Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kandersteg 2011

PZS: Srečanje lednih plezalcev - poročilo Dejana Korena


"Tudi letos sem se udeležil festivala lednih plezalcev v švicarskemu Kanderstegu (7. - 9. januar 2011). Z menoj je šla še Stanka Vidmar," je zapisal Dejan Koren (oba AO Vipava).

V petek še pravočasno prideva v Švico in takoj opaziva, da je temperatura zraka za kakih 20 °C večja od lanske. A se ne damo kar tako, zato se takoj zapodiva v navidez lepo narejen slap za vasjo (Stoferroute, II, WI6, 150 m). Opere naju do kosti, ne pomaga niti trislojni gore-tex, ampak uživava in še pred mrakom sva na toplem. Sledi še zares zanimivo predavanje dobro uigranih bratov Simona in Samuela Anthamatten s pravim naslovom "Small Climbers, Big Mountains".

Drugi dan, v soboto, s Klemnom Premrlom (AO Tržič) zastopava barve naše domovine na tekmi v drytoolingu. Oba se prebijeva do polfinala, letos se obema zdi, da so vsi sodelujoči (preko 70 fantov in ok. 30 deklet) precej bolj na trenirani kot lansko leto in za preboj naprej ne zadostuje le vrh kvalifikacjiske smeri, potreben je tudi soliden čas. Dan se odvija v znamenju druženja, tekme, testiranj nove opreme (Blac Diamond, Petzl, La Sportiva ...), odličnega predavanja bratov Oliverja in Nicolasa Favresseta  in večernega finala ice/drytooling tekme pod žarometi. 

Tretji dan, v nedeljo, na temperaturnem nivoju nič novega, a vseeno greva plezat. Tako kot prvi dan naju spet opere, da je veselje, a vseeno preplezava lepo klasiko (Blou Magic, IV, WI5+, 180 m)  ... zato se ta dan odločiva, da jo naslednjega dne pobriševa od tod proti Franciji.

Po takem festivalu (sploh nabito polna z dogajanji je bila sobota) se človeku, ki so mu take stvari blizu in ki rad pleza led, zazdi, da je greh zamuditi take prireditve, ki so načrtovane na tako profesionalnem nivoju in potem (kljub zelo visokim temepraturam in neugodnim vremenom) odlično izpeljane.  Seveda, tu je treba poudariti, da za vsem tem stojijo gigantje vrhunske alpinistične opreme, kar se sredstev in opreme tiče: Petzl, Black Diamond in sama turistična vas Kandersteg ...

Skratka, četudi nam je ta termin, ko se je v Švici odvijal festival, vreme zelo zagodlo, je bilo kljub mokroti lepo - ter zagotovo, če nama bo časovno dovoljevalo, se prihodnje leto zopet vidimo.

V tem času sva preplezala
:
1. dan, 7. 1. 2011: Stoferroute (II, WI6, 150 m)
2. dan, 8. 1. 2011: nastopil na tekmi v okviru festivala, končal v polfinalu na 13. mestu (ok. 75 tekmovalcev)
3. dan, 9. 1. 2011: Blou Magic (IV, WI5+, 180 m)

Finančno poročilo: cestnine  (54 €), avtovlak (67 CHF), gorivo (130 €), nočitev, hrana  (240 €) = skupaj 424 €  in  67 CHF

Dejan Koren (AO Vipava)


* Opomba ur.: Dejanovo navezo je finančno podprla tudi Komisija za alpinizem PZS, ki je decembra 2010 odprla razpis za Srečanje lednih plezalcev v Kanderstegu 2011 s podporo dveh navez.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti