Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 30.12.1976

Večer, -F. Rotar: Bloudkova plaketa gorskim reševalcem - F. Ježovnik: Podpora v TKS - J.Čar: Novi Kekec za mladino.

Bloudkova plaketa gorskim reševalcem


GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA NA PREVALJAH USPEŠNO DELUJE ŽE 30 LET


Prevaljska gorska reševalna služba je v svojem 30-letnem delovanju poleg številnih lažjih in težjih reševalnih akcij v okviru občine Ravne in zunaj nje opravila pomembne humanitarne naloge. Vzgajala je mlad planinski naraščaj in alpiniste, organizirala preventivno službo pri planinskih izletih in pohodih članov delovnih kolektivov in šolske mladine. Organizirala je obveščevalno reševalno mrežo nad celotnim planinskim območjem občine Ravne in reševalno službo na belih smučiščih in smučarskih prireditvah v Mežiški dolini.

Za nadvse uspešno delovanje v 30-letnem obdobju je žirija telesnokulturne skupnosti SR Slovenije prevaljski gorski reševalni službi podelila Bloudkovo plaketo. O delu gorskih reševalcev na Prevatjah je povedal Franc Telcer, ki je že 30 let načelnik reševalne službe, naslednie:
"Takoj po vojni smo se zbrali fantje, ki nam je planinstvo pomenilo dosti več kot drugim. Ustanovili smo gorsko reševalno službo, ki danes šteje že 22 članov.
- Za 30-letno usoešno delo ste prevaljski gorski reševalci prejeli Bloudkovo plaketo. Kaj vam pomeni to priznanje?  "Dobiti danes tako veliko športno priznanje ni kar tako. Vsa leta smo bih zmeraj vestni pri opravljanju te humanitarne službe."
— Kako je služba opremljena z reševalno opremo?
"Poleg nadvse potrebnega znanja, ki smo, si ga pridobili v zadnjih letih, smo morali stremeti za tem, da bi imeli primerno opremo. Moram reči, da se iz leta v leta tudi pri nas veča število ljubiteljev gora, kar nas bo prisililo, da si bomo morah nabaviti še dodatno reševalno opremo."
- Vsa leta obstoja uspešno deluje tudi obveščevalna mreža. Ali vam je v veliko pomoč?
"Moram reči, da smo našo obveščevalno mrežo, ki res deluje že vsa leta obstoja gorske reševalne službe, v zadnjih nekaj letih še izpopolnili. Tako ima sedaj sedeže res že povsod tam, kjer je največ pohodov v gore. Poleg naše obveščevalne mreže uspešno sodelujemo tudi z UJV." - In želje?
"Želim, da bi bilo čim manj nesreč v naših gorah, da bi ljudje čimveč hodili v gore in si na njih nabirali novih moči."

Tekst in slike: F. ROTAR

Podpora v TKS

V Žalcu so na rednem zasedanju telesnokul-urne skupnosti občine Žalec obravnavali uresničitev delovnega načrta in si zastavili delovni načrt za prihodnje leto. Iz poročil povzemamo, daje TKS letos dala velik poudarek množičnosti; tod seveda prednjačijo planinska društva. Letos se je npr. v organizaciji planinskih društev udeležilo trimskega pohoda 2632 udeležencev. Trimčkovo planinsko pot je prehodilo 446 planincev, raznih izletov in pohodov je bilo 132 ind. Planinska društva so organizirala tudi orientacijsko ligo, planinsko šolo, usposobila so 22 gorskih stražarjev in dva inštruktorja, skrbijo za pota in planinske domove.
Delovni načrt za leto 1977 so soglasno sprejeli in znova dali poudarek množičnosti in ga finančno tudi močno podprli. Na prvem mestu so zopet množične akcije v okviru skupne naloge z naslovom "Vsi Slovenci hodimo, tečemo, smučamo in kolesarimo", kar nedvomno zadeva tudi planinstvo. Vso pozornost bodo posvečali tudi obujanju tradicij NOB, vzdrževanju planinskih postojank, orientaciji in letošnjim pionirskim igram, ki potekajo z geslom "Domovina se brani s svojo lepoto". Pionirskim odredom lahko pri tem veliko pomagajo gorski stražarji in drugi planinci.
Skratka, planinstvo je našlo mesto v načrtu telesnokulturne skupnosti in vso podporo pri delegatih skupščine občine. Prepričani pa smo, da bo našlo podporo tudi v javni razpravi.

F. JEŽOVNIK







30.12.1976


Slovenska Bistrica

Novi Kekec za mladino

Planinsko društvo v Slovenski Bistrici šteje danes kar osemsto članov, ki delujejo v sedmih odsekih. Med njimi naj omenimo le najuspešnejša — mladinskega in alpinističnega. Osem skupin na osnovnih šolah in po en izlet mesečno pomeni lep uspeh mladinskega odseka, ki pa se je izkazal tudi pri čiščenju okolja in markiranju poti. Tako se društvu danes obrestujejo napori izpred nekaj let, ko je podprlo planinsko šolo in šolanje mladih vodnikov, ki danes uspešno vodijo vrsto izletov in se dobro vključujejo tudi v delo starejšega članstva. S tem so si v društvu zagotovili množičnost in članstvo tudi v bodoče.
Alpinistični odsek uživa lep sloves že od leta 1950. Se daj ima štiri člane in kar deset pripravnikov, vrsta vzponov tako doma kakor v tujini pa kaže, da prizadevnost ne usiha.
Letos so precej delali s starejšimi člani; vozili so jih na izlete, največ v Julijce. Odziv najstarejših planincev je bil tolikšen, da sta včasih morala na pot kar dva avtobusa.
Dobro so organizirali tudi prostovoljno delo, obnovili so idilično pot ob Bistriškem Vintgarju in s pomočjo strokovnjakov iz Impola, ki društvu precej pomaga pri vseh akcijah, na novo uredili mladinsko zavetišče Kekec. Utrdili so tudi pot do Črnega jezera; pri tem je pokazalo dosti razumevanja gozdno gospodarstvo. Le dom pri Treh kraljih je nekoliko zapostavljen. Čeprav sta ga društvo in Impol zelo dobro uredila, teče transverzala dva kilometra proč ...

J. ČAR



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti