Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlati cepin Martini Čufar

Gorenjski glas, šport: Planinska zveza Slovenije je podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2010.

Domžale – Kulturni dom Franca Bernika je minuli četrtek gostil smetano slovenskega alpinizma in športnega plezanja, saj sta slavnostno prireditev letos prvič organizirali obe pristojni komisiji pri Planinski zvezi Slovenije. Po lanskem slavju štajerskih alpinistov so bili letos v ospredju tudi Gorenjci, ki so kljub hudi konkurenci nase opozorili z nekaj vrhunskimi rezultati.
 
Kot je povedal Miha Habjan, načelnik komisije za alpinizem PZS, so bili alpinistični vzponi v minulem letu precej izenačeni, a dvomov o najboljših ni bilo. Priznanje za najuspešnejšega alpinista je prejel Andrej Grmovšek iz Maribora, najuspešnejša alpinistka leta 2010 pa je postala Martina Čufar (AO Mojstrana), ki je po podelitvi za Gorenjski glas povedala: »Priznanje me je presenetilo, saj sem se po tečaju za pripravnico pri dvanajstih letih posvetila športnemu plezanju, je pa res, da sva s fantom v zadnjem času preplezala veliko dolgih sten, kjer sem občasno tudi morala poprijeti za cepin in si nadeti dereze. A snega, ledu in mraza ne maram, tako da sebe nimam za alpinistko. V minulem letu mi bo v spominu najbolj ostal trud, ki sem ga vložila v steno El Capitan, in to, da zaradi slabega vremena veliko smeri nisem mogla preplezati, a to je pač del tega športa.« Za nekaj časa se bo Martina od plezanja nekoliko oddaljila, saj poleti pričakuje naraščaj.
 
Priznanje za najperspektivnejšega alpinista je šlo v roke Matica Obida iz Nove Gorice, med prejemniki osmih priznanj za perspektivne dosežke pa sta bila tudi Tadej Krišelj iz AO Kamnik in Nejc Marčič iz AO Radovljica.
 
Čeprav je bila minula sezona za športne plezalce statistično gledano nekoliko slabša od prejšnjih, pa razlogov za veselje kljub vsemu ni manjkalo in tudi Tomo Česen jo ocenjuje kot zelo uspešno. Naši športni plezalci so se lani med deseterico na največjih tekmovanjih uvrstili 46-krat, medalje pa osvojili devetkrat. Najuspešnejša športna plezalka je postala Mina Markovič, pri moških pa si je naziv najboljšega v lanskem leti zaslužil Klemen Bečan, ki slovenski vrh kroji že zadnjih nekaj let. Višek sezone je dosegel s srebrno medaljo v kombinaciji na evropskem prvenstvu, v svetovnem pokalu pa je kot eden redkih okusil finale v obeh disciplinah. Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih tekmovališčih so od Gorenjcev prejeli tudi Natalija Gros, Domen Škofic in Maja Vidmar, ki je kot prva Slovenka in ena redkih v svetu uspela na pogled preplezati smer z oceno 8b

 

Jasna Paladin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti