Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Silvo Karo - častni član angleškega The Alpine Club-a

PZS: Silvo Karo, član PD Domžale in vrhunski alpinist, je letošnjo jesen postal častni član angleškega The Alpine Club-a. Med častne člane ga je predlagal predsednik Paul Braithwaite, tudi sam nekdaj odličen alpinist.

The Alpine Club (AC) je najstarejša planinska organizacija na svetu, ustanovljena leta 1857 v Londonu, kjer ima svoj sedež še danes. Pri včlanjevanju svojih članov imajo stroge zahteve. Redni član lahko postane alpinist, ki ima preplezanih vsaj 20 spoštovanja vrednih alpskih smeri.

Za častne člane pa je kriterij veliko strožji. Silvove uspehe doma in v tujini, predvsem v Patagoniji, so skrbno spremljali tudi v AC. Za častnega člana ga je predsednik AC predlagal, ker je v vseh teh letih Silvo dobro plezal in soustvarjal svetovno zgodovino alpinizma.

Predsednik Braithwaite je takole dejal: "V času mojega predsednikovanja sem imel čast imenovati za častne člane nekatere največje svetovne alpiniste, nekdanje in sedanje. Med mojimi izbori so do sedaj bili Riccardo Cassin (Italija), Jeff Lowe in Tom Hornein (oba ZDA), Hamish McInnes (Škotska), Tom Nakamura (Japonska), Peter HAbeler (Austria) in Erhard Loretan (Švica)."

Predlog predsednika AC, sprejeti Silva Kara med častne člane, so soglasno potrdili nekdanji predsedniki Stephen Venables, Doug Scott, Alan Blackshaw in Chris Bonington; prav tako je predlog soglasno potrdil Upravni odbor AC.

Predsednik Paul Braithwaite je dobrodošlico Silvu zaželel tudi v svojem uvodniku novembrske številke glasila 'The Alpine Club newsletter' (www.alpine-club.org.uk/news/newsletters/2010/November%202010.c.pdf): "Z veseljem sporočam, da naše članstvo raste. Slovenski alpinist Silvo Karo pa je postal naš najnovejši častni član. Silvovi uspehi, njegove drzne smeri v Patagoniji so neverjetne. Dobrodošel, Silvo."

Silvo je bil prejetega naziva zelo vesel: "To je zelo lepo priznanje mojim alpinističnim dosežkom zelo ugledne tuje alpinistične organizacije."

Več o bogati Silvovi alpinistični poti: www.pdd.si/silvo_karo.

Zdenka Mihelič

02.12.2010


Silvo Karo; foto Marko Prezelj

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti