Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva februarska nedelja na Vremščici

Izpod Snežnika - Vojko Čeligoj: Tudi 1026 metrov visoka Vremšica je tokratno sončno nedeljo doživela obilen obisk kar nekaj sto planincev, pohodnikov ali slučajnih izletnikov.

Večina je bila iz krajev pod Vremščico, dosti tudi iz osrednje Slovenije pa z naše obale in Trsta.

Gotovo smo si bili vsi edini v tem, da je letos pomlad prehitela zimo in ponudila vsem izjemen dan. Komaj omembe vreden napor je bil resnično bogato poplačan z izjemnim razgledom. Julijci s Triglavom, Kamniške planine, Dolomiti so bili dobro obloženi s kristalnim snegom, na drugi strani pa obsijani že kopni Snežnik, Učka, Slavnik, Brkini, Istra in tržaški zaliv v katerem se popoldansko sonce tako rado okopa.

Obiskovalci so prihajali na Vremščico prav iz vseh smeri. Na vrhu se stikajo številne planinske poti z osrednjo slovensko planinsko potjo pa tudi z novo Magajnovo potjo, ki vodi od rojstne hiše pisateljev bratov Magajne iz Gornjih Vrem in krožno nazaj. Gotovo gre posebna pohvala PD Sežana za solidno označene in vzdrževane poti na Vremščico. Lepo je bilo videti tudi številne družine in šolarje, ki so tako skrbno pritiskali žige na vrhu v svoje Dnevnike mladega planinca morda njihovega prvega osvojenega tisočaka.

Pomembna pridobitev na Vremščici se je zgodila pred tremi leti, ko so domačini na robu vzhodnega grebena obnovili majhno srednjeveško cerkvico posvečeno sv. Urbanu zavetniku vinske trte in vinarjev. Verjetno gre prav temu svetniku zahvala, da so se pod Vremščico še ohranile trte in njeno znamenito vino vremščina. Obnovitev cerkvice so pod skrbnim vodstvom Zavoda z varovanje kulturne dediščine v Novi Gorici so v nekaj letih uspešno opravili domačini izpod Vremščice pod vostvom župnika Vida Premrla in je res vredna ogleda. V stene cerkve so vrgadili številne kamnite detalje, ki so vsak zase dragocen element. Tako nad vhodom beremo v posvetilu tudi kronogram z letnico obnovitve cerkvice, ime svetnika, tu je kamnita puščica za denarne prispevke z vgranim zvončkom, ki se vedno oglasi, ko naj udari podarjeni kovanec. Številni kamniti okraski na zunanjosti in v notranjosti cerke so večinoma izpod kamnoseškega dleta župnika Premrla in pričajo o posebni ljubezni pobudnika obnovitve cerkvice. Pri zbiranju dokumentacije cerkvice je bil v veliko pomoč tudi umetnotni zgodovinar prof. Božo Premrl. Znani planinski fotograf Ciril Velkovrh pa je v seriji popotnih razgrednic iz niza Po slovenski planinski poti pripravil za cerkvico še dve barvni razglednici. Ob takih prilikah, kot je bila pretekla sončna nedelja, pride cerkvico odpreti njen oskrbnik Marjan Purkeljc iz Dolnje Košane in rad pove marsikaj zanimivega o njej in njeni gradji.

Vojko Čeligoj

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti