Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Policisti

Policija.si: ... opozarjamo na nevarne zimske razmere tudi v gorah!

V zadnjih letih je čedalje več planincev, ki se odpravljajo v gore tudi pozimi, bodisi kot pohodniki bodisi kot plezalci po zimskih smereh ali turni smučarji. Gore so v tem času še posebej lepe, a tudi zelo nevarne! Vse, ki načrtujete zimski vzpon, policisti zato opozarjamo na primerno obutev in opremo, prilagojeno zimskim razmeram, in pa seveda dobro psihofizično kondicijo ter gorniško znanje in izkušnje.
Pozimi so namreč dnevi krajši, planinske koče, zlasti v visokogorju, so razen redkih izjem zaprte, poti pogosto zasnežene, celo poledenele, markacije le redko vidne, varovala (klini in jeklenice) pa večinoma pod snegom (na fotografiji).
Marsikje grozijo tudi snežni plazovi … V zadnjih dneh je denimo v visokogorju Julijskih Alp zapadlo precej novega snega, tako ga je na Kredarici že okoli 190 cm. Napovedana ohladitev bo razmere v gorah še otežila, saj bodo poti pomrznjene, zasnežene in nevarne zaradi morebitnih zdrsov.
Policisti svetujemo, da v nahrbtnik za zimski vzpon poleg osnovne hrane in pijače, perila in ustreznih oblačil spravite še: vsaj dve kapi, dvoje rokavic, vžigalnik, komplet prve pomoči, vsaj dve pomožni vrvici, dve vponki, čelno svetilko, zaščitno kremo in zaščitna očala.
Za zimski vzpon moramo imeti tudi ustrezne zimske čevlje z derezami, ki si jih nastavimo že doma. Najprimernejše so 12-zobe avtomatske dereze. Manjše lahko uporabljamo le na dostopnih poteh, nikakor pa ne na resni turi v visokogorje. Potrebujemo še gamaše, ki naj bodo v predelu gležnja ozke, da se vanje ne zataknemo z derezami, ustrezen pohodni cepin, ki ga uporabljamo vedno v kompletu z derezami, zelo priporočljiva, če ne kar obvezna, je tudi čelada. Za vzpenjanje po grapah in plezanje po lednih slapovih potrebujemo še plezalni pas, vrvi, kline in drugo specialno opremo in orodja.

Več nasvetov obiskovalcem gora je tudi na spletni strani policije: V gore nikoli nepripravljeni!

Takoj po sneženju vsaj tri dni, lahko tudi več, ne hodimo v gore. Ko se nato odpravimo na pot, pa moramo upoštevati višino novozapadlega snega, temperature, veter, teren. Zato potrebujemo še dodatno opremo, in sicer plazovno žolno, plazovno sondo in lopato. V zadnjem času vse več turnih in alpinističnih smučarjev uporablja tudi tako imenovan ABS nahrbtnik (ta vsebuje samonapihljive zračne blazine).

 

Slovenski policisti - pripadniki gorske enote, ki na območjih posameznih policijskih uprav delujemo znotraj posebnih policijskih enot - že vrsto let opravljamo tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči v gorah.

Doslej smo sodelovali že v mnogih preventivnih akcijah, s katerimi smo - tako poleti kot pozimi - želeli opozoriti obiskovalce gora na številne nevarnosti v visokogorju. Naše akcije, pri katerih dobro sodelujemo tudi z gorsko reševalno službo, prispevajo k večji ozaveščenosti planincev, da lahko z ustrezno opremo in telesno pripravljenostjo že sami preprečijo marsikatero poškodbo ali pa posledice morebitne nesreče vsaj omilijo.

Razmere v gorskem svetu lahko spremljamo tudi na naslednjih spletnih straneh:
Gorske reševalne zveze Slovenije
Agencije RS za okolje

Vsem obiskovalcem gora želimo varne in uspešno zaključene zimske ture!

 29.11.2010

Za varnejši zimski vzpon priporočamo, da imate s sabo tudi plazovno žolno, plazovno sondo in lopato.


Gore-ljudje: Razmere

Foto: Boris Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Policisti "

Matevž Fazarinc,

Mogoče bi bilo ob teh akcijah smiselno opozarjati tudi na to, da je vsa oprema brez znanja popolnoma neuporabna in včasih celo še bolj nevarna (ljudje, ki hodijo le z derezami, ...) in - da obstajajo tečaji gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki jih letno organizira GRZS in PZS ter še prenekatero društvo.

Primer: pd-ljmatica.si/...&id=6383

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti