Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miha Kajzelj

Delo, Trend2010:Arhitekt, ki razume gore, in alpinist, ki razume arhitekturo

Slovenske nagrade za vizualno ustvarjalnost

Miha Kajzelj je aktiven alpinist, ki ima za sabo že veliko zahtevnih odprav tako doma kot v gorah v tujini, zato je njegova arhitekturna specializacija povsem razumljiva.

Bivak na Velikih podih pod Grintovcem v Kamniško-Savinjskih Alpah na nadmorski višini 2.100 metrov je že njegov tretji objekt tega mikro žanra znotraj arhitekture. Kar je zelo veliko, če upoštevamo, da je v slovenskih gorah po zadnjih evidencah skupaj vsega štirinajst takšnih zasilnih bivališč, v katera se lahko planinci zatečejo pred slabim vremenom ali se spočijejo na daljših turah.

Za prva dva je bila značilna morfološka mimikrija okolice; bivak na gorskem slemenu Stola sledi konturi roba slemena, bivak na Kotovem sedlu nad Tamarjem pa ima silhueto spontano nasedle skale.

Bivak pod Grintovcem iz kovinske konstrukcije in aluminijastih fasadnih panelov pa je koncipiran kot vizualni orientir, zato s svojo prezenco še bolj neposredno poudarja dialektiko natura-kultura v odmaknjeni divjini. Pri tem pa kljub izraziti modernistični estetiki še vedno deluje neinvazivno, kot da je tam že od nekdaj.

Miha Kajzelj je torej idealna kombinacija arhitekta, ki razume gore, in alpinista, ki razume arhitekturo.

www.delo.si  03.12.2010




 

In predhodnik, ki ga ni več 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46133

Novosti