Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

127 ur

Vid Šteh: 127 ur je na kratko film o resničnem dogodku iz leta 2003, ko je alpinist Aron Ralston ostal ujet pod skalami v kanjonu v Utahu.

Tam je preživel pet mučnih dni, v katerih je sicer optimistični mladenič skušal obdržati trezno glavo. Njegovo psihično stanje je poskakovalo med upanjem in popolnim obupom, med razumom in postopnim pogrezanjem v norost, med seciranjem lastnega življenja in nemogočimi možnostmi preživetja. Skratka; še en film o preživetju, tako kot je bil že skoraj 20 let nazaj pretresljiva drama Živi.

Pa vendar to ne pomeni, da imamo pred sabo dolgočasen slavospev heroju, ki je premagal neusmiljeno mati naravo in ji pokazal sredinca. Kot prvo; film je vizualno fantastičen, režiser Danny Boyle se je s svojim občutkom za vizualno mojstrstvo izkazal že v Revnem milijonarju, tu pa je dejansko presegel samega sebe. Vsak prizor posebej je odlično posnet in je preprosto čudovit; lepoto najdemo tako v čudovitih panoramskih posnetkih kanjona v Utahu kot v prizorih utesnjene luknje, kjer Aron zija smrti naravnost v oči. To pa je tudi vse, kar film dviguje nad povprečje; vsebinsko, kot že rečeno, ni čisto nič posebnega, še ena zgodba o preživetju, ki se trudi, da bi glavni igralec James Franco v vsakem prizoru izgledal ravno prav ostro in privlačno.

Tistih “ekstremnih trenutkov preživetja” je v tem filmu bore malo, razen zadnjih nekaj minut. Težava je v tem, da smo pred tem filmom videli že ogromno izdelkov na temo “preživetja v divjini”, ki so bili bolj neposredni, kruti in predvsem srhljivo realistični. Pričujoči film ostane nekje vmes. Pa tudi konec filma, ki naj bi prinesel kakšno sporočilo oz. nauk, je resnično zgrešen; “Aron od tega dogodka naprej vedno nekomu pove, kam se odpravlja na nov alpinistični podvig.” Mogoče samo pretiravam, ampak imel sem občutek, da se Aron od celotne izkušnje ni kaj veliko naučil, če sodil po tem filmu. No, končal bom s kritiziranjem; dejstvo je, da je film kot pustolovska drama o preživetju čisto spodoben in tudi Franco se je res potrudil za prepričljivo igro (če si je zanjo zaslužil oskarjevsko nominacijo, je že drugo vprašanje). Pa vendar; film temelji po resničnih dogodkih in zanima me; je lahko alpinist po petih dneh čepenja pod skalami tako božansko lep kot Franco v 127 urah? Ja, vem; vse je zgolj film.

Ocena – 4

 01.02.2011


Siol trendi - Oskarji 2011: Prva ugibanja so se začela ..

127 Hours
Dve leti po tem, ko je Danny Boyle dobil oskarja za Revnega milijonarja, nihče ne more ignorirati njegovega zadnjega filma, še posebej takega s klavstrofobičnim junakom in ki kar poka od filmskega mojstrstva. Uspeh v Torontu mu zagotavlja nominacijo, prizor z roko pa mu bo morda onemogočil, da bi šel še dlje.


G-L: 127 ur

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
FIL novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti