Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lanež - Raduha

Šaleški AO: Prvi prost vikend v januarju smo se s tečajniki alpinistične šole ŠAO-2010/11 odpravili na Grohat na spoznavanje osnov zimske tehnike.

V soboto smo med tem, ko so Koroški GRS reševalci imeli vaje na Grohatu, mi opravili zimski pristop na vrh Rahude (2062 m), nato so se naši tečajniki v različnih delavnicah spoznavali z osnovami zimske tehnike.

Ta dan smo imeli pestre razmere. Najprej zatišje na planini in dežne kaplje, nato nekaj sapic in gnil sneg, kasneje na vrhu pa veliko črno "streho" tik na glavami in podivjane sunke vetra pod njo. Res ni vedno lepo in prijetno, prav pa je, da tečajniki potipajo tudi to plat narave. Delo je kljub manj ugodnim razmeram potekalo tekoče vse do popoldneva, ko smo sestopili nazaj do GRS koče.

Naslednji dan je bilo v načrtu plezanje lažje grape, ter v nadaljevanju razne delavnice. Razmere tega dne so bile nekaj povsem drugega. Napol pomrznjen sneg je kljub njegovem pomanjkanju vlil upanja na ugodne razmere v grapah. Tečajniki so v nekaj skupinah vsi varno zlezli na vrh, kjer nas je pričakalo obljubljeno sonce. Občasne sapice vetra niso mogle skaliti prijetnega vzdušja na nedeljskih delavnicah. Zadovoljni smo popoldan sestopili in zaključili uspešen delovni vikend.

Za tiste, ki so bili prvič na terenu v takšnih razmerah, je bilo prikazanega in doživetega relativno veliko. Upamo, da so si večino osnov zimske trehnike tudi zapomnili. Seveda pa brez vaj in lastnega treninga ne bo uspeha. V kar pa ni dvomiti, saj so prisotni kljub mrazu, na delavnicah lepo sodelovali in pokazali resnično zanimanje za predstavljene teme.

Mijo Kovačevič 

 

Na avtorjevi strani je še veliko već fotografij

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti