Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Slivniški svizci

SiOL - Manca Čujež: ... so na 22. državnem tekmovanju Mladina in gore 15. januarja 2011 v Gorici pri Slivnici pometli s konkurenco in že drugič zapored postali državni prvaki v gorniškem znanju.

V Gorici pri Slivnici se je na 22. državnem tekmovanju Mladina in gore pomerilo 26 najboljših skupin mladih planincev iz vse Slovenije, ki so se najbolj izkazale na regijskih tekmovanjih 6. novembra 2010. Tekmovanje Mladina in gore vedno organizira Mladinska komisija PZS, soorganizatorja sta bila letos Planinsko društvo (PD) Slivnica pri Celju in OŠ Slivnica pri Celju. Soorganizatorja sta bila še Zavod za šport RS Planica in Ministrstvo RS za šolstvo in šport.

Slavnostni začetek tekmovanja sta s slovensko in planinsko himno pričarala Mladinski pevski zbor OŠ Slivnica pri Celju in vokalna skupina Kresnice, domači majhni in veliki planinci pa so zbrane od srca nasmejali s hudomušno igrico o dogajanju in vzdušju v planinskem taboru, ki je prijetno povezovala celotno tekmovanje. Mlade nadobudneže so v imenu organizatorjev pozdravili predsednik PD Slivnica pri Celju Matej Planko, predsednik Mladinske komisije PZS Rok Kovšca in ravnateljica OŠ Slivnica pri Celju Marjeta Košak, uspešno tekmovanje, sproščeno druženje in varen korak pa so jim zaželeli še avtor dodatnega gradiva o glasbi v gorah Uroš Kuzman, vodja tekmovanja Brigita Čeh in predstavnica Občine Šentjur Judita Šarlah Methans.

A izzivov željni tekmovalci so že nestrpno pričakovali teste, da bi pokazali znanje, ki so ga vse leto pridno nabirali v planinskih krožkih in na pohodih. Državno tekmovanje Mladina in gore je bilo tokrat v znamenju glasbe, saj so morali mladi planinci poleg znanja iz Planinske šole pokazati svojo domiselnost in znanje tudi o glasbi v gorah in besedilih pesmi z zgoščenke Mladinske komisije PZS Greva pod objem gora. Med ocenjevanjem odgovorov na zahtevna vprašanja in posvetom mentorjem so se tekmovalci zabavali ob bansih in predavanju o trekingu v Nepalu, a z mislimi že premlevali, kdo se bo uvrstil v finalni del tekmovanja.

Veliki met je uspel sedmerici in za naslov državnih prvakov so se potegovale ekipe: Zabavno je biti zelen (OŠ Trzin, PD Onger Trzin), Slivniški svizci (OŠ Slivnica pri Celju, PD Slivnica pri Celju), Houčki jejži (OŠ D. F. Hoče, PD Fram), Bergmandlci (OŠ Idrija, MO PD Idrija), Božje štenge (OŠ Ruše, PD Ruše), Čvapčiči (OŠ Beltinci, PD Matica Murska Sobota) in Žlikrofi (OŠ Idrija, MO PD Idrija).

Povezovalec Blaž Lesnik je krmaril med skoncentriranimi tekmovalci, ki so morali pokazati tako teoretično kot praktično gorniško znanje – od letnice začetka izdajanja Planinskega vestnika do prikaza zaustavljanja s cepinom z derezami na nogah in še marsikaj vmes. Koliko znanja v mladih glavah! Domačini Slivniški svizci so si v napetem finalu prislužili že drugo zaporedno zmago in s tem udeležbo na planinskem taboru v Bavšici, na drugem mestu so se veselile Božje štenge, tretje pa je pripadlo Houčkim jejžom, ki so se prav tako ovenčali s pokali in medaljami, preostali so prejeli priznanja, prav vsakemu tekmovalcu pa so roko stisnili predsednik PZS Bojan Rotovnik, vodja tekmovanja Brigita Čeh in predsednik MK PZS Rok Kovšca.

Zmagovalci Neža Mastnak, Jakob Škornik, Janez Palčnik in Tim Novak so žareli od veselja – povsem upravičeno, saj so že drugo leto zapored pokazali, da so v gorniškem znanju nepremagljivi. "Občutki so fenomenalni, saj že druge zmage nismo pričakovali. Odlično je, da smo zmagali, saj smo se veliko pripravljali in vse priprave so se obrestovale. Največ smo se učili doma in se tudi dobili z mentorico, obiskali smo tudi Slovenski planinski muzej v Mojstrani in predelali zadnje številke Planinskega vestnika," so takoj po razglasitvi strnili svoje prve vtise.

Tudi njuni mentorici Nuša Verdev in Nina Gradič, sicer članici organizacijske zasedbe, nista skrivali veselja: "Ob zmagi Slivniških svizcev se veselimo prav vsi. Njihova zmaga je le potrditev vsega našega dela. Ni ga bilo malo, tega nikoli ni, in včasih se posreči, da je vse to poplačano tudi tako. A najpomembneje je, da nam je bilo tako pri organizaciji tekmovanja kot pri pripravah lepo, vsaj večino časa, in da smo vsi čutili, da delamo za isto stvar in smo znali združiti moči. Ob intenzivnih pripravah s tekmovalci pa ne smemo pozabiti, da so to mladi planinci, ki so v planinskih vrstah že več let in tudi izhajajo iz družin, ki so jim gore blizu."

Med odmoroma v finalu je Uroš Kuzman razglasili tudi zmagovalca glasbenega natečaja: nov planinski hit bo postala pesem Z roko v roki idrijskih planincev, ki jo bo mogoče slišati v oddaji Doživetja sveta na Radiu Ognjišče.

Za popotnico ob vrnitvi v domače kraje je predsednik PZS Bojan Rotovnik vsem skupaj zaželel, da bi jim naučeno znanje čim bolje služilo za varnejše in doživetij polno obiskovanje gora in da se v prihodnje čim večkrat uresniči misel iz naslova dodatnega gradiva letošnjega tekmovanja: Greva skupaj pod objem gora!

Besedilo in fotografije: Manca Čujež  

 

SLOVENIJA: 16.01.11, 13:10

 


Glasbeni natečaj Mladina in gore 2011
Prispelo je pet pesmi ... Največ glasov občinstva je dobila pesem Z roko v roki učencev OŠ Idrija

Tabela pesmi s povezavami na zvočni zapis in besedilo


  

 

 

Veliko fotografij je še na PD Slivnica pri Celju

 

 

Kategorije:
Novosti MLA SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti