Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska Planja

Nejc Kurinčič: V petek in soboto, 28. in 29. januarja 2011, sva z bratom Rokom preplezala SZ steno Planje v kombinaciji Katarze in Mansarde.

Najin namen je bila zimska ponovitev Mansarde v Planji. Na pomolu sredi stene sva načrtovala bivak in nato sestop preko Kriških podov v Zadnjico.

Vznožje stene sva dosegla še v jutranjem mraku, zato sva pomotoma vstopila v Katarzo. Da nisva v Mansardi sva se zavedla že po prvem raztežaju, a sva s plezanjem nadaljevala. Razmere so bile zimske, v sponjem delu stene nisva našla nobenega klina. Bivakirala sva na polici pod streho, kjer se Katarza stika s smerjo Steber.

Naslednji dan sva dosegla pomol in nadaljevala po mansardini zajedi, ki je bila zabita s snegom. Odločila sva se za Direktno varianto. Največ težav nama je povzročal zadnji raztežaj pred izstopno prečko, saj je bil popolnoma suh. Previsno zajedo sem zmogel šele v petem poiskusu. Izstopno prečnico sva zato dosegla šele v mraku.

Zaradi teme in megle sva se varovala še celoten greben do vrha Planje, ki sva ga obšla po desni. Nato se je megla tako zgostila, da nisva našla prehoda na sedlo med Planjo in Razorjem. Ker nisva hotela tvegati, sva se odločila za ponovno biakiranje. Bivak je bil res neprijeten, saj sva nekje na poti izgubila gorilnik. Za nameček pa si pred spanjem zaradi utrujenosti nisem nadel rokavic, kar me je stalo lažjih omrzlin prstov.

V nedeljo sva opravila spust po vrvi s snežno gobo, v megli pritavala do Kriških podov, kjer sva se za silo naspala in nato odšla v dolino.

Nejc Kurinčič

Primorske stene: SZ steno Planje


 

 

 

Zajeda v zgornjem delu


Izstopna prečnica že v mraku

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

5 komentarjev na članku "Zimska Planja"

Igor Zlodej,

Bravo fanta, tako se to dela.


Jože Dakskobler,

Bravo Fanta, to je res samo za kerlce, čestitke:)


Miha Jemec,

Super, čestitke!!!


Milan Velikonja,

Čestitke fantoma za vzpon, ki je bil opravljen v duhu plezalcev osemdesetih let.

Milan


Avgust Robnik,

Samo za čvrste,bravo!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti