Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 19.08.1976

Večer, Gore in ljudje - Inko Bajde: I. mariborska alpinistična odprava Kavkaz *76 (4) Nikoli nisi sam - Edo Peklar:  Nova postojanka v Kamniških - Drugo: Le slabih pet milijonov; Po 18 letih društveni kotiček; Septembra v Črno goro - Izleti: PD Maribor- matica; PD Železničar Maribor; PD TAM; Planinska sekcija DTV partizan železničar Maribor.

* Nova postojanka v Kamniških
Uro hoda nad Češko kočo nad Jezerskim gradi v nadmorski višini 1700 metrov planinsko društvo Kranj novo planinsko postojanko. Koča, ki so jo pričeli graditi 1. julija letos, bo dvonadstropna. Za letos načrtujejo stavbo pokriti in jo ometati z zunanje strani, medtem ko bodo notranji omet in instalacije opravili prihodnje leto, ko bodo postojanko tudi opremili in odprli.
Zanimivo je, da opravlja vsa gradbena dela zasebni zidar z Ohrida Nizan Karimanovski s svojo skupino.
Tako se slovenskim gornikom v bližnji prihodnosti obeta blizu nesrečnega mesta, kjer so se lanskega junija v helikopterju ponesrečili trije planinci, nova, sodobna postojanka, ki bo gornikom približala zahodni del osrednjih Kamniških in Savinjskih Alp, hkrati pa tudi občutno razbremenila hudo zasedeno Češko kočo na Ravneh.

Besedilo in posnetek: EDO PEKLAR

Le slabih pet milijonov


RAZDELJEN DENAR ZA OBNOVO IN RAZŠIRITEV POSTOJANK - NAJVEČ ZA POSTOJANKE NA KAMNIŠKEM SEDLU, POD TRIGLAVOM IN NA KANINU


Komisija podpisnikov družbenega dogovora o financiranju sanacije, zvečanja zmogljivosti, vzdrževanja in gradnje visokogorskih planinskih postojank in nadelave planinskih potov je 4,150.000 dinarjev, kolikor denarja se je letos zbralo v ta namen, razdelila takole: planinskemu društvu Kamnik - 570.000 dinarjev - za Kamniško kočo na Kamniškem sedlu;  Dovje-Mojstrana - 500.000 - za Aljažev dom v Vratih; PD Bovec - 450.000 - za kočo na Kaninu; PD Ljubljana-matica - 450.000 - za Triglavski dom na Kredarici; PD Tržič - 420.000 - za Kostanjevčevo kočo na Dobrči; PD PTT Ljubljana - 400.000 - za Poštarsko kočo na Vršiču; PD Gorje - 310.000 - za dom Planika pod Triglavom; PD Bled - 190.000 - za kočo na Lipanci; PD Kranjska gora - 150.000 — za kočo v Krnici; PD za Selško dolino v Železnikih - 110.000 - za kočo na Ratitovcu; PD Nova Gorica - 100.000 - za kočo pri Krnskem jezeru, in 20.000 - za Gomiščkovo zavetišče na Krnu; PD Medvode - 80.000 - za planinski dom v Tamarju, ter končno PD Javornik - Koroška Bela - 40.000 - za Staničev dom pod Triglavom, in 20.000 dinarjev - za Prešernovo kočo na Stolu. Za nadelavo in vzdrževanje planinskih potov je komisija namenila 160.000, za bivake pa 120.000 dinarjev, medtem ko bodo znašali stroški gospodarske komisije 60.000 dinarjev.
Preostalih 270.000 dinarjev naj bi bilo po predlogu izvršnega odbora planinske zveze Slovenije porazdeljenih takole: planinskemu društvu Kranj - 130.000 dinarjev - za dom kokrškega odreda na Kališču; PD Ilirska Bistrica - 50.000 - za planinski dom na Sviščakih ter za zavetišče na Velikem Snežniku; PD Kobarid - 50.000 - za kočo na planini Kuhinja pod Krnom; PD Jesenice - 30.000 - za zavetišče pod Špičkom, ter PD Luče - 10.000 - za kočo na Loki pod Raduho (pripominjamo, da je komisija razdelila denar prej, preden je požar kočo na Loki upepelil).
Izvršni odbor PZS pa je razdelil še naslednjih 300.000 dinarjev: za nabavo šotorov za mladinski izobraževalni center v Bavšici - 120.000 dinarjev; PD Jesenice - 70.000 — za zavetišče pod Špičkom; PD Križe - 60.000 - za kočo na Kriški gori, ter PD Zagorje - 50.000 dinarjev - za kočo na Zasavski gori.
Končno je izvršni odbor PZS odobril planinskemu društvu Zagorje kredit 50.000 dinarjev iz investicijskega sklada, in sicer za kočo na Zasavski gori.


I. mariborska alpinistična odprava Kavkaz 76 (4)

Nikoli nisi sam

Vtise s Kavkaza, ki sem jih pisal  nekaj dni pred našim odhodom iz alplagerja, lahko sedaj nadaljujem in jih dopolnim.
DC-9, ki se je mirno spustil na letališko stezo novega mariborskega letališča, je srečno sklenil dolgo potovanje naše odprave. Notranji nemir, nestrpnost in velika želja po srečanju s svojci, prijatelji in znanci - vse to so občutki, ki jih je mogoče le doživeti.
NEPOZABNI UTRINKI
Čeprav smo se potepali daleč od doma in v deželi, katere meje so nepredstavljivih dimenzij, med divjimi vršaci kavkaških gora ali po širokih moskovskih avenijah, nikoli nismo imeli občutka, da smo sami, pač pa da je vedno z nami nekdo, ki nas bodri in nam želi vse najboljše. Da je bilo res tako, naj povedo nepozabni utrinki z naše poti.
Najprej prisrčno slovo na mariborskem letališču, ko smo se s šopkom cvetja poslovili od domovine in jo mahnili novemu cilju naproti. Nato prizadevanja
sovjetskih tovarišev, da bi bilo naše počutje v njihovi deželi kar najboljše. Pa zopet slovo od Sovjetske zveze, ko nas je tik pred odhodom z moskovskega letališča pozdravila novinarka moskovskega radia (v slovenskem jeziku, seveda) in nam z velikim šopkom modrih rož zaželela srečno pot v domovino. S pomočjo stevardese našega boeinga smo se po prihodu v Beograd mnogo laže znašli, kot bi se sicer. Ves naslednji dan - vse do odhoda v Maribor - je svoj prosti čas posvetila nam. In za konec še nepozaben sprejem na mariborskem letališču, ki se ga - če smo odkriti - nismo nadejali. Mnogim so rinile solze v oči ob pogledu na pisano množico ljudi, na prijatelje in znance, ki  so z iskrenim navdušenjem pozdravili naš prihod. Nadvse prisrčni pa so bili mali harmonikaši pod vodstrom Jožeta Matjašiča, ki so s svojim nastopom doživeto sklenili vrnitev I. mariborske alpinistične odprave Kavkaz '76.
V mesecu dni, kolikor je trajalo gostovanje naše odprave v Sovjetski zvezi, se je nabralo res veliko zanimivosti - dogodivščin, ki bi jih bilo mogoče zbrati le v knjigi. Toda čaka nas še veliko dela - kmalu bodo tu prijatelji z daljne Kamčatke. Potruditi se moramo, da bomo tudi ta del programa naše odprave kar najbolje uresničili.


POMOČ JE BILA VELIKO PRIZNANJE

Sedaj, ko je pretežni del dela že za nami in ko se program odprave (obisk v sovjetskih gorah in povratno srečanje z alpinisti s Kamčatke) izteka, je prav, da se spomnimo vseh tistih, ki so pomagali na pot I. mariborski alpinistični odpravi Kavkaz ' 76, in da se jim zahvalimo. V imenu odprave torej še enkrat iskrena hvala za pomoč in razumevanje našim delovnim ljudem, prijateljem, znancem, temeljni telesnokulturni skupnosti Maribora, delovnim in družbenopolitičnim organizacijam v Mariboru in Sloveniji, ki so se odzvale na naše prošnje.
Presenetljiv, hkrati pa razveseljiv je spisek delovnih kolektivov, ki so se odločili
pomagati odpravi, saj to kaže na globoko zavest in solidarnost vse naše družbene skupnosti,  ki si vedno prizadeva za napredkom. Zato je prav, da javnosti posredujemo imena delovnih kolektivov, tovarn in posameznikov, ki so botrovali mariborski alpinistični odpravi:
SladkogorskaSladki vrh, MTT Maribor, sekcija za vleko ŽTP Ljubljana - kadrovska služba Maribor, Elektromond Radvanje, Ljubljanska banka - podružnica Slovenj Gradec, DES Slovenj Gradec, tovarna dušika Ruše, mariborska splošna bolnišnica, TSN Maribor, društvo inženirjev in tehnikov Ruše, Strojna Maribor, Swaty Maribor, Petrol - rafinerija mineralnih olj Maribor, Birostroj Maribor, Gorska reševalna služba Maribor, Vesna - tovarna akumulatorjev Maribor, hotel Slavija Maribor,  Jeklotehna Maribor, Gorenje Velenje, IMP Ljubljana, TTKS Slovenj Gradec, Elektrotehna Ljubljana, Fotolik Celje, Mladinska knjiga Maribor, opekarna Maribor-Radvanje, planinsko društvo Slovenj Gradec, TTKS Črna na Koroškem, Zlatorog Maribor, skupščina občine Maribor, tovarna smuči Elan, Begunje, Tosama Domžale, Iskra Kranj, ČGP Mariborski tisk, Mariborske lekarne, Primat Maribor, INA, projektivni biro Maribor, Stavbar Maribor, Metalprim, Tobak Ljubljana, ekspres tajnica Maribor, obrtniki iz Ptuja - Alojz Neubaver, Franc Muzek, Alojz Hrga in Maks Gernezel, Lojze Petelinšek iz Maribora ter številni občani Maribora, Celja, Ljubljane in drugih krajev Slovenije, ki so s prostovoljnimi prispevki tako ali drugače pomagali odpravi v gore daljnega Kavkaza. Takšen odziv mariborskim alpinistom pomeni veliko priznanje, hkrati pa jim daje polet, da se spoprimejo s še večjimi in zahtevnejšimi cilji visokogorij tujega sveta. Prepričan sem, da I. mariborska alpinistična odprava Kavkaz '76 ni bila tudi zadnja.

(Konec)







 

19.08.1976


 Po 18 letih društveni kotiček
Upravnemu odboru planinskega društva TAM je letos upelo dobiti v najem prostor za društveni kotiček v Frankolovski ulici 23 v Mariboru. Marljivi člani upravnega odbora so ga že preuredili in olepšali ter ga uporabljajo za seje, sestanke alpinistov in mladinskega odseka. Za člane bo novi društveni domek odprt vsak četrtek od 17. do 19. ure.
Članstvo planinskega društva TAM se stanovalcem Frankolovske- ulice 23 za njihovo prijaznost in uvidevnost javno prisrčno zahvaljuje.

Septembra v Črno goro
Tradicionalno vsakoletno zvezno planinsko tekmovanje v orientaciji bo letos od 17. do 19. septembra. Prireditelj letošnjega tekmovanja bo planinska zveza Črne gore.


PD MARIBOR-MATICA s sekcijo CERTUS sporoča vsem, ki bi želeli v soboto, 11., in nedeljo, 12. septembra, na avtobusni izlet na KOROŠKO in se še niso prijavili, naj to storijo takoj, ker je še nekaj prostih mest. Prijave s plačilom v društveni pisarni, Ul. Vita Kraigherja 2. Podrobnosti o izletu bomo še objavili.
PD ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi v soboto, 21., in nedeljo, 22. avgusta, izlet na VOGL- RODICO-ČRNO PRST. Odhod z glavnega kolodvora ob 3.50 do Ljubljane z vlakom, z avtobusom do Bohinja, z žičnico do Šije, nato okrog pet ur peš. Povratek po dogovoru. Izlet bo vodil Drago Torej.
PD TAM priredi v soboto, 28., in nedeljo, 29. avgusta, izlet na TRIGLAV. Odhod v soboto ob 5. uri izpred Mariborskega dvora. V nedeljo vzpon na Triglav-Planika-Vodnikov dom-Voje-Stara Fužina. Obvezna je visokogorska oprema. Prijave z vplačilom pri predsednikih planinskih skupin, v novi društveni pisarni, Frankolovska Ul. 23, pa vsak četrtek od 17. do 19. ure do 24. avgusta.
PLANINSKA SEKCIJA DTV PARTIZAN ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi od nedelje, 5., do torka, 7. septembra, izlet v SAVINJSKE IN KAMNIŠKE ALPE: Kamniška Bistrica-Skuta -Grintovec-Kočna- Jezersko. Prevoz bo z osebnimi avtomobili. Prijave pri Danilu Floreninu do 27. avgusta, izlet bo vodil Milan Cilenšek.
PD ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi v soboto, 11., in nedeljo, 12. septembra, izlet na TRIGLAV za še neizkušene planince, ki se želijo povzpeti na najvišji vrh v državi. Prijave do 2. septembra v društveni pisarni, Valvasorjeva ul. 19. Izlet bo vodila skupina izkušenih vodnikov.

 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti