Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 22.04.1976

Večer, Gore in ljudje - Milan cilenšek: Gore vabijo; Nova priročnika - A.Purg: Klubi mladinskih vodnikov - Inko Bajde: Kljub plazovom intenzivna plezarija; V kuželjski steni že pet smeri - Drugo: Koče odpirajo - Izleti: PD Maribor - matica...

Gore vabijo


ZA BLIŽNJE PRAZNIKE BODO ODPRLI VEč PLANINSKIH POSTOJANK - ŠTEVILNI PLANINCI BODO S PRVOMAJSKIMI PRAZNIKI PRIČELI NOVO PLANINSKO SEZONO - KAKO SO SE V POSTOJANKAH PRIPRAVILI NA PRAZNOVANJE?


Mnogi planinci pričenjajo s prvim majem novo planinsko sezono. Resda se jih veliko odpravi v gore že prej - že prve lepe pomladanske dneve izrabijo za krajše sprehode do bližnjih, lahko dostopnih planinskih postojank; a kljub temu je prvega maja nekak neuraden pričetek vsakoletne planinske sezone.
Letošnji prvomajski prazniki bodo trajali tri dni, in ker praznujemo Slovenci v tednu pred prvim majem tudi dan ustanovitve Osvobodilne fronte, si bodo mnogi planinci v teh dneh omislili planinske ture ter povezali praznične dneve z malim dopustom.
Pozanimali smo se pri osmih planinskih postojankah na Kozjaku, Karavankah in Pohorju, v Zasavju, Savinjskih in Kamniških Alpah in Julijcih, kako so pripravljeni na naval v prazničnih dneh, kakšno presenečenje pripravljajo planincem, kakšne so snežne razmere pri njih in od kod je sploh že mogoče načrtovati ture.
ŽAVCARJEVVRH: KRES IN MLAJ
Martina Voh, oskrbnica planinske koče, se je razgovorila: "Koča na Žavcarjevem vrhu je bila odprta vso zimo. Glede obiska se resda ne moremo posebno pohvaliti, toda kadar je bilo vreme lepo, je bilo pri nas veliko ljudi.
Zmogljivost Žavcarja je razmeroma majhna: 13 postelj imamo v sobah in 12 na skupnih ležiščih. Če bo vreme za praznike lepo, pričakujem, da nas bo obiskalo 600 planincev. Najavljeni sta tudi dve večji skupini mladincev - iz Maribora in Gornje Radgone. Mariborski mladinci bodo postavili mlaj, na predvečer praznika pa zakurili kres. Ker so vsa področja in grebeni že kopni, se bodo planinci lahko odpravili na vse strani: do Urbana, Tojzla, Gaja, Križa..."
KRES NA MALI PECI
Lenka Štanta, računovodkinja planinskega društva Mežica, je potožila: "Saj veste, večne težave imamo z oskrbniki. Dom na Peci bi morali odpreti to soboto, pa še sedaj nimamo oskrbnika. No, če ga do sobote ne bomo mogli dobiti, se bodo  tako kot že večkrat  v dom odpravili prizadevni člani našega upravnega odbora, ki bodo poskrbeli za dobro počutje vseh, ki bodo dom obiskali.
Sto ležišč je v domu na Peci: 80 postelj v sobah in 20 na skupnih ležiščih. Doslej sta se društvu prijavili dve skupini: mladinci iz Maribora in pa slovenjegraški in ravenski planinci. Na Mali Peci bodo člani mladinskega odseka PD Mežica
- kot je že tradicija - prižgali kres, ki bo viden daleč naokrog po koroškem kotu.
"Na vrh Pece lahko gre že vsakdo! Pot je v glavnem kopna, le tu in tam so še posamezne bele lise," je povedala Lenka Štanta.
RUŠKA KOČA: PRIČAKUJEMO TISOČ LJUDI
"Minulo nedeljo je bila tod izredna gneča," je poudaril upravnik koče Avgust Avguštin. "In če bo vreme za praznike lepo, pričakujem, da se bo pri Arehu zglasilo tisoč ljudi. V minuli zimski sezoni je bilo pri nas veliko smučarjev, saj so že obratovale žičnice. Sedaj snega ni več. Ker so nam Gradisovi delavci, ki grade hotel Areh, zasedli 30 ležišč, so naše zmogljivosti omejene: za zdaj imamo 26 postelj v sobah in 12 na skupnem ležišču. Sobe so za praznike že rezervirali ljubljanski planinci, medtem ko so skupna ležišča še prosta."
Tudi pri Ruški koči bodo zakurili kres. "Še vsako leto so ga, tako ga bodo naši mladinci tudi letos!" je zatrdil Josip Teržan, podpredsednik PD Ruše.
KAL V ZASAVJU: PREMALO PROSTORA
"Pripravljeni smo na naval planincev," je poudarila kuharica Silva Kovač. "Toda imamo le 55 postelj (25 + 30), in to je vse pemalo. Najavili so se planinci iz Celja, Maribora in Sevnice ter domačini. Snega ni več, tako da si bodo lahko planinci omislili izlete — na Smohor, Mrzlico, Gore, Kopitnik". Pozimi je bilo na Kalu živahno: tod so imeli šolo v naravi in smučarska tekmovanja. "V vsej zimi cesta le dva dni ni bila prevozna," je zatrdila Silva Kovač.


 

LOGARSKA DOLINA: PIKNIK ZA SLOVO
Splošno prvomajsko veselje bo skalila grenka kaplja - namreč da bodo planinci verjetno izgubili še eno, zelo pomembno planinsko postojanko: izredna skupščina PZS, ki bo 15. maja v Celju, bo odločila o nadaljnji usodi planinskega doma v Logarski dolini. Dom naj bi prevzel celjski Izletnik, ki načrtuje ustanoviti temeljno organizacijo združenega dela Golte-planinski dom v Logarski dolini. V domu je 70 postelj - izključno v sobah, medtem ko bi bližnjo depandanso planinska zveza obdržala.
Upravnik doma Janko Napotnik je še dodal, da je dom v celoti zaseden že do avgusta, za prvi maj bodo v njem pretežno Zagrebčani. Sicer pa pripravljajo natanko za prvi maj piknik. Planincem in drugim gostom bodo ponudili z ražnja ribe, ražnjiče in čevapčiče, za ples pa bo poskrbel ansambel.
"0, na Okrešelj se lahko vsakdo odpravi, le  naprej bo teže. Ponekod so še pol metra visoki snežni zameti," je končal Janko Napotnik.

ALJAŽEV DOM V VRATIH: POZOR PRED TALNIMI PLAZOVI
Avgust Delavec, katerega prvenstvena naloga v PD DOVJE - MOJSTRANA je oskrba Aljaževega doma, nam je dal tele informacije: " Dom bomo odprli v ponedeljek, 26. aprila, in nato bo odprt vse do oktobra. Cesta do doma je že splužena, vendar le za osebne avtomobile. V domu je 27 postelj v sobah in 160 na skupnih ležiščih. Za zdaj nimamo najavljenih večjih skupin, vendar bomo imeli 8. in 9. maja večji prireditvi: Zlatorogov smuk in veleslalom in pa Koblerjev memorial. V tem ko bo za praznike še možna turna smuka Kredarica — Krma, bodo iz Vrat možne le alpinistične ture. Moram pa opozoriti vse, ki načrtujejo plezarijo, na nevarnost talnih plazov. Toplo vreme bo namreč povuzročilo drsenje snega!"

VRŠIČ: KRES NA SOVNI GLAVI
"Do nas so ceste splužili v torek, jutri ali v soboto jo bodo še do Tičarjevega doma, medtem ko je cesta na trentarski strani kopna," je poudaril oskrbnik Erjavčeve koče na Vršiču Branko Đordevič. "Pozimi je bila naša postojanka stalno odprta, Dalmatinci, Nišani in drugi so tod priredili več smučarskih tekmovanj in šolo v naravi.
Triinpetdeset postelj imamo (16 + 37), pa je za praznike že vse zasedeno. Iz Maribora bo prišlo k nam 22 planincev, obisk pa so najavili tudi Ljubljančani, Jeseničani in drugi. V soboto bodo odprli še Tičarjev dom, in tako bo na Vršiču zelo živahno. Jeseniški mladinci pa bodo na Sovni glavi zakurili velik kres."

KOMNA: POT VSE DO TRIGLAVA
Piko na i naši anketi je zarisala Irena Žnidarec, kuharica v domu na Komni. Dejala je namreč, da je že moč priti do triglavskih jezer, celo do Triglava. "Snega je resda še veliko, toda pot je prehodna. Na Kredarici bodo vremenarji planincem ponudili čaj in prenočišče, druge triglavske postojanke pa bodo odprli pozneje. Naša soseda — koča pod Bogatinom - bo odprta le za praznike, enako tudi koča pri Triglavskih jezerih."
V domu na Komni imajo 28 + 68 prenočišč, zasedenih jih že 70. Najavili sta se namreč večji skupini: 40 planincev iz Ljubljane in 30 iz Kopra. Na Komni je še pol metra snega, in tako bodo vsi ljubitelji pozno-pomladanske smuke prišli na svoj račun.
Za praznike bodo nedvomno odprli še številne druge planinske postojanke — poleg tistih, ki so stalno odprte. Žal pa posamezna društva planinski zvezi (ali uredništvom) zelo neredno sporočajo, kdaj bodo odprla svoje postojanke. Zato zajemajo naše informacije o odpiranju ali zapiranju koč le tiste podatke, ki jih dobimo pravočasno. Vsem planincem, ki bodo bližnje praznične dneve preživeli v gorah, pa želimo kar najlepše vreme in prijetno praznovanje!

MILAN CILENŠEK

Klubi mladinskih vodnikov


NA LISCI SO SE SESTALI DELEGATI MLADINSKIH ODSEKOV PLANINSKIH DRUŠTEV IZ VSE SLOVENIJE


Med pomembnimi sklepi, ki so jih sprejeli, je predvsem prizadevanje, da bodo ustanovili klube mladinskih vodnikov v slovenskih študijskih centrih. Domenili so se tudi, da bodo podaljšali dobo za dosego zlatega odličja "pionir-planinec" do 16. leta starosti, iz zvišane članarine (pri pionirjih na 10, pri mladincih na 15 dinarjev) pa bodo plačevali referenta, ki se bo na PZS ukvarjal izključno z mladino.
Poslej bodo orientacijska tekmovanja porazdeljena v Sloveniji na štiri področja, republiško tekmovanje pa bo od 17. do 19. septembra.

A. PURG

Kljub plazovom intenzivna plezarija
Muhasto aprilsko vreme z dežjem in sodro v višjih legah ni motilo prizadevnih celjskih alpinistov in pripravnikov, kar 20 se jih je z vnemo lotilo sobotne delovne akcije na Okrešlju. V zgodnjih jutranjih urah je zaropotala tovorna žičnica, s katero so ves dan prevažali obilico opreme, hrane in pijač na Frischaufov dom, kamor se bo iz doma v Logarski dolini preselila kompletna oskrbniška ekipa skupaj z upravnikom, ko bo Okrešelj spet nared za sezonske planince in turiste. Dom v Logarski dolini bodo namreč planinci zelo verjetno izgubili, toda o tem poročamo na drugem mestu.
Prosti čas so alpinisti izkoristili za vzpone, čeprav so v stenah okoli Okrešlja - razen v Mrzli gori, ki je že dalj časa kopna - ves dan kot za stavo drseli plazovi. Celjani so poleg delovne akcije skupno opravili še deset vzponov v Mrzli gori in Turški gori, med katerimi se je "rodila" celo prvenstvena smer: naveza Lesjak - Knez je preplezala v Mrzli gori novo smer, imenovano Y. Težavnosti med IV in V + A1 - 400 m visoko steno sta zmogla v sedmih urah.
V sobi GRS na Okrešlju so bili tokrat tudi člani letošnje odprave v Kavkaz, ki so skupno opravili 18 vzponov.

I. BAJDE

V kuželjski steni že pet smeri
Kuželjska stena, ki so jo leta 1974 (do tega leta je bila v njej preplezana le ena smer) temeljiteje začeli obdelovati alpinisti AO Kozjak iz Maribora, je očitno doživela širšo popularizacijo.
Trem smerem sta se nedavno pridružili še dve novi. Preteklo nedeljo sta namreč v kuželjski steni plezali dve navezi akademskega alpinističnega odseka iz Ljubljane. Tine Mihelič in Marjan Osterman sta preplezala novo smer, ki poteka med jugozahodnim grebenom ter zajedo Marjan - Marko, medtem ko sta njuna tovariša Janez Rupar in Franc Jeromen plezala še nekoliko bolj desno. Višina stene je v tem delu visoka sicer le 120 m (težave v njej pa se gibljejo v mejah četrte stopnje - čas plezanja 2 uri), vendar daje še vedno veliko zanimivih možnosti.
Zaradi ugodnega podnebja bo stena bržkone pripravna tudi za treninge v zgodnji pomladi in pozni jeseni, ko je v višjih legah navadno še veliko snega. Nadmorska višina Kužlja meri namreč komaj 815 m.

I.B.


 

 

 



 

22.04.1976

 Koče odpirajo
V soboto, 24. aprila, bodo odprli planinski dom na Peci in Tičarjev dom na Vršiču. V ponedeljek, - 26. aprila, bodo odprli Aljažev dom v Vratih, medtem ko bodo v torek, 27. aprila, odprli planinski dom v Tamarju.
Samo čez praznike (od 24. aprila do 4. maja) bosta odprti koča pri Triglavskih jezerih in koča pod Bogatinom.

Nova priročnika
Bogatejši smo za koristna priročnika, ki sta izšla pred dnevi. Šolski  center za telesno vzgojo v Ljubljani je založil, izdal in v lastni ofsetni tehniki natisnil priročnik Janeza Berganta. Z zemljevidom in kompasom na pot. Na 106 straneh formata 15 x 21 cm je avtor v desetih poglavjih opisal vse, kar potrebuje planinec, turist, terenec, vojak za gibanje na terenu. Knjižica bo dobrodošla vsakemu, ki se ukvarja z orientacijo, po njej pa bodo lahko segali tudi rezervni vojaški starešine. Za 35 dinarjev je priročnik na voljo v knjigarnah.
S tričetrtletno zamudo smo dočakali tudi vodnik Zlatka Smerketa in Tomislava Duriča -Hrvatsko Zagorje. Priročnik, o katerem smo podrobneje pisali že 3. julija lani, obsega 104 strani, navaja pa trideset najlepših turističnih in planinskih izletov po Hrvatskem Zagorju. Vodnik je v hrvatskosrbskem jeziku izdalo planinsko društvo Ravna gora Varaždin, kjer ga je moč naročiti za 74 dinarjev.

M. C.


PD MARIBOR-MATICA priredi v nedeljo, 25. aprila, izlet po poti: Lipoglav- Sladka gora-Pečica-Boč-lovska koča nad Rogaško Slatino-Rogaška Slatina. Zbirališče ob 6.45 na peronu glavnega kolodvora Povratek z avtobusom. Hoje bo približno 7 ur. Hrana iz nahrbtnika ali v planinskem domu. Izlet bo vodil Jože Dolinšek.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti