Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 01.03.11

Zima in zimski vzponi se nadaljujejo

Od tu in tam
Novic v naš predal ni prišlo veliko zato sem malo pobrskal na spletu, malo pa zvedel od branjevk na trgu. Smer BIK je dobila še nekaj ponovitev, vem za Tanjo in Andreja Grmovška ter Roka Blagusa z ne vem kom, verejtno pa z enim od dveh stalnih soplezalcev. Nad Logarsko dolino so bile plezane velike zimske klasike. Akterji v glavnem Štajerci. Rok Blagus in Luka Lindič sta v Mali Rinki preplezala Debeljakovo varianto Igličeve smeri (V+/IV, 350 m). Smer poleg lednega plezanja postreže tudi z nekaj strme skale. Maja Lobnik, Ivan Pesl in Beno Vajdič so plezali Steber Štajerske Rinke, razmere so bile »nekaj srednjega«. Dva celjska alpinista Jaka Jovan in Sašo Ocvirk sta preplezala Celjsko smer v Mali Rinki.

Opazil sem novico na AO Kranj, da je Anže Šavs plezal v območju Direktne smeri v severni steni Grintavca. Baje je skoraj oglušel ob odličnih razmerah.
Razmere v slapovih so še vedno zelo dobre. Množično so bili plezani slapovi nad Jezerskim, pod Prisojnikom in v Tamarju. Imen ne vem kaj dosti. Sta pa Neda Podergajs in Gregor Malenšek preplezala smer Baubau v ostenju Travnika nad Mangartskimi jezeri. Ni veliko deklet, ki so se postopile plezati (in preplezati) ta mega slap. Očitno si je tudi zadnja sveča, ki je nekaj časa odganjala plezalce, opomogla.

Turska gora.
Minulo soboto sta Nika Radjenovič in Bojan Leskošek (AO Ljubljana-Matica) preplezala smer Ob južnem razu v Turski gori. Smer je v vodniku Zimski vzponi označena kot ena najlepših in najpriporočljivejših smeri na celotnem področju. Taki etiketi se skorajda ni moč upreti. Ocena podana je skoraj daljša kot smer III+/2, M, 450 m, 30-65°, UIAA 2-3. Lepote smeri nista komentirala, zato verjamem, da se z napisanim strinjata. Sta pa imela na dostopu in sestopu veliko zoprne klože, v smeri pa so bile razmere dobre.

Alpe
Urban Novak in Mare Gradišnik sta bila v Chamonixu in opravila dober vzpon v severni steni Grande Rocheuse. Preplezala sta smer Late to Say I am Sorry (V/6, M6, 1000 m). Lepe slikice lahko vidite v galeriji AO Kamnik.

Srečno!

Tomaž Jakofčič 

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Radosti Turske gore

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti