Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 29.12.10

Južna Španija, okolica Rima, Turčija, ... ter Božična poč

V pregledu težjih vzponov zadnjega tedna za uvod omenimo edinega domačega, Peter Mrak je v Mišji peči ponovil Tretje tisočletje (8a). Več se je dogajalo v tujini, saj se je v "južne kraje" odpravilo kar nekaj slovenskih plezalcev. Lepo serijo je v znanem španskem plezališču Siurana, kjer se med drugimi nahaja tudi najbolj priljubljena devetka na svetu La Rambla (9a+), opravil Miha Hribar. Ponovil je Anabolico (8a), Memorias de una sepia (8a) in La cara que no miente (8a+). Iz Siurane omenimo še vzpon Mihe Jarma, Berrio cabrero (7b+, NP). Dobro je šlo tudi Timu Unuku v Sperlongi južno od Rima, preplezal je Do it (8a+) in Le danza dei cavalieri (8a).

V Turčiji v Antaliji je Borut Rus plezal do 7b na pogled, v Turčiji v Bafa Lake pa vztrajajo tudi nekateri balvanski plezalci. Urh Čehovin in Jernej Kruder sta dobrim vzponom, ki smo jih omenili v zadnjih PN, dodala še nekaj. Čehovin je ob dveh 7C+ ponovil Broken dreams (8A+), Jernej Kruder pa je med drugim preplezal boulderja 23 (8A) in Russian secret boulder (8A).

Za uspešno izvedbo težkih gibov na balvanih pa ni nujno treba na jug. Paul Robinson (slika levo) je v povsem zimskem Fontu pri Parizu med drugim ponovil dve 8B+, Guillaume Glairon Mondet pa je v Chironicu v Švici me drugim na flash ponovil La Soucoupe (8a+, flash). Slike s snegom pokritih balvanov, še bolj pa video plezanja zgoraj brez, so zelo nazorne …

Sachi Amma, 21 letni japonski plezalec, ki je zadnja tri leta v vrhu tekmovalnega plezanja, je v Oliani ponovil Sharmino smer Papichulo (9a+, 45 m). Potreboval je štiri dni, zanimivo pa je, da se do sedaj praktično ni ukvarjal s plezanjem težkih smeri. Več.

Takole (slika levo) pa je bila na praznični dan videti Božična poč (Christmas Crack - HS, 4b) v angleškem plezališču Stanage. Gre za 20 letno tradicijo, ne glede na vreme. Letos je bilo snega nekoliko manj kot običajno, zato pa je bilo je »nekoliko« mraz, okoli -8 °C.  Več.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti