Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Luknja na markirani poti

Planinski glas: Med gričami Male planine, na markirani poti, kjer je med drugim potekalo svetovno prvenstvo v gorskih tekih, je pod snegom zazijala za ljudi in živino nevarna luknja.

Po opozorilu domžalskih planincev in alpinistov, ki so med kondicijskim pohodom povsem nehote naleteli na odprtino, ki jo je delno zakrival sneg, smo si ogledali to delo narave.

Luknja se nahaja nasproti Jarškega doma, v žlebu nad rezervoarjem. Odprtina, ki je nastala v skali in jo je do konca izdolblo močno deževje, je ravno prav velika, da bi malo bolj suh človek lahko padel vanjo. Reševanje iz nje pa bi bilo zagotovo precej komplicirano, sploh pa če bi bil tisti, ki bi padel vanjo, sam. Globoka je približno tri metre in verjetno pod gruščem tiči še kakšna skrivnost, ki jo zakraselo področje skriva. Odprtino smo po ogledu na novo zadelali z deskami in leseno ploščo, ki so jo že prej namestili domžalski planinci. Vse skupaj pa prekrili s snegom in poteptali. Mesto označujeta dva prekrižana kola.

Poleg številnih vrtač je na Mali planini znana predvsem Sandijeva jama. Vanjo so pastirji, še predno je bila Planina dostopna po cesti, metali ostanke, poginule živali in verjetno še kaj. Pozneje so vhod, ki vodi skozi začetno brezno, zasuli. Jamarji so tudi že pozabili, kje je ta jama, a najstarejši pastirji še pomnijo ... Morda pa nova odprtina, za katero ureditev in zavarovanje bo poskrbela pašna skupnost v sodelovanju z urejevalcem poti, skriva še kakšen jamski primerek.

Boris Štupar

Luknja je pokrita z deskami in ploščo ter zametana s snegom

Označeno nevarno mesto

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti