Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 13.04.1976

Večer - Inko Bajde: Naši drugič na Trisul.

Naši drugič na Trisul


DESETČLANSKA JUGOSLOVANSKA ODPRAVA JE DANES DOPOLDNE ODPOTOVALA Z BRNIŠKEGA LETALIŠČA V INDIJO - V HIMALAJI BO POSKUŠALA OSVOJITI 7120 METROV VISOKI VRH TRISUL


V našem tisku smo že nekajkrat napovedali letošnjo himalajsko odpravo, katere cilj je zahodna stran Trisula v Garhwal Himalaji - Indija. Desetčlanska odprava, ki jo sestavljajo vodja Tone Sazonov -Tonač, Zvone Andrejčič, Andrej Grasseli, Jože Hočevar, Janez Kalan, Štefan Marenče, Vanja Matijevec, Borut Pire, Slavko Švegelj in Marko Jurečič, je krenila na pot danes ob 10. uri z brniškega letališča. Prek Frankfurta so z letalom odpotovali v New Delhi, odkoder bodo nadaljevalipot z vlakom in kamioni do vasi Chamoli. Naprej bodo pešačili, in sicer po dolini Nandakini — vse do vznožja zahodne stene Trisula.

Trisul I leži v Garhwal Himalaji in je visok 7120 m. Prvič je bil osvojen že leta 1907 in je vse do leta 1928 veljal za najvišji osvojeni vrh na svetu. Nanj so prvi stopili Anglež Longstaff in dva italijanska vodnika. Vrh so osvojili s severne strani. Kasneje se je na Trisul zvrstilo še več odprav - vse so se spoprijele z goro le s severne strani. Leta 1960 so prvič prišli k Trisulu tudi Jugoslovani in ga naskočili z juga. Uspelo jim je na Trisulu III in II, medtem ko jim je za sklepni naskok najvišjega vrha zaradi slabega vremena zmanjkalo časa. Že ob pristopu h gori so si člani prve himalajske odprave ogledali tudi zahodna pobočja pregrade Trisulov, vendar se jim je zdela zahodna stena glede na njihovo opremljenost že takrat nepremagljiva.
Tako se bo po več kot 15 letih z 2500 m visokim zahodnim zidom Trisulov poskušala spoprijeti naša druga odprava k tej gori. Stroški letošnje odprave bodo znašali blizu 300.000 dinarjev — denar so zbrali s pomočjo delovnih organizacij in društev ter s samoprispevkom. Odpravo je organiziralo planinsko društvo Ljubljana-matica, njen pokrovitelj pa je Salonit Anhovo, po katerem se bo tudi imenovala smer — v kolikor bo odprava uspešna. V steni načrtujejo štiri višinska taborišča; poimenovali jih bodo po delovnih organizacijah oziroma planinskih društvih, ki so prispevala največji delež za odpravo; ti so: PD Ljubljana-matica, Alpina Žiri, Smelt Ljubljana in Medex.

Odpravi kličemo srečno!

I. BAJDE


 

  13.04.1976

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti