Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V.axess - Petzlov inštitut

... je kraj dogajanj, izobraževanj in preizkusov gorniške opreme 

Namen postavitve učno preizkusnega poligona je bil združiti izkušnje in znanje pod eno streho in s tem omogočiti še boljši razvoj tehnične opreme za varovanje v pokončnem svetu v bodočnosti. 

Center - inštitut se imenuje "V.axess" in je bil zgrajen leta 2008. Namenjen je podajanju znanja, urjenju in tudi raziskavam za področja gorništva, reševanja in višinskih del. Nastal je pod okriljem Petzlove tovarne in z različnimi kompleksnimi plezalnimi poligoni zaseda okoli 1500 m² uporabne površine. Sestavljajo ga različni notranji in zunanji nastavljivi in fiksni vadbeni sistemi, sistemi bremen in industrijskih gradbenih konstrukcij. Notranjost in zunanjost zgradbe sta zasnovana tako, da omogočata simuliranje različnih situacij, ki v realnih pogojih obstajajo v resničnem svetu vertikal.

Sestavni del objekta so tudi 30 metrov visok stolp ter zunanje plezalne stene, ki jih po potrebi lahko "oblečejo" tudi z ledom. Za namen testiranja imajo tudi velike ventilatorje moči okoli 50 kW, ki zmorejo generirati vetrove s hitrostjo do 100 km/h.

V lanskem letu je vodenje V.axess inštituta prevzel sedemintrideset letni angleški alpinist in jamar Chris Blakeley, sicer inženir strojništva, 3D oblikovalec in izdelovalec prototipov. Po študiju je bil aktiven kot inštruktor plezanja, več let pa je delal tudi pri predstavniku Petzla za Anglijo. Postal je tehnični manager in po desetletju sprejel Petzlovo ponudbo ter se preselil v Francijo med visoke gore in globoke podzemne jame v kraj Crolles, kjer se nahaja Petzlov center, kot tudi V.axess.
 
Inštitut V.axess ima pri firmi Petzl pomembno mesto. Je poligon za treniranje inštruktorjev, predstavnikov podjetja po svetu in tudi drugih; je poligon za razvoj, testiranja in preizkušanje izboljšav; je mesto kjer se trudijo analizirati človeške fizične in psihične odzive v ekstremnih situacijah vertikalnega sveta. V.axess inštitut je za Petzl pravzaprav neke vrste krepko, tudi unikatno okolje za razvoj nove varovalne opreme.


Vir:  Petzl.com

Več informacij: POVEZAVA

 

 

  

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti