Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z vislic snet

Jutro (1925) - Izpod Krvavca

Madžarska stotnija se je nastanila v Poženku poleg gorenjskih Cerkelj. Vse hiše so bile polne nadležnih feketov, meketov in nemtudumov. Gospodinja bi ne bila več gospodarica svojega imetja, da ji ni pomagala iz marsikatere zadrege njena prirojena gorenjska nrav; deklet ni bilo treba svariti pred nadležnimi tujci, ker Gorenjka ne rabi temnih obrazov, črni lasje so ji pa naravnost ogabni, četudi bi bili navaljeni v mikavne kodre. Marsikateri otrok se je seznanil v domači hiši z milino konjskih ostrog, če mu je obraz količkaj zašel v nepravilne poteze.
Moških ni bilo doma, zato si je očka Jagoščev Tine, tam gori od Sv. Lenarta nad Šenturško goro, prilaščal nekake predpravice, da malo zaboka po vseh okoliških vaseh. 

Poženik leži v vznožju njegovega planinskega kraljestva, prva in zadnja postaja, ki ni malokdaj izčrpala sile njegovim slabotnim nogam in ga položila v kakršno koli posteljo, ki bi mu sicer v normalnem stanju gotovo ne ugajala.
Tako se je nekega dne zavlekel v Haluparjevo šupo, kjer naj bi mu sveži zrak izblinil vplive toli zaželjene pijače.
Pod vojaško suknjo se pa marsikdaj ne skriva prav junaško srce, ne plemenita lastnost. Uzrši onemoglo telo, ležeče v postelji, se loti madžarski junak hlačnih žepov spečega Tineta, da bi preiskal vsebino njegove listnice. V spanju začuti Tinče, da se vrši nekaj nepravilnega z njegovo osebo, zbere svoje sile in se postavi v bran nepoklicanemu revizorju. Debela pest ga buti po glavi, da se zvrne na zobe v mehko steljo. Udarec mu je bil dobrodošel, ker mu je pretresel možgane in ga trenutno streznil. Začel se je boj na življenje in smrt. Kot ris se mu zagrize Madžar za vrat, dočim ga močne roke tišče v steljo. Še par trenutkov in Tine, oče šesterih otrok, bi se bil zadušil. V skrajni sili izpuli iz žepa svoj nožiček in ga zasadi Madžaru v trebuh. Grozno rjoveč se zvali vojaška zver raz Tineta. Krik privabi trume vojaštva, ki plane po nesrečni žrtvi ter jo znova pobije na tla.
Protokol je bil takoj gotov. Tine Jagoščev je napadel spečega vojaka in ga nameraval oropati. Znan je kot nasilen kričač, delamrzen pijanec, brez premoženja, politično nevaren vohun.

Vsega spraskanega, navaljenega, kot bi ga sneli ravno s križa, ga prižene močna madžarska eskorta v Cerklje. Bliskoma se raznese novica, da bo Tine kot nevaren vohun obešen. Zasmilil se mi je naš dobri, pošteni Tine, naš gorski vodnik, kralj Podkorenske planine ob Krvavcu, gostoljubni pastir stoterih ovac gori s Košutne, dobri gospodar z Jagošč itd. Pohitel sem k županovi kašči, kjer mi je uboga žrtev ostudnega madžaronstva razložila ves dogodek. K sreči sem imel v hiši češkega vojaškega komandanta in češkega zdravnika, ki sta mi šla na roko in preiskala oba ranjenca, ugotovila možnosti Tinetovih trditev in izposlovala, da smo Tineta iztrgali vojaškim krempljem in ga izročili civilnemu sodišču. Za vse svoje posredovanje sem moral prevzeti osebno odgovornost, tako da sem prišel še jaz v nemilost Madžarov. Z nasajenimi bajoneti so spremili Tineta v Kranj, kjer je sodnik prečital naše izjave in ugotovitve, nakar ga je takoj izpustil.

V Podkorenu poleg Krvavca najdeš Tineta še danes kot kralja planin, ob otvoritvi koče na Krvavcu dne 6. septembra ga lahko vprašaš, kako se je izzibal z vislic. V njem, ki bo najbolj kričaje govoril in vlekel med govorom hlače spod trebuha, spoznaš onega dobrega, vedno veselega, včasih malce sitnega, pa vendar dobrovoljnega planinskega poštenjaka, Jagoščevega Tineta, snetega z vislic.
Če hočeš v Medvedjo jamo v Mokrici, se oglasi v Podkorenu poleg Krvavca, ravnaj se po njegovih navodilih in užitek ti gotovo ne izostane.  

J. L.


(Podkorenska planina ob Krvavcu – planina Koren; avtor članka je Josip Lapajne, šolski upravitelj v Cerkljah, znan tudi po tem, da se je skupaj z bratom Franom, ljubljanskim tiskarjem, zavzemal za gradnjo planinskega doma na Krvavcu.)
 

Jutro, št. 192, letnik VI, četrtek, 20. avgust 1925, stran 3, članek Z vislic snet (zgodba izpod Krvavca)


Planinski vestnik 1928

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti