Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in Ljudje 03.06.1976

Večer, Gore in ljudje - Milan Cilenšek: Planinske koče in poti - Klemenča jama; Posebni vlak; Pomoč GRS; Pot osvoboditve - Inko Bajde: Kavkaz 76; V. ENSA - F.J.: Žalska orientacijska liga - Izleti: PD Mariborski tisk; PD Maribor - matica

Posebni vlak


XVI. ZLET PLANINCEV ŽELEZNIČARJEV JU-GOSLAVIJE


XVI. zlet planincev železničarjev Jugoslavije bo konec tega meseca — od 25. do 27. junija, in sicer pri Grmovškovem domu na Pungartu na Pohorju. Kot smo poročali že lani, pričakuje prireditelj — DP Železničar Maribor — na letošnjem zletu 700 planincev.
Udeležence iz drugih republik ter iz Ljubljane in Celja bo pripeljal v Maribor vlak, tod se jim bodo pridružili še člani PDŽ Maribor. Posebni vlak bo ob 8.30 odpeljal proti Dravogradu, od tod pa bodo avtobusi zapeljali udeležence do rekreacijskega centra Pungart.
Za udeležbo se morajo prijaviti tudi člani iz PD Železničar Maribor, in to najkasneje do 17. junija. Ob prijavi morajo plačati 192 dinarjev; v znesku so zajeli kompletna hrana, prevoz vse do Pungarta, znački in propagandni material. Prireditelj opozarja, da letos ne bo na voljo slame, zato morajo udeleženci prinesti s seboj  šotore in ležišča, pa tudi posodo za hrano. Enajst šotorov bo dalo na voljo planinsko društvo. Prvega dne — v petek — bo otvoritev zleta, kulturni spored in taborni ogenj, drugega dne bodo orientacijska tekmovanja, izleti, družabno tekmovanje, vesel planinski večer ter svečan sklep zleta, tretjega dne pa se bodo udeleženci odpeljali proti domu.

M. C.


Pomoč GRS

Skoraj vsi smo prepričani, da je delovno področje gorske reševalne službe le v gorah ali na smučiščih. Ni tako. Gorska reševalna služba lahko priskoči na pomoč tudi drugod na primer na občnem zboru. Takole je bilo: Na jubilejnem občnem zboru ob 75-letnici PD Ruše je člane popejal skozi burno zgodovino tri četrt stoletja večkratni predsednik in sedanji podpredsednik društva Josip Teržan. Seveda je bilo njegovo poročilo tudi temu primerno dolgo. Na vsem lepem pa je Teržan zastal, pogledal navzoče ter hudomušno dejal:
" Tovariši, če ste te omagali, kar povejte. Tedaj bomo pač poklicali gorsko reševalno službo, da vam bo pomagala zdržati še čas po drugi svetovni vojni!"
Teržan je namreč naredil predah v poročilu po osvoboditvi leta 1945.

M.C.


Pot osvoboditve


Z ENOLETNO ZAMUDO BODO ZA DAN BORCA VENDARLE ODPRLI POT OSVOBODITVE "PLANINE JUGOSLAVIJE"


POT OSVOBODITVE "PLANINE JUGOSLAVIJE", ki so jo skupno načrtovale planinska zveza Jugoslavije ter republiške in pokrajinski planinski zvezi, bi morali  odpreti lani - ob 30-letnici osvoboditve - za dan borca, in sicer na Fruški gori. Odprtje so zatem preložili na dan republike, pa še tedaj niso bili natisnjeni dnevniki te poti.
Vse kaže, da bodo pot odprli za letošnji dan borca. 4. julij, in sicer na Triglavu. Prav te dni si pristojni delavci mrzlično prizadevajo, da bi bili dnevniki  pravočasno natisnjeni. Pot osvoboditve po gorah Jugoslavije je prva jugoslovanska vezna planinska pot; podrobneje smo jo predstavili v naši rubriki 25. septembra lani. Dnevnike lahko naroče planinci pri vseh republiških in obeh
pokrajinskih planinskih zvezah.

M. C.

Kavkaz 76


NA POT SE ODPRAVLJA DRUGA LETOŠNJA ALPINISTIČNA ODPRAVA


Prejšnji teden smo v Večeru obširno poročali o uspešni himalajski odpravi PD Ljubljana-matica, ki je osvojila 7120 m visoki Trisul po zahodni steni. V času, ko je odprava doživljala najtršo preizkušnjo na gori in tekmovala s časom, ki ga je že krepko primanjkovalo, pa so se mariborski alpinisti vneto pripravljali na letošnjo drugo alpinistično odpravo PZS, sicer pa prvo samostojno organizirano mariborsko alpinistično odpravo v Kavkaz. Do odhoda loči odpravo le še 21 dni. Več o njej bomo zapisali teden dni pred njenim odhodom, ko bomo predstavili tudi desetčlansko ekipo, ki bo kar mesec dni gostovala v Bezengijskih gorah Centralnega Kavkaza.

I. B.


V. ENSA

V CHAMONIXU SE BODO ZBRALI VRHUNSKI ALPINISTI IZ 23 DRŽAV

Janez Ažman in Cene Kramar sta izbranca, ki nas bosta letos od 19. julija do 5. avgusta zastopala v Chamonixu - na velikem mednarodnem zboru alpinistov. Po letu 1973 bo namreč letos spet prvič organiziran mednarodni zbor alpinistov v Chamonixu, in kot je že običajno, bo zbor tudi tokrat v njihovi znameniti šoli za smučanje in alpinizem ENSA. Udeleženci bodo imeli stike s profesorji šole - torej priložnost za izpopolnjevanje in seveda možnost za izmenjavo izkušenj z navezami iz drugih držav. Upravičeno lahko pričakujemo tudi kakovostne vzpone, saj se bo v Chamonixu zbrala vsa svetovna elita.
Predsednik francoske planinske zveze Louis Gervil je v pismu jugoslovanski komisiji za alpinizem in tudi drugim državam udeleženkam poudaril, da računajo na udeležbo reprezentativnih alpinistov, ki bodo sposobni za najtežje ture in ki bodo obenem znali kaj več povedati o organizaciji, katero zastopajo, ter o deželi, iz katere prihajajo. Zato naj bi s seboj prinesli diapozitive, po možnosti pa tudi filme. Poleg Jugoslavije so letos povabljene v ENSA še Nemčija, Anglija, Avstrija, Belgija, Kanada, Kitajska, Španija, Grčija, Nizozemska, Indija, Italija, Japonska, Nepal, Norveška, Peru, Poljska, Romunija, Švica, Češko-slovaška, Sovjetska zveza in Združene države Amerike.
O navezi, ki nas bo zastopala na tem pomembnem srečanju, lahko povemo tole: Imenovana alpinista sta člana AO Kamnik. Oba imata že krepko prek sto vzponov doma in na tujem. Naj jih omenimo le nekaj, ki sta jih opravila v zadnjih treh letih v Centralnih Alpah: severni ozebnik v Col du Aiguille Verte z naklonom 52 stopinj in višino stene 700 m, ki je hkrati tudi prva jugoslovanska ponovitev: zatem druga ponovitev smeri Charlet—Simond v Col de la Tourdes Courtes (51 stopinj, 600 m); diagonala v Brenvi (IV, 650 m - prva jugoslovanska ponovitev); smer Greloz--Roch v Aiguille du Triollet (V,54 stopinj, 650 m - druga jugoslovanska ponovitev); druga ponovitev smeri Bonatti-Zapelli v Grand Pilier d'Angle (VI, 850 m) itd. Skratka naveza, ki lahko brez predsodkov stopi na veliko mednarodno prizorišče letošnjega
srečanjaENSA.

INKO BAJDE

Chamonix je majhno in prijazno mestece ob vznožju slovitih vršacev belega montblanškega masiva prizorišče letošnjega srečanja ENSA. Na sliki je detajl spomenika v spomin prvoprstopnikom na vrh Mt. Bianca — strehe Evrope. V  ozadju je postaja zobate železnice, ki vodi na ledenik Monteverz.

(Foto I.B.)

• Žalska orientacijska liga
V nedeljo je bilo prvo kolo planinske orientacijske lige, ki jo prirejajo planinska društva žalske občine. Prvo kolo je organiziralo PD Žalec. Tekmovanja se je
udeležilo 15 pionirskih ekip s 50 udeleženci, prvo mesto je zasedlo PD Žalec. Sodelovale so še dve ženski in tri mladinske ekipe ter štiri ekipe mlajših in dve ekipi starejših članov. Tudi ostala prva mesta-so dosegli žalski planinci, le pri starejših članih je zmagalo PD Polzela. 

F. J.

 

 

 

 

 




 

 

 






 

03.06.1976

Klemenča jama

V naših gorah je sem in tja še moč najti kotiček, kamor civilizacija še ni prodrla - ali vsaj ni celovito prodrla. Eden takih kotičkov je tudi Klemenča jama, predel pod strmo Ojstrico, uro hoda nad Logarsko dolino. Edini vidnejši znak sodobnega sveta je tovorna žičnica, vse drugo je prvobitno - tako, kot je ta lepi in mirni predel ustvarila narava. Tudi planinska koča se z "depandanso" čudovito vklaplja v okolje. Če zapišemo, da so planinsko kočo preuredili iz nekdanje planšarske staje - to pa so postavili pred 144 leti - leta 1832, in da je koča na Klemenči jami - ali koča pod Ojstrico, kot ji tudi pravijo -dejansko najstarejša slovenska planinska postojanka, tedaj bo ta predel na severnem delu Savinjskih in Kamniških Alp zares privabil v svoje nedrje tiste planince, ki ljubijo popoln mir in čisto gorsko zamaknjenost.
Skromna je pravzaprav nadmorska višina, v kateri ždi koča pod Ojstrico: le 1206 metrov. Pa je vendar dovolj, da so od koče možne številne lažje in težje, tudi plezalne ture na vrhove Savinjskih in Kamniških Alp. Strelovec (1754 m) in Krofičko (2084 m) je moč doseči v dveh urah. na Ojstrico (2349 m) in Korošico [1808 m) vodi nadelana pot čez Škarje (2131 m) - do obeh je tri ure vzpona, nekaj več je dolga Kopinškova plezalna pot na Ojstrico. Zelo privlačna je tudi prečnica iz Logarske doline čez Klemenčo jamo v Robanov kot ali čez Strelovec v Solčavo. Pot iz Logarske doline do Klemenče jame je lahka ter jo zmorejo tudi izletniki, ki nimajo večjih planinskih ciljev.

A najsi daje koča na Klemenči jami še tak videz skromnosti, v njej bodo našli planinci dokajšnje udobje. V koči je 12 postelj v sobah, v sosednji stavbi pa je skupno ležišče za 10 oseb. PD Solčava, ki oskrbuje kočo, vabi na Klemenčo jamo tudi dopustnike, saj je v koči moč dobiti popolno oskrbo tudi za dalj časa.
Običajno odprejo kočo 1. junija, zapro pa 15. septembra. Kolikor pa kaže, da se bo poletje podaljšalo tja v jesen, tedaj pomaknejo tudi čas zaprtja koče pač za toliko časa, kolikor je še lepih dni.
Izredno mikavna je Klemenča jama. To je velik sončni pašnik, obdan z gozdom. Še do leta 1954 so bile tod majerice, na planini pa se je pasla številna čreda. Leta 1954 so solčavski planinci pastirski stan preuredili v planinsko zavetišče in ga leta 1968 temeljito prenovili.
Razgled, ki se ponuja izpred koče, je nepozaben: pred gornikovimi očmi se bo kot mogočna kulisa narisalo severno ostenje Ojstrice in Planjave, v skoraj enaki višini s Klemenčo jamo se blestijo Okrešelj in za njim prepadna ostenja Turške gore in Rink, medtem ko je moč 500 metrov niže slutiti zeleno Logarsko dolino.
Koča pod Ojstrico, ki jo je lani obiskalo 3200 planincev je obvezna točka krožne planinske poti po gorah okoli Solčave.

MILAN CILENŠEK


PD MARIBORSKI TISK priredi v nedeljo, 6. junija, izlet na PEČKE. Smer poti: Bellevue-Ruška kočaGlažuta-Pečke- Bistrica. Zbor ob 7.30 pri spodnji postaji vzpenjače, hrana iz nahrbtnika. Lažje hoje bo 5 ur. Izlet bo vodil Marjan Žmavc. Ob slabem vremenu izleta ne bo.
PD MARIBOR-MATICA priredi v nedeljo, 6. junija, izlet v ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI. Odhod z vlakom ob 7.05. V Celju kratek ogled muzeja, nato z avtobusom do Šempetra ogled rimske nekropole ter jame Pekel. Povratek po dogovoru. Izlet bo vodil Ivan Šumljak. Ob slabem vremenu izleta ne bo.


Koče odpirajo

KOČA NA HLEVIŠKIH PLANINAH, ki jo oskrbuje PD Idrija, je odprta vsak dan razen torka in srede. Odprta je tudi že KOVINARSKA KOČA NA ZASIPSKI PLANINI V KRMI, ki jo oskrbuje PD Javomik-Ko roška Bela. Prav to društvo oskrbuje tudi PREŠERNOVO KOČO NA STOLU; toda ker društvu za to postojanko ni uspelo dobiti oskrbnika, koče še ne morejo odpreti.






 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti