprta
Zaradi obnove bo Ruška koča na Arehu zaprta od 14. marca do 24. marca. Slovesna otvoritev obnovljene koče bo 25. maja.




 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti