Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prebrali smo: ČEZ ROB

Leposlovni prvenec Vladimirja Habjana, ki ga je pred kratkim izdala Planinska založba, predstavlja lepo popestritev na domačem knjižnem trgu, saj je na področju planinskega pripovedništva vladala že precejšnja suša.

V notranjosti najdemo petnajst zgodb, ki jih ne moremo navleči na eno kopito, saj so si med seboj zelo različne. Tako kot z gora, tudi iz njih vrejo čustva veselja, žalosti, ljubezni, smeha in obupa. Napačno bi sklepal po njenem naslovu, kdor misli, da bo v njej našel le opise dejanj, pri katerih se človek preceni in naredi fizično ali metaforično korak preveč, kar v gorah rado nagne tehtnico sreče na slabo stran.
Zgodbe so enostavno povabilo v hribe, bralcu šepnejo na uho, naj vsaj občasno zapusti dolino in vsakdanje skrbi ter si vzame čas tudi za vedno bolj pozabljene človeške vrline, kot so prijateljstvo, zaupanje in pomoč sočloveku.
Avtor pripovedi večinoma piše v prvi, nekaj tudi v tretji osebi ter s tem bralcu vzbuja vprašanje, če gre za osebno ali fiktivno izkušnjo. Odgovora ne dobimo, ker to ni piščev namen, zato tudi ne izvemo, ali so se dogodki, opisani brez dodatnega moraliziranja, v resnici zgodili. Važno je le, da nosijo v sebi sporočilo v katerem se skriva odgovor na vprašanje, kaj ljudi žene v ta lep in včasih neusmiljen gorski svet. Kdor ima odgovor na to v sebi, mu bo ta knjiga sama našla mesto na domači polici planinskega čtiva.
Vsako od zgodb popestrijo risbe, ki jih je k opremi knjige prispeval priznani alpinist in akademski slikar Danilo Cedilnik-Den, kar ji daje posebno estetsko vrednost.
Knjiga je osma po vrsti v zbirki Med gorskimi reševalci, avtor pa jo je posvetil trem svojim prijateljem, alpinistom in gorskim reševalcem, ki so v gorah našli svoj zadnji mir.

Dušan Škodič
 

Planinska založba


V prednaročilu do 31. marca 2011
bo knjiga na voljo po ceni 14 €,
nato 16,90 €.

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti