Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za vedno je odšla

na pot ... Iva Šubelj - Kramar, iz domače hiše v Njegovo hišo!
Kamniške novice: Ivi Šubelj Kramar v spomin in slovo 

Ljubila je naravo, ljubila vse, kar je bilo povezano z domačo kulturno dediščino. Velika planina ne bi bila to, če ne bi nosila pečata Ivinega dela pri Preskarci … Ne bomo pozabili dela in razdajanja pri Budnarjevi hiši v Palovčah, kjer je obiskovalcem prikazovala običaje in izdelke, v Beli, v Špitaliču, kjer smo bili še pred nedavnim priča njenega zadnjega podviga- obnovitve kozolca-toplarja in razstave pletarskih izdelkov …

Hvala Ti, Iva, za vse, kar bodo znali prav ceniti mogoče še zanamci. Cvetje, ki si ga ljubila in oblikovala v šopke, ki smo si jih ogledali na Tvoji razstavi, bo ostalo v spominu, Ti pa si odšla od nas v hladni zimi, ki riše na šipe ledene rože, kot je led okrog našega srca ob novici, da si odšla.
Hvala Ti za vse !

Helena Plahuta
Januar 2011


Ivi Šubelj Kramar v spomin in slovo

Kamniške novice - Primož Hieng: Kamnik – Včeraj, v torek, 4. januarja 2011, je umrla Iva Šubelj Kramar, ki smo jo poznali kot skrbno upraviteljico Budnarjeve muzejske hiše v Zg. Palovčah in Preskarjeve pastirske bajte na Veliki planini. Kljub hudi bolezni je v Beli nad Motnikom odkrila svoj raj na zemlji, ki mu je počasi dodajala del svoje duše. Žal popolne obnove ni dočakala.
Šubelj Kramarjeva je bila ena pomembnejših bojevnic pri ohranjanju in oživljanju naše kulturne dediščine, predvsem na področju stavbarstva in arhitekture, kjer je pustila pomemben osebni in poklicni pečat.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je med drugim prevzela upravljanju Budnarjeve muzejske hiše, ki ji je vdihnila novo življenje in ji dodala številne programe, povezane z življenjem na deželi. Bila je, kot so zapisali nekateri, muzejska kustosinja in odlična gospodinja hkrati, saj je znala z zanimivimi programi in razstavami pričarati nekdanje čase ne le s predmeti in fotografijami temveč tudi v kulinariki podeželja. Številni obiskovalci so z leti vse bolj spoznavali Budnarjevo muzejsko hišo, ki je postala pomemben turistični in muzejski objekt kamniške občine.

Bolezen ji je grenila življenje kar dolga leta, a je skoraj verjela v čudeže. Z izredno močjo in voljo je premagovala vse težave, seveda ob podpori družine, še posebej prizadevnega moža Mira. Ko se je odločila, da bo vodenje in upravljanje Budnarjeve domačije prepustila mlajšim, si je v Beli nad Motnikom, v samo njenem Nadlisniku, poiskala novo, prav njeno domačijo. Počasi je obnavljala, tudi v skladu z vsemi predpisi varstva dediščine, tisto, kar so nekoč uživali naši predniki. Dokončne obnove njene dediščine žal nismo dočakali.

Njeno Belo in njen Nadlisnik, predvsem pa njeno srčno prizadevanje po ohranjanju vsega starega in dobrega, smo imeli priložnost spoznati septembra lani, ko nas je spet prevzel njen smeh, ko je njena dobra volja, kljub hudi bolezni, vsem nam vplivala upanje, da se še ne bo poslovila tako kmalu.

Včeraj se je poslovila za vedno.

Draga Iva, radi smo te imeli in ohranili te bomo v najlepšem spominu. Veliko si nam dala, prav tako tudi Kamniku ter domačinom v Zg. in Sp. Palovčah ter v svoji Beli, ki te bo zdaj močno pogrešal.

Primož Hieng

G-L/Slovenske novice (2006): V bajti, kjer se čas ustavi   

 


 05.01.2011


Iva Šubelj - Kramar pred Preskarjevo bajto na Veliki planini

Foto: Janez Medvešek

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti