Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljaževa pogodba spet pod Triglavom

Gorenjski glas, novice: Planinska zveza Slovenije je slovenskemu planinskemu muzeju v trajno hrambo predala dragocena arhivska gradiva, med njimi tudi originalno kupoprodajno pogodbo, s katero je Jakob Aljaž leta 1895 odkupil zemljišče vrh Triglava.

Mojstrana - Predsednik Planinske zveze Bojan Rotovnik je konec prejšnjega tedna v Slovenskem planinskem Muzeju v Mojstrani Gornjesavskemu muzeju v trajno hrambo predal številna arhivska gradiva Planinske zveze Slovenije. »Prav je, da so tu, kjer bodo dobila primeren prostor, kot jim gre – tako glede shranjevanja kakor tudi glede planinske vrednosti in možnosti vsem na ogled. Naj bo to spodbuda tudi drugim, ki morda doma hranijo zgodovinske eksponate, zanimive za širšo javnost, da sledijo našemu zgledu,« je ob tem dejal Bojan Rotovnik.
 
Med predanim arhivskim gradivom sta tudi originalni pogodbi o nakupu zemljišča na vrhu Triglava, kjer je Jakob Aljaž postavil danes po njem imenovani stolp, in pogodba iz leta 1900 o nakupu zemljišča, kjer danes stoji Aljažev dom. Obe zemljišči je Aljaž kupil od takratnih občin Dovje in Mojstrana. Obsežni del gradiva zajema tudi 1195 fotografij, nastalih iz posnetkov na steklenih ploščah iz obdobja med obema svetovnima vojnama in v obdobju po letu 1945.
 
Ob podpisu pogodbe in predaji arhivskega gradiva Planinske zveze Slovenije je bila zadovoljna tudi direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič: »Veseli nas, da bo kupoprodajna pogodba, ki je nastala z lokalno občino Dovje Mojstrana in »domačim« župnikom pred več kot 115 leti, ponovno hranjena v domačem okolju, kjer je nastala.«
 
Ob tej priložnosti so se Ustanova Avgusta Delavca, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije s podpisom aneksa k pogodbi zavezali k nadaljnjemu sofinanciranju Slovenskega planinskega muzeja, ki je bil odprt avgusta lani in ki si ga je do konca lanskega leta ogledalo že 15 tisoč obiskovalcev, od tega skoraj tretjina mladih. Kot je poudaril župan Kranjske Gore Jure Žerjav, pa je pomen podpisa aneksa k pogodbi o sofinanciranju delovanja Slovenskega planinskega muzeja tudi v zavedanju, da gre za vseslovenski muzej, ki zasluži mesto med muzeji državnega pomena.
 
 
Marjana Ahačič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti